Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bili su izbjeglice

Djeca rata: Džeko drhtao zbog bombi, Ibišević zbog gangstera

'23.10.11. Manchester United v Manchester City. Edin Dzeko scores City\'s 6th goal. Credit: The Times Online rights must be cleared by N.I.Syndication Photo: NI Syndication/PIXSELL'
Foto: 'Bradley Ormesher/NI Syndication/'
1/3
10.04.2013.
u 07:39

Max! Od igrača izbjeglih iz BiH i palih dijelova Hrvatske mogla bi se složiti respektabilna reprezentacija

Nakon ere vatrenih, koji su ponikli u jugoslavenskoj školi nogometa, hrvatska nogometna reprezentacija svoj novi procvat doživjela je tek deset godina poslije, kada su okosnicu činili igrači rođeni ili odrasli u inozemstvu Joe Šimunić, Niko Kovač, Robert Kovač, Mladen Petrić, Ivan Rakitić, Ivan Klasnić...

Danas je slična situacija u reprezentaciji BiH. Većina je nogometaša odrasla u inozemstvu. Od Europe do daleke Kanade i SAD-a.

Majka Džeku spasila od smrti

Najbolji bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko prve nogometne korake učinio je pod zračnim uzbunama, istodobno driblajući vršnjake po sarajevskim ulicama i izbjegavajući snajperske hice i granate.

– Bili su to teški dani za sve nas u BiH. Nismo imali što jesti. Bio sam uplašen. Stalno smo se morali skrivati jer je pucalo i jer su granate padale. Moja je kuća uništena pa smo živjeli kod djeda i bake. Cijela je obitelj bila zajedno, nas 15-ak u stanu od 35 kvadrata. Bilo je jako teško. Stalno smo bili u stresu jer smo svako malo doznali da je netko koga smo poznavali ubijen – objašnjavao je engleskim medijima Edin Džeko, danas ambasador Unicefa. I on je izbjegao smrt za dlaku. Majka Belma nije ga pustila na ulicu, a on je htio igrati nogomet. Tužni Džeko ostao je u kući, uplakan.

– Nekoliko minuta nakon toga granata je pala na igralište. Njezina intuicija spasila mi je život – kazao je Džeko i dodao kako je tada bilo normalno igrati se dok padaju granate.

– Mnogi igrači šutali su loptu po ulici kad su bili djeca. Ja to nisam mogao. Kad je rat završio, bio sam mentalno mnogo jači – kazao je Džeko te dodao da je bilo problema i nakon rata. Najprije je trebalo deminirati stadion Grbavicu.

Većina današnjih Džekinih suigrača napustila je BiH s obiteljima. Oko njih nisu padale granate, ali bilo im je jako teško.

– Na početku nisam znao jezik, a živjeli smo u kvartu punom bandi. Škola koju sam pohađao bila je poput onih iz najgorih gangsterskih filmova – kazao je Vedad Ibišević, koji je nakon Švicarske stigao do St. Louisa. Amerikancima nogomet nikad nije bio u prvom planu, ali je uspio doći do Bundeslige i s Mandžukićem se izmjenjivati na vrhu liste strijelaca.

Od velikosrpske agresije bježali su i hrvatski reprezentativci Dejan Lovren, Vedran Ćorluka i Vedran Ješe.

– Moja je obitelj napustila Banju Luku s obitelji Ivana Ljubičića. Bilo je strašno. Sve smo ostavili – kazao je Ješe, a Mateo Kovačić rođen je u Linzu jer je njegova obitelj morala napustiti rodni Kotor Varoš.

Begović se vratio na Ćirin šarm

Harisa Medunjanina neizvjesni put odveo je do Nizozemske, gdje je čak nastupao i za njihovu U-21 reprezentaciju, a Miralem Pjanić nastupao je za mlade Luksemburga. Kada je odlučio nositi dres BiH prijetili su mu, kao i vrataru reprezentacije BiH Asmiru Begoviću. Njega su Kanađani pozvali u seniorsku reprezentaciju, tadašnji klub Portsmouth nije ga pustio, što je iskoristio bivši izbornik BiH Ćiro Blažević. Njegovom šarmu nije odolio. Mnogi reprezentativci nikad nisu igrali u Premijer ligi BiH. Jesu li time nešto propustili? Luka Modrić jedan je od najboljih igrača na ovim prostorima, smatra da je puno dobio igrajući u BiH.

– Igrajući u Premijer ligi BiH stvarno sam očvrsnuo. Da nije bilo te sezone u Zrinjskom, nikad ne bih bio tako dobar. Ojačao sam na lošim terenima, domaćinskom suđenju i gruboj igri – često je ponavljao Modrić.

On nije izbjeglica iz BiH. Tog ratnog izbjeglicu iz okolice Zadra Dinamo je poslao u BiH na kaljenje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije