Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajduk - slavija 0:2

Hajdukovci porazom pokvarili slavlje

Hajduk (1)
Foto: Filip Brala/Ivana Ivanovic/Nino Strmotić/PIXSELL
1/24
13.02.2011.
u 17:39

Pola sata prije početka bilo ih je trideset tisuća, već tada je Poljud bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

A onda se natiskalo još desetak tisuća ljudi, stadio kapaciteta 32 tisuće sjedećih mjesta pretvoren je u stadion od 40 tisuća stajaćih mjesta.

Povijesna koreografija

Ne, nitko nije sjedio, dvoboj Hajduka i Slavije, slavljenički dvoboj povodom stotog rođendana bijelih, bio je jedan od onih događaja koji se upisuju u povijest, i to velikim slovima. Emocije su se nastanile u svakom kutku Poljuda... A minuti prije početka utakmice zbila se povijesna navijačka koreografija.

Cijeli stadion bio je prekriven crveno plavim zastavicama, na sjeveru je bijelim slovima bilo napisano Hajduk, a na istoku se šepurila brojka 100. S oba poljudska krova poletjelo je na tisuće bijelih papirića. Bila je to poljudska slika za pamćenje. A na travnjaku se od Hajduka došao oprostiti Senijad Ibričić.

Na svoju odgovornost, uz pristanak svog novog kluba Lokomotiv iz Moskve, odigrao je deset minuta, primio poklone.Na stadionu kapaciteta 320 Desetku je u desetoj minuti zamijenio broj deset, Dinko Trebotić. Ibričić je doživio ovacije cijelog stadiona.

Ibričić: Vratit ću se

- Emocije su bile velike, bila mi je velika čast da se na stoti rođendan oprostim od Hajduka. To je nešto najljepše što se može doživjeti. Zbog svega ovoga sigurno ću se jednog dana vratiti u Hajduk. Za stoti rođendan Hajduku želim titulu prvaka, da opet igraju u Europi. Ovaj klub, grad i navijači to zaslužuju – kazao je Ibričić.

Ibričićeve riječi zvuče milozvučno za sve Hajdukove navijače, ali ono što je Vučevićev Hajduk prikazao u prvom poluvremenu utakmice protiv Slavije bilo je grozno. Tek dvije prigode, ali obje je uspio upropastiti Anas Sharbini.

Slavija je povela krasnim pogotkom Kiselog iz slobodnog udarca u 27. minuti. No, to nije omelo publiku, navijanje je stalno trajalo, ali igračima ništa nije moglo pomoći. Oni su bili najgori dio proslave Hajdukovog rođendana...

Gosti iz Češke čestitali su im rođendan i posramili ih na travnjaku, opalili šamarčinu Vučevićevoj momčadi. Na kraju je bilo 2:0 za Slaviju, drugi pogotak krasnim udarcem s vrha šesnaesterca postigao je Milutinović (68.).

Hajduku je, kada se osnivao, Slavija bila uzor, 100 godina kasnije nije se puno toga promijenilo...

Kerum: Slavimo, ali kupca dionica nema

Nakon nezaboravnog ponoćnog vatrometa kada je Split doslovno gorio, rođendansko slavlje nastavljeno je cijeli dan. Svečana misa u Svetom Duji, procesija preko cijelog grada, od Svetog Duje, preko rive i Marmontove, pa do Hrvatskog narodnog kazališta. Svečana akademija u povodu stotog rođendana bila je odlična, našle su se u kazalištu sve moguće generacije Hajdukovih igrača.

Od najmlađih među kojima je brat Blanke Vlašić, pa do 92-godišnjeg Hrvoja Čulića, vratara iz ratne generacije. Brojni uzvanici, zaslužnici, gosti, počasnici. U prvom redu sjedila je slavna generacija iz 70-ih, "pojačana" Asanovićem i Bearom. Šurjak, Jerković, Buljan, Rožić, Katalinić, Džoni, Zlatko i Zoran Vujović, Gudelj... Iza njih Gabrić, Pralija, Jarni, Tudor, Rapaić, Erceg.

Pa svi Hajdukovi predsjednici, direktori. Potom sadašnja momčad. U ložama predsjednik Sabora Luka Bebić, gradonačelnik Kerum... Na pozornici su prikazivane slike iz Hajdukove povijesti, pjevali su Coce, Oliver i Alen Nižetić... Sve je u HNK, u režiji Krešimira Dolenčića, bilo spektakularno.

– Bilo je veličanstveno, puno emocija. Ovo je sto godina slave i ponosa, ti osjećaji se nikada neće ugasiti. Vidjet ćemo što će Hajduku donijeti budućnost, no pustimo sad to u vrijeme rođendana. Svi mi volimo Hajduk i to je najvažnije. A bojim se da nema zainteresiranih ulagača koji bi kupili klupske dionice. Što se tiče trenutačne uprave, čestitam joj na radu, a neću se miješati u izbor nove. Raspisan je natječaj, komisija će odrediti buduće članove uprave, nemam svoga favorita – rekao je Kerum.

Najviši politički dužnosnik na proslavi bio je predsjednik Sabora, hajdukovac Luka Bebić.

– Ova je proslava iz srca, spontana, nije unaprijed režirana. Uvjeren sam da će Hajduk živjeti vječno. Ja nisam samo navijač, već član i mali dioničar Hajduka. Čestitao sam rođendan uime svih saborskih djelatnika, uvjeren sam da smo u tome složni – rekao je Bebić.

Uime predsjednika Ive Josipovića čestitke je prenio njegov izaslanik Siniša Tatalović, a zajednička je misao bila "Hajduk živi vječno".

Magarac s Hajdukovom zastavom prošetao se atletskom stazom

Nije nedostajalo dobre zabave. Već od ranoga jutra splitskim ulicama jurilo je nekoliko zaprega koje su vukli konji u Hajdukovim bojama. Stigli su iz Trogira i Sinja, kao u staro doba kad su zaprege pohodile Split za velikih utakmica. A na samoj utakmici, u poluvremenu, skupina navijača otrčala je počasni krug s tovarom. Koji je, naravno, bio ogrnut Hajdukovom zastavom. U početku mu se baš i nije išlo, valjda ga je impresionirala masa, no uz mali poguranac jurišao je atletskom stazom.

Vukas neponovljiv, Trebotića 
bi Dinamo odmah doveo da može

Predsjednik Hajdukova najvećeg suparnika Mirko Baršić bio je oduševljen onim što je doživio u Splitu, a u Dinamovo ime uručio je bijelima dar za stoti rođendan.

– Hajduk je pokazao kolika je hrvatska vrijednost, njegov jubilej je i jubilej hrvatskog nogometa – rekao je Barišić i prisjetio se velikih igrača u povijesti bijelih.

– Dovoljno sam star da se sjećam Bajde Vukasa, bio je svjetska klasa, neponovljiv. A sviđaju mi se i današnji mladi igrači. Da možemo, Trebotića bismo odmah doveli!

100 tisuća ljudi sudjelovalo je u Hajdukovoj proslavi na stadionu i na ulicama. A uglednike je u HNK zabavljao Vinko Coce.

Hajduk - Slavija 0:2

SPLIT - Stadion Poljud. Vrijeme ugodno. Gledatelja 40.000.
Sudac Goran Gabrilo (Split).
Strijelci: 0:1 Kisel (27), 0:2 Milutinović (68)

Hajduk: Subašić, Oremuš  - 77. K. Ljubičić, Maloča  - 46. Jonjić  - 82. J. Barišić, J. Buljat  - 77. Milić, Jozinović, M. Ljubičić  - 77. M. Barišić,
Andrijašević, Tomasov  - 62. Sačer, Ibričić  - 10. Trebotić  - 82. Režić, An. Sharbini  - 62. Tičinović, Vukušić  - 77. Džoni

Slavija: Vaniak, Dostal, Vomačka, Čelustka, Hora, Janda - 60. Milutinović, Jarolim, Koreš, Kisel -89. Šimić, Trubila, Zakostelsky - 69. Vyhnal

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar Ledeni
Ledeni
19:26 13.02.2011.

@acmilano U ljubavi nije važno da li je onaj koga voliš uvijek najljepši i najbolji. Ljubav sama po sebi oplemenjuje čovjeka. A Hajduk je naša najveća ljubav!!!

OB
-obrisani-
20:20 13.02.2011.

e faka su u kurcu stavim 50 kuna na pobjedu hajduka mislim si ajde bar za 100 godina nekoga če pobjediti i kzrac sad vas još više ne volim

Avatar Ledeni
Ledeni
18:25 13.02.2011.

Kada umren umotan u bilo Na Poljud odnesite mi tilo Nek vijori barjak na kojem piše Hajduk živi vječno Bog i niko više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije