Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Engleska

Ferguson za obljetnicu dobio pobjedu i sjevernu tribinu

sir alex ferguson
PA/Pixsell
05.11.2011.
u 18:19

U vikendu kad slavi 25 godina otkako je sjeo na klupu Manchester Uniteda, Sir Alex Ferguson upisao je pobjedu na Old Traffordu nad Sunderlandom (1:0)

Da veliko slavlje Fergusonove velike obljetnice, 25 godina na kormilu Manchester Uniteda, protekne u najboljem redu, pobrinuo se - njegov bivši igrač Wes Brown, koji je u 45. minuti dvoboja Uniteda i Sunderlanda postigao autogol. Bila je to 837. pobjeda u 1410 utakmica na klupi crvenih vragova.

Prije četvrt stoljeća, 6. studenoga 1986. godine, Sir Alex Ferguson (70) imenovan je menadžerom Manchester Uniteda, nakon što je otkaz dobio Ron Atkinson.

Tada 45-godišnji Škot došao je iz Abeerdena, s kojim je osvojio tri naslova prvaka i prekinuo dominaciju Glasgow Rangersa i Celtica. Prvu utakmicu na Unitedovoj klupi, Ferguson je vodio dva dana kasnije, u Oxfordu je poražen 0:2 od domaćeg Uniteda...

Bajka koja još traje

Dan uoči proslave velikog jubileja i “srebrnog pira” u braku s klubom s Old Trafforda, Manchester United je kod kuće igrao sa Sunderlandom. Sve je u subotu bilo u znaku Sir Alexa, koji je i vitešku titulu dobio zbog uspjeha na Unitedovoj klupi! Deset minuta prije početka utakmice, Ferguson je, kroz špalir igrača obje momčadi, došao na centar praćen ovacijama s tribina, uzeo je mikrofon i rekao:

– Ovo je bajka koja tako dugo traje, ovih 25 godina mog života na Old Traffordu prelijepa su čarolija. Ako netko zna zašto Old Trafford zovu Kazalištem snova, onda to sigurno ja znam, jer ova moja predstava u tom kazalištu još uvijek traje! Doživio sam i proživio nešto o čemu nikad nisam razmišljao da bi se moglo dogoditi i neizmjerno se time ponosim, hvala vam – rekao je ushićeni Sir Alex Ferguson.

A izvršni direktor Manchester Uniteda, David Gill, tada je objavio da će sjeverna tribina Old Trafforda biti preimenovana i odsad će se zvati “Tribina Sir Alexa Fergusona”!

U proteklih 25 godina United je odigrao ukupno 1410 utakmica – 837 pobjeda, 326 remija i 247 poraza, uz razliku pogodaka 2580:1262, Fergusonov je to natjecateljski učinak. Samo je jednom u 25 godina Ferguson bio blizu otkaza, početkom 1990. godine. No, spasio ga je pogodak Marka Robinsa kojim je United pobijedio Nottingham Forest (1:0) u 3. kolu FA kupa. Te sezone United je i osvojio FA kup! Spomenimo da su u ovih 25 godina veliki klubovi promijenili niz trenera.

Ostali rezultati 11. kola: Arsenal - WBA 3:0, Blackburn - Chelsea 0:1, Newcastle - Everton 2:1, Aston Villa - Norwich 3:2, Liverpool - Swansea 0:0. QPR i Manchester City igraju od 18.30 sati.

Poredak: Man. City 28 (-1), Man. United 26, Newcastle 25, Chelsea 22, Tottenham 19 (-2), Liverpool 19, Arsenal 19...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije