Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski topnik zrači optimizmom

Eduardo: I unucima ću pričati o Europskom prvenstvu

'Postira.30.08.2011. Hrvatska nogometna reprezentacija na Bracu priprema se uoci utakmice protiv Malte. Poslijepodne su odradili trenin u Postirama.Eduardo Da Silva Photo: Ivo Cagalj/PIXSEL'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/3
07.09.2011.
u 14:50

Alfa i omega Šahtara, ali i hrvatske reprezentacije, kapetan obiju momčadi Darijo Srna, kada smo ga pitali u kakvu je stanju njegov suigrač Eduardo da Silva (28), samo se nasmijao

– Eduardo? On je naše pojačanje, igrat će. Imamo mnogo igrača, ali igramo utakmice svaka tri dana. Eduardo će biti pravi, njegova budućnost nije upitna, za nju ja odgovaram! – kroza smijeh govori Srna.

A što kaže Eduardo? Taj naš napadač koji nas je godinama oduševljavao, pa smo pratili njegovu tužnu sudbinu zbog brutalnog prijeloma noge, uvijek je otvoren za razgovor. Izgleda zadovoljno, u Šahtaru uživa...

– Baš mi je lijepo, djeca rastu, karijera mi je stabilna. Uživam u nogometu, svjestan da će jednoga dana doći kraj. Ali, uživam znajući da ću svojim unucima s ponosom imati o čemu pričati – ističe hrvatski napadač.

Šahtar smo ostavili za kraj. Počeli smo s njegovim bivšim klubovima i reprezentacijom. Dinamo u Ligi prvaka... Dugo je Maksimir čekao taj osjećaj, Eduardo ga nije doživio u Dinamovu dresu.

Sve je u našim rukama

Reprezentacija u završnici kvalifikacija za EP pokušava riješiti pitanje odlaska u Poljsku i Ukrajinu.

– Sve je u našim rukama, ključno je pobjeđivati. U današnjem nogometu svako opuštanje ili podcjenjivanje može biti pogubno. Uostalom, u to smo se uvjerili u Gruziji. No, najvažnije je da izborimo EP, uopće me ne zanima način na koji ćemo to ostvariti – naglašava Eduardo.

Nakon dvanaest godina sigurno je lijepo što je Dinamo opet u Ligi prvaka. Moj savjet? Neka se plavi samo opuste i uživaju. Sigurno će im biti lakše igrati protiv Reala, Ajaxa i Lyona nego u hrvatskoj ligi. Smatram da će Dinamo postići pozitivan rezultat. Sve je moguće, ako mu se poslože neke stvari. Dinamo se diže iz godinu u godinu, to je vidljivo. Izborena Liga prvaka samo je nastavak. Evo, vidite Šahtar, pogledajte gdje je bio prije šest-sedam godina, a sada je u vrhu europskog nogometa, gotovo nositelj u Ligi prvaka. Zato Dinamov ulazak u Ligu prvaka za mene nije iznenađenje – kaže Eduardo

Naravno, Eduardo prati i sve što se događa s Arsenalom, iz kojega se najradije sjeća samo lijepih trenutaka. Prijelom noge 2008. godine Eduardo je već zaboravio, prebolio. Ponekad ga netko podsjeti na "krvnika" Taylora, ali kako vrijeme odmiče, to mu sve više sliči na ružan san.

– Teško će Arsenal ući među četiri najbolje momčadi u Engleskoj. Kada sam bio u Arsenalu, uvijek nam je početak sezone bio odličan, pa je stigla kriza i vraćali smo se u završnici sezone. Sad je malo drugačije, dosta je igrača otišlo iz onih mojih dana. Arsenal više nema pravo na posrtaj – smatra Eduardo.

Pred njim je naporno razdoblje. Za Šahtar igra u nekoliko natjecanja, pa u kvalifikacijskim utakmicama za reprezentaciju, tako da će igrati svaka tri dana.

– Slijede ključne utakmice, ali ti igrači stalno igraju ključne utakmice, pa neće biti problema. Vjerujem da ćemo na lijep način proslaviti Božić i da ćemo putovati na Euro – nada se Eduardo.

Posebno se naš reprezentativac raduje Ligi prvaka sa Šahtarom. Lani je društvo Rinata Ahmetova iz Donjecka bilo najugodnije iznenađenje Lige prvaka. Šahtar je došao do četvrtfinala, a Eduardo je u osam nastupa postigao osam pogodaka. Zabijao je kao nitko u Europi, svakih 65 minuta tresao je mreže u Ligi prvaka.

– Svi nas već vide u drugom krugu, smatraju da nam skupina s Portom, Zenitom i Apoelom ne bi trebala biti problem. Borit ćemo se za prvo mjesto, naši rezultati iz prošle sezone daju nam pravo da tako razmišljamo. Ali, nitko se u Šahtaru ne zavarava da će nam biti lako. Porto je osvojio Europsku ligu, Zenit puno ulaže, uvijek je kvalitetan. A ni taj Apoel neće biti lagan zalogaj – kaže Eduardo.

I dalje odličan status

Eduardo bi bio zadovoljan da Šahtar rezultatski ponovi prošlu sezonu. Dvostruka kruna, četvrtfinale Lige prvaka... A pitate li Darija Srnu, vječnog optimista, Šahtar može do kraja.

– Darijo je uvijek takav. Uz malo sreće, sve je moguće. Samo da prođemo skupinu, to je najteže, kasnije se sve otvara. Dok ne dođe Barcelona, ha-ha. Ispred nas je težak cilj, ponoviti barem rezultat iz prošle sezone. Uvijek je teže ponavljati, ali možemo do četvrtfinala – uvjeren je hrvatski reprezentativac.

U početku sezone Eduarda nije bilo u sastavu Šahtara, ali u posljednje vrijeme stalno igra.

– Posljednja tri tjedna počeo sam više igrati, ozlijedio sam Ahilovu tetivu pa nisam pripreme prošao kako treba. Ali, sad nas čeka puno utakmica, žestok ritam i bit će prilika za sve igrače. Naravno, jedva čekam Ligu prvaka. Status mi je u Šahtaru odličan – rekao je Eduardo.

Osim što je pratio kako se raspliće situacija s Modrićem, Šimunićem i ostalima, zanimalo ga je i što će se dogoditi sa Sammirom. Dinamo ga je odlučio zadržati za Ligu prvaka. Gledao je njegove utakmice, a uskoro Sammir će se često na reprezentativnim pripremama družiti s Eduardom. Jer, pri kraju je korespondencija HNS-a i Fife, Sammir će početkom sljedeće godine dobiti pravo igranja za Hrvatsku. Nakon Eduarda, postat će drugi Brazilac u hrvatskoj reprezentaciji.

– Sa Sammirom se čujem povremeno, drago mi je da je glavni Dinamov igrač. Jedan je od najzaslužnijih što je Dinamo izborio Ligu prvaka. A što se tiče reprezentacije, sve je u rukama stručnog stožera. Dođe li Sammir, bit će mi drago, a ostali reprezentativci prihvatit će ga na najbolji mogući način, onako kako su prihvatili i mene – zaključio je Eduardo.

Ključne riječi

Komentara 12

BU
Bubra
16:00 07.09.2011.

i Eu janez ce pricati svojim unucima kako mu se 06.09.2011 u 85 min utakmice Italija &Slovenija pokvario Kompjuter i nestalo struje.

KR
kruni
16:39 07.09.2011.

worldwizards ako ne kuzis sto citas onda se ostavi tiska i kompjutera ! u tekstu pise kapetan alfa i omega SRNA a ne dudu

OB
-obrisani-
15:51 07.09.2011.

Dudu je legenda hrvatskog nogometa. Sa vjerom u glavi ,sa nnepunih 16 godina ,uputio se iz dalekog Brazila da pokusa ostvariti svoje snove u Hrvatskoj. Ziv nam i zdrav bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije