Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVAROM DO JUŽNE AFRIKE

Henry: Igrao sam rukom, pa šta?

Thierry Henry
AFP
19.11.2009.
u 09:56

U izjavi nakon utakmice koju je režirao dvostrukim igranjem ruke, odvevši time Francusku na SP u Južnoafričku Republiku, napadač Francuza Thierry Henry nije zanijekao svoj grijeh.

Naravno da sam igrao rukom, no najvažnija je stvar da smo se kvalificirali – rekao je za L'Equipe 33-godišnji nogometaš Barcelone u izjavi koja će dodatno podići prašinu.

U 13. minuti prvog produžetka Henry je asistirao Gallasu za konačnih 1-1 nakon što je očito zaustavio loptu rukom.

- Bila je ruka, no nisam ja tu da bih sudio utakmicu. Što se dogodilo? Toto Squillaci je bio u skoku, ja sam bio iza dvojice Iraca. Lopta se odbila od tla i pogodila me u ruku. Sudac nije ništa svirao... Nastavio sam igrati, što bih drugo trebao? Ne negiram, međutim, da sam rukom igrao.

Ta činjenica neće pokvariti vašu radost?

- Ne. Glavno je da smo prošli. Činjenica što je bilo tako teško još samo pojačava dobar osjećaj.

- Nismo odigrali dobro, podbacili smo. No, mnogi su tvrdili da su Irci slaba momčad, što ne odgovara istini. Nije bilo lako.

Kako to objašnjavate?

- Teško je igrati protiv momčadi s Otoka. Oni zahtijevaju fizičku borbu, ne daju priliku za osvajanje lopte visoko na njihovoj polovini terena. Njihovi stoperi i bekovi ispucavaju loptu ravno pred 16-erac suparnika i time sjajno preskaču igru. Teško je protiv toga. Ovaj su nam put nametnuli svoj način igre. Ipak, uz pomoć publike, uspjeli smo se izvući.

Je li vam drago što je baš William Gallas zabio za izjednačenje?

- Njega znam najduže od svih suigrača. Ne želim ispasti nostalgičan, no zajedno smo išli u školu, zajedno smo trenirali u Clairefontaineu, čak smo istog dana rođeni (17. kolovoza 1977., op. a.). Bio je to veliki trenutak. Jedan od povijesnih.

Gallas: Sve se brzo odvilo

Ime Williama Gallasa s pravom će se ovih dana slaviti u Francuskoj. Riječ je o igraču koji je pogotkom u 13. minuti produžetka utakmice između Francuske i Republike Irske odveo “tricolore” na Svjetsko prvenstvo. Ono o čemu francuski puk neće govoriti s dozom kritike svakako je način na koji je pogodak postignut.

- “Titi” mi je asistirao za pogodak glavom, Irci su ostali u čudu. Nisam siguran je li Thierry prije toga igrao rukom, sve se brzo dogodilo, pa je sve što sam ja uspio vidjeti bila samo lopta koja je išla u mome smjeru - pomalo naivno kazao je Gallas, vjerojatno ipak i sam svjestan načina na koji mu je Henry pomogao postići pogodak glavom.

Henry prvi Francuz na SP-u četvrti put uzastopno

Thierry Henry zaigrat će na Svjetskim prvenstvima četvrti put u nizu nakon što su Francuzi u dvjema utakmicama dodatnih kvalifikacija za Južnoafričku Republiku prošli Irce.

Postat će prvi francuski nogometaš u povijesti kojem je to pošlo za rukom. Igrao je u Francuskoj 1998., Japanu i Koreji 2002., te u Njemačkoj 2006. godine.

Priliku pisati povijest ima u ovoj reprezentaciji Francuske samo još Patrick Vieira, no on ne kotira ozbiljno u planovima izbornika Raymonda Domenecha. Veznjak Intera također je bio svim trima spomenutim mundijalima.

- Jao, nemojte me ureći! Još nismo u JAR-u. Uvijek postoji mogućnost ozljede. Evo, i protiv Iraca u uzvratu ozlijedio sam se u sudaru sa Shayem Givenom u 50. minuti. Nastavio sam igrati unatoč boli – rekao je Henry, najbolji strijelac francuske reprezentacije u povijesti sa 51 golom u 117 nastupa.

Novi je rekord u analima francuskoga državnog tima upisao i izbornik Raymond Domenech. Postao je prvi trener koji je Francusku odveo na tri velika natjecanja u nizu (SP 2006., Euro 2008. i SP 2010.).

Na trima je velikim natjecanjima za svog mandata (1976.-1984.) nastupio i Michel Hidalgo (SP 1978. i 1982., Euro 1984.), no za Europsko prvenstvo 1984. nije se morao kvalificirati jer su Francuzi bili domaćini turniru. Postali su kasnije i njegovi pobjednici.

Komentara 26

MI
mikistjep
10:33 19.11.2009.

Da ne spominjemo dvojicu u zaledju pri izvodjenju slobodnog udarca. PLJACKAAAAAAAAAAAAAA

FA
faxfax
13:08 19.11.2009.

dudu u strahu da mu opet ne slome nogu pada i izgleda kao simulacija.i bude jos kaznjen od uefe i zvizde mu ne utakmicama,dali repke ili arsenala,a ovi francuzi su mogli rukom unijeti loptu u gol i nista pa to je normalmo dio sporta....tko ubija pravdu i gdje je zatocena da je oslobodimo......

KA
kajinx
12:53 19.11.2009.

Hajde Platini, pokaži pravdu FIFA-e!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije