Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska liga, 3. pretkolo

Katalinić: Pokazali smo da smo ravnopravni s Fulhamom

Hajduk (1)
Foto: Pixsell
1/10
28.07.2011.
u 21:07

Tri hrvatska kluba odirala su prve utakmice 3. kola kvalifikacija za Europsku ligu. Hajduk je kod Stoke Cityja izgubio sa 0:1, u Dugopolju su Split i Fulham igrali 0:0, a Varaždin je u Bukureštu protiv Dinama izvukao remi - 2:2

Hajduk je zasad jedini naš klub nakon 12 odigranih utakmica ove sezone u Europi koji je izgubio. No, tih 0:1 iz Stokea nije loš rezultat.

Hajduk izgubio kod Stoke Cityja 0:1

Najcrnji scenarij za zamisli Krasimira Balakova zbio se na Britannia stadiumu. Već u 3. minuti Hajdukova obrana, praktički u prvom naletu Stokea, doslovno je razbijena. I to baš onako kako je Balakov i najavljivao. Govorio je o potrebi blokiranja ubačaja sa strane, a na samom otvaranju dvoboja bijeli su baš na takav način primili pogodak.

Oremuš je zakasnio blokirati ubačaj s lijevog krila, Vejić je krivo procijenio let lopte, a Walters je glavom s lakoćom matirao nemoćnog Subašića. Gruba je to bila pogreška obrane Splićana, u europskoj utakmici primiti tako lagan pogodak, pa već u samom otvaranju utakmice...

E, to se ne smije događati momčadi koji za sebe vole reći da su ozbiljne, a Balakov baš to kazuje za Hajduk. Nikako Splićani nisu uspijevali naći lijeka za opasne napade preko bokova, a napadači Jones i strijelac Walters stalno su prijetili. Hajduk je tijekom prvog dijela bio potpuno na konopcima, Splićanima je minus od jednog gola djelovao poput “sedmice na lotu”.

Stoke je izgledao poput osica, gotovo svaki napad mirisao je na prijetnju, a kada bi se lopte dohvatio Delap i izveo aut to je značilo da je obrana bijelih proglasila opasnost od zračnog napada. Taj Delap aut ubacuje kao da je korner, u samo srce šesnaesterca. Stoke je prava engleska momčad, u svojoj igri osim čvrstine nema ništa posebno, ali za ovakav Hajduk to je bilo sasvim dovoljno.

Splićani prema naprijed nisu napravili ništa, tako je to kad Vukušić, Anas Sharbini i Tomasov “ne dođu na utakmicu”, a u sredini terena igraju “rudari” poput Andrića, Brkljače i Inohe. Ni nastavak nije ponudio ništa bolje izdanje Hajduka, očito se Balakovljeva procjena da se prilagodi Stokeu pokazala pogrešnom.

Jer, tražiti gol u gostima, a to je u Europi “zakon broj jedan”, jednostavno je nemoguće ako nemaš namjeru malo više prelaziti centar. Preplašeni, zgrčeni Hajduk može biti sretan s minimalnim porazom i sada se može uoči uzvrata “pumpati” optimizmom. Nije tih 1:0 nenadoknadivo, ali Hajduk puno toga mora promijeniti.

Split pokazao više od Fulhama

Većina je nogometnih zaljubljenika u Dalmaciji strahovala od Fulhama. Gosti iz Engleske imali su i više nego ugodna iskustva gostujući na ovim prostorima. Prije devet godina u istoj su sezoni iz Europe izbacili i Hajduk i Dinamo, a o razlici u ugledu dvaju jučerašnjih suparnika dovoljno govori činjenica da je Fulham prije dvije godine igrao u finalu Europske lige gdje je izgubio od Atletico Madrida (1:2).

No, izgledali su kao prosječna momčad HNL-a i zapravo presretni odlaze kući remijem sa Splitom u prvoj utakmici trećeg pretkola Europske lige. Zanimljivom 3-4-3 formacijom iznenadio je stari lisac Ivan Katalinić.

Momčad Splita djelovala je kompaktno i uvijek su u sredini imali igrača više i stalno su bez problema iznosili loptu na polovicu Fulhama. U fazi obrane jednostavnim vraćanjem dvaju bočnih Marčića i Budiše u zadnju liniju Fulham nije mogao napraviti ništa. Fascinantna je bila lakoća kojom je zadnjim redom upravljao Ivica Križanac. Sjajnu prigodu u 6. je minuti propustio Ante Erceg kada je sjajno ušao iza zadnje linije Fulhama, izbjegao zaleđe, no predugo se namještao i loptu poslao pokraj lijeve vratnice.

Četrnaest minuta kasnije mirnoće je nedostajalo Ivanu Barabanu koji je na dvadesetak metara krivo predao loptu. Jasno je da ovoj momčadi jedino nedostaje rutina i iskustvo za pravi iskorak. A o dominaciji Splita dovoljno govori činjenica da je Fulham prvi udarac u okvir vratiju domaće momčadi uputio tek u 30. minuti.  Martin Jol već je u 20. minuti poslao trojicu igrača na zagrijavanje.

Osim pokušaja Johnsona iz mrtvog kuta u 39. minuti Fulham u prvom dijelu nije ozbiljnije zaprijetio. U prvom poluvremenu nitko od 81 navijača Fulhama nije mogao biti zadovoljan. U nastavku je Splićanima trebalo da opet uspostave igru, prijetili su udarcima iz daljine, no jasno je da je ovoj momčadi neophodan jedan pravi razigravač.

Dojam je kako je Katalinić ipak nešto ranije trebao uvesti Duju Čopa koji se ove sezone već pokazao kao pravo Splitovo pojačanje. Duje je dobio priliku zadnjih pola sata i našao se u nekoliko dobrih prigoda, a pred kraj susreta sjajno se oslobodio čuvara, no slabo je šutirao.

Jola mučili veliki komarci, Katalinić: Zabit ćemo u Londonu

Trener Splita Ivan Katalinić dočekan je ovacijama uoči konferencije za novinare, a o remiju s Fulhamom  kazao je:

- Možda smo napravili i jedno malo iznenađenje. Dali smo onoliko koliko smo mogli. Možemo biti nesretni što nismo zabili. No, sada možemo rasterećeni ići u uzvrat. Ako ovdje nismo zabili sigurno je da možemo u uzvratu. Važno je da su dečki vidjeli da se uz pravi pristup može igrati protiv bilo koje momčadi. Oni su bili puno svježiji jer smo se mi dosta istrošili na utakmici u nedjelju. Pokazali smo da smo ravnopravna momčad.

Jeste li možda u ranijoj fazi utakmice trebali posegnuti za nekom od ofenzivnijih taktičkih varijanti?

- Nemam ja igrače za to. Imamo sve mlade igrače i stavio sam ih u najbolje vrijeme. Nama je također bitna utakmica u nedjelju protiv Slavena Belupa tako da sam morao na taj način kalkulirati.

Martin Jol, trener gostujuće momčadi istaknuo je:

- Zadovoljan sam rezultatom, no nisam sretan... Bilo nam je teško pritiskati momčad Splita u onakvoj taktičkoj formaciji. Moram priznati da su me iznenadili. Remi u gostima protiv jako dobre momčadi Splita na kraju je dobar. Jeste li vidjeli nekog zanimljivog igrača u splitovoj momčadi?- Ima nekoliko jako zanimljivih igrača, no ne želim ih imenovati da se ne uzbude previše - kazao je Jol istaknuvši kako ga je u Dugopolju iznenadila i veličina komaraca.

- Split je stalno mijenjao formaciju, ne znam jeli to uigrano, no dobro im je to išlo od ruke. Nismo uspijevali doći do lopte na njihovoj polovici. Nadam se da će nam to uspjeti u uzvratu. Očekijem da ćemo imati više inicijative u uzvratu - zaključio je Jol.

Varaždin u Bukureštu protiv Dinama od 0:2 do 2:2

Nogometaši Varaždina zadovoljni se vraćaju s gostovanja kod bukureštanskog Dinama nakon prve utakmice 3. pretkola Europske lige. S obzirom na kretanje rezultata, konačnih 2:2 ostavlja nadu da se u uzvratu može preskočiti favorizirane Rumunje. Početak utakmice dao je naslutiti kako se Varaždinci neće dobro provesti u Bukureštu.

Domaćini su poveli već u 6. minuti zahvaljujući autogolu Adama Sušca. Nove glavobolje za trenera Samira Toplaka došle su u 9. minuti kada je zbog ozljede teren napustio Karlo Šimek. U 16. minuti već je bilo 2:0 za Dinamo. Munteanu je izveo korner, a pred golom se najbolje snašao strijelac Moti.

Varaždin je na gostovanje doputovao bez trojice standardnih igrača, Punčeca, Glavice i Šafarića, a nastup Vugrinca bio je upitan do samog početka susreta. Ipak, popularni Vuga stisnuo je zube i unatoč ozljedi zaigrao od prve minute. I upravo je on bio pokretač velikog preokreta u samoj završnici prvog poluvremena.

Prvo je proigrao Sačera koji u 43. minuti smanjuje zaostatak na 2:1, da bi u drugoj minuti sudačke nadoknade sjajno izvedenim slobodnim udarcem donio izjednačenje. Bio je to četvrti pogodak kapetana Varaždina u ovosezonskoj Europskoj ligi. Nastavak susreta ponovno je donio veliki pritisak domaćina. U 56. minuti Torje je imao sjajnu priliku, ali njegov udarac zaustavila je vratnica.

Pet minuta kasnije Dinamo propušta iskoristiti dosuđeni jedanaesterac. Danciulescuov udarac brani Krklec, a niti odbijenu loptu kapetan Dinama ne uspijeva pospremiti u mrežu. Isti je igrač u 66. minuti napokon uspio zatresti mrežu, ali je pogodak poništen zbog zaleđa.

U samoj završnici Dinamo je stihijskim udarcima pokušao doći do pobjede, ali se rezultat nije mijenjao.

Uzvratne se utakmice igraju za tjedan dana.

Ključne riječi

Komentara 49

KA
kakodane2
21:31 28.07.2011.

Čestitke Splitu, odlično su igrali, šteta što to nije bilo nagrađeno pobjedom. Čestitke i Varteksu, odličan je to rezultat sa tako mladim i neiskusnim dečkima. Nadam se da će Hajduk u drugom poluvremenu uspjeti izjednačiti ali prvenstveno igrati bolje jerer ovo ne izgleda nikako. Navijač Dinama

MJ
mjm
21:33 28.07.2011.

ima li koj navijac hajduka da mi javi rez.?al ne sa barcelonom

OB
-obrisani-
21:35 28.07.2011.

: Neznam dali se pravilno piše: \"Hajduk igra protiv STOKE\" ili \"Hajduk igra sa STOKOM\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije