Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grande Marko

Golovi su za najmilije: Posvetio sam ih obitelji, Valentini, treneru

Marko Livaja
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/3
05.03.2013.
u 13:00

U sezoni i pol Marko Livaja (19) je nastupio za tri talijanska kluba, Cesenu, Inter i Atalantu, te je u sva tri potvrdio da je vrhunski talent. Za MAX! je ispičao o svom putu u Italiji.

Radost zbog prvih golova postignutih u Serie A Marku Livaji pomutio je poraz njegove Atalante od Rome. Izgubili su 3:2.

- Nisam mogao očekivati da ću već u prvom nastupu za Atalantu zabiti dva gola, pa sam i sam ostao iznenađen. Naravno, sretan sam zbog golova i činjenice da sam na najbolji način otvorio novu stranicu u karijeri, no golove sam već pospremio u povijest, koncentriran sam samo na ono zbog čega su me čelnici Atalante doveli: da izborimo ostanak u društvu najboljih – kaže za MAX! Livaja, koji je pomalo iznenađen povjerenjem trenera.

- Sretan sam što sam nakon samo 5-6 treninga i dva tjedna koliko sam u momčadi dobio priliku igrati od prve minute. Trener Stefano Colantuono dao mi je priliku, zahvalan sam mu na tome. Iskoristio sam je, sretan sam zbog golova, koje sam posvetio obitelji, djevojci Valentini, te dugogodišnjem treneru Franku Bogdanu koji su uvijek bili uz mene, i kad nisam igrao i kad sam prolazio teške trenutke....

Utakmica je igrana po nemogućim uvjetima, na snježnom travnjaku.

- Prvi put u životu igrao sam po snijegu i, eto, ispada da mi to odgovara jer sam zabio dva gola.

Nakon postignutog gola Livaja je potrčao u zagrljaj Igoru Budanu, u kojemu je, pišu talijanski mediji, pronašao “starijeg brata, zaštitnika koji ga je uzeo pod svoje okrilje”.

- Livaja je vrlo talentiran, ali za njegovo bi dobro bilo da golove što prije zaboravi i posveti se treningu i onome što ga čeka. U prvom je nastupu pokazao kakav bi trebao biti: neustrašiv – pohvalio je nakon utakmice “mlađega brata” Igor Budan i dodao:

- Marko je tih i samozatajan izvan travnjaka, a na terenu hrabar i neustrašiv. Volim momke poput njega, momke koji s obje noge čvrsto stoje na zemlji. Mora biti svjestan da je on sada za sve veliko iznenađenje jer ga nitko ne poznaje, no već od sutra će sve obrane obraćati više pozornosti.

Poštovanje je obostrano.

- Igor je strašan momak, već 15 godina igra u Italiji i sve zna. Dao mi je dosta korisnih savjeta, cimeri smo, a pomogao mi je i u pronalaženju stana... Još nismo igrali u paru na utakmici, no zato smo ubojiti na treninzima. Dobro se snalazimo skupa, nadopunjavamo se, a s obzirom na to da komuniciramo na hrvatskom jeziku, nitko nas ne razumije - smije se Livaja, koji je svjestan da su se prelaskom iz Intera u Atalantu promijenili i ciljevi.

Stramaccioni me lansirao

- U Interu se uvijek gleda prema vrhu ljestvice, a mi se borimo za ostanak. Trener Colantuono je nakon utakmice bio strašno ljutit, ne toliko zbog poraza koliko zbog tri jeftina gola koja smo primili. A Roma je tako dobra momčad da svaku pogrešku kazni.

Iako nisu u zoni momčadi koje ispadaju iz društva najboljih, nisu ni toliko daleko da bi se mogli opustiti.

- Imamo šest bodova više od Siene i Pescare s kojima igramo u sljedeća dva kola. Riješimo li ta dva susreta u svoju korist, ne bi trebalo biti problema za ostanak. Iako smo po svemu kvalitetniji od jednih i drugih, u nogometu je sve moguće i treba biti jako oprezan. Nema opuštanja dok matematički ne osiguramo ostanak.

Velika je stvar što je Atalanta inzistirala na Livajinu dolasku. Oni su ga zvali u pomoć, što znači da vjeruju kako im može pomoći, a to bi pak trebalo značiti i da će dobiti dosta prilike za igru.

- Malo tko sa 19 godina igra u početnoj postavi momčadi iz Serie A. Ja se nadam da ću opravdati ukazano povjerenje, da su me s pravom doveli – vjeruje Livaja, koji je u samo šest mjeseci izgradio ime u vrlo kvalitetnoj ligi u kojoj nema previše mjesta za mlade, pogotovo ne za strance.

- Talijanska liga je strašno teška, oni forsiraju svoje mlade igrače, a ima ih stvarno puno i u Serie A, ali i u Serie B. Meni je puno pomogao Interov trener Andrea Stramaccioni, koji je imao povjerenje u mene i dao mi priliku. Istina je da više nisam nepoznato ime u Italiji, no daleko je to od nekog velikog imena kakvo je, primjerice, u 15 godina igranja u Italiji izgradio Igor Budan.

Posudba u Atalantu dogodila se nekako na brzinu, tako da se Livaja nije ni uspio snaći. Nekako u isto vrijeme kad je on pospremao svoje stvari iz svlačionice Intera, u nju se uselio Mateo Kovačić.

- Vidjeli smo se na kratko kad je potpisao ugovor, no još se nismo našli. S obzirom na to da je Bergamo samo 30-ak kilometara od Milana, nisam se planirao ni seliti, no prevelike su gužve u prometu, tako da sam morao. U posljednjih petnaestak dana sam na relaciji Milano - Bergamo, ritam je takav da obojica imamo milijun obaveza, ali vjerujem da ćemo se uskoro naći i popričati. Planiram ga nazvati, jer red je da se nađemo i bolje upoznamo. Uostalom, tko zna, možda ćemo od ljeta biti suigrači, dijeliti istu svlačionicu – kaže Livaja, koji ni sam ne zna kakvi su Interovi planovi.

- Ugovor me s Interom veže još godinu i pol dana i ne brinem se puno. Lijepo bi se bilo vratiti u Inter jer je to veliki klub, no s druge strane i konkurencija je velika. Što se mene tiče, ako dobijem priliku standardno igrati u dresu Atalante, onda mogu ostati i u Bergamu. Meni je sa 19 godina najbitnije da standardno igram, a sve ostalo je na Interu. Ako me žele, mogu me vratiti u svakom trenutku.

Mlađi brat čeka transfer

Jedino mu nedostaje obitelj.

- Već sam se pomalo navikao, odavno živim s djevojkom Valentinom, obitelj je u Splitu. Čujemo se gotovo svaki dan, ja odem dva puta godišnje kući na odmor, oni dođu povremeno, no sada im je najvažnije da budu uz mlađega brata koji je tek započeo nogometnu karijeru.

Oni koji su Markova mlađeg brata Mirka (17) gledali u dresu niželigaša Adriatica kažu da je jednako talentiran kao i stariji brat, a za njega su se već zanimali neki inozemni klubovi.

- Kažu da je dobar, da je dosta napredovao. Moram priznati da ga odavno nisam gledao, ali mi je drago, kamo sreće da uspije u nogometu – kaže stariji brat, kojemu je zasad najveći problem transport.

- Zbog brojnih obaveza nisam stigao položiti vozački ispit i još me drugi voze. Morao bih to riješiti, ali nikako da uhvatim vremena. Imam jedan slobodan dan u tjednu, a treba odvoziti 20-ak sati s instruktorom, položiti ispit... Nisam tip koji će to riješiti na brzinu pa kasnije izazivati prometne nesreće po cesti – kaže Livaja, koji nam je otkrio i kako je ipak potajno vozio.

- Valentina me učila voziti po parkingu u Splitu i nisam bio loš. Nadam se da ću na ljeto uhvatiti malo vremena i položiti ispit – zaključio je Marko Livaja.

>>Moratti: Šteta što smo pustili Livaju, no htio je otići

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije