Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Dinamo: Dosta nam je huliganskog vrijeđanja!

Bad Blue Boys
Marko Lukunić/Pixsell
22.03.2012.
u 13:23

Neka se sada obrati ministar Jovanović, a zabrinjavajući je i izostanak reakcije pravobraniteljice za djecu, kažu u Dinamu

Nakon novog izljeva primitivizma šačice huligana s maksimirskog sjevera, koji su gotovo cijelo vrijeme utakmice sa Slavenom samo vrijeđali klupske čelnike i igrače,  Dinamo obratio priopćenjem koje možete pogledati i na službenoj web stranici kluba:

\"Pravi bal primitivizma i potpuni izostanak i najmanje ljudskosti i humanosti. Tako bismo mogli opisati utakmicu Dinamo – Slaven Belupo na Maksimiru koja je odigrana 21. ožujka 2012. Po tko zna koji put pripadnici ekstremnih navijačkih ogranaka Bad Blue Boysa ponudili su iznimno široki repertoar sramotnih uvreda obitelji izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića. Točnije, uvrede su se odnosile na maloljetne kćeri, njegovu majku i suprugu te druge članove uže obitelji.

Nadalje, u više nego otrovnim \'pjesmicama\' našli su se i predsjednik Dinama Mirko Barišić za čijeg je mandata klub uvjerljivo najuspješniji hrvatski klub te jedan od rijetkih sportskih i gospodarskih subjekata u Hrvatskoj čija je uspješna poslovna karijera poznata i izvan granica Lijepe Naše.

U tom kontekstu našli su se i supruga predsjednika Barišića, a uvrede su bačene i na glavnog direktora Dinama Damira Vrbanovića, definitivno najuglednijeg predstavnika hrvatskog klupskog nogometa u Uefi i Fifi.

Više puta smo u javnost iznosili problem, no on postaje sve veći, ne samo za naš klub nego za cijeli hrvatski sport i hrvatsko društvo uopće. Smatramo da ovakvo ponižavajuće ponašanje na sportskom stadionu, tj. na sportskoj priredbi pred kamerama zaslužuje jasnu i nedvosmislenu osudu te reakciju. Na koncu, obični građani zgroženi uvredama očekuju učinkovitu reakciju institucija kojima je to službena obaveza. Isti građani brojnim su pozivima u klub tražili našu, ali i reakciju nadležnih institucija.

Što pojedinac ili kolektiv koji je izložen sustavnom javnom linču i uvredama koje ruše njegov osnovni dignitet mora napraviti da bi dobio potporu od tijela i institucija nadležnih za takva pitanja? Što moraju napraviti dvije maloljetnice čije se ime sustavno poteže po \"prljavim\" ustima sve veće i moćnije grupe huligana da bi netko stao u njihovu obranu? Što otac kojemu se imena tih istih kćeri potežu po degutantnim pjesmicama mora napraviti kako bi ih zaštitio? Što jedna majka, koja je u svom životu iznijela obitelj na svojim leđima i koja bi trebala imati osiguran zasluženi mir u svojim godinama, mora napraviti kako se njeno pošteno i nikad ukaljano ime ne bi potezalo po ustima u toliko degutantnom, čak i morbidnom, kontekstu?! Što ugledni građanin, humanist i intelektualac s impozantnom poslovnom karijerom mora napraviti da ga horda huligana ostavi na miru zajedno s njegovom suprugom? Što ugledni pravnik i nogometni dužnosnik čije je ime jedno od najuglednijih imena u Uefi i Fifi mora učiniti da ga \"horda zla\" ne zove smećem?

Molimo, državne institucije, odgovorite nam na ta pitanja. Odgovorite nam zato što ste upravo zato postavljeni na svoje funkcije. Odgovorite nam na to pitanje zato što smo mi građani države čije ste se vrijednosti obvezali čuvati. Odgovorite nam zato što ste vi jedini glas autoriteta koji svojom reakcijom može uzrokovati nekakav pomak i zaštititi naša imena. Odgovorite nam na sva ova pitanja i zato što, uvjeravamo vas, nećemo biti jedini ni posljednji koji će se naći na meti grupacija koje su postale dno dna našega društva i moralnih vrijednosti koje smo u njemu uvijek voljeli isticati. Odgovorite nam zato što vaše ignoriranje i potpuni izostanak reakcije znači da se u potpunosti slažete s ovim obrascima ponašanja zbog kojih bismo se svi zajedno trebali crvenjeti. Odgovorite nam zato jer kao korektiv društva stvarate uvjete i za generacije poslije nas koje, da ih se pita, sigurno neće htjeti odrastati u ovako izopačenom društvu.

Očekujemo reakciju ministra koji tako odlučno zagovara borbu protiv svake vrste nereda, nasilja ili protupravnog ponašanja na sportskim stadionima i koji je nedavno s ponosom istakao suglasnost sa stavom predsjednika Uefe Michelea Platinija o nultoj toleranciji za huliganizam i svaki drugi oblik rasne, nacionalne i vjerske mržnje te fizičkog i verbalnog nasilja na nogometnim utakmicama. Upravo je zabrinjavajući prag tolerancije te izostanak reakcije državnih institucija koje bi se po svom ustrojstvu trebale baviti ovakvim protupravnim ponašanjem. Osim Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske nitko se nije obratio s konkretnim i konstruktivnim idejama o načinu rješavanja ovog problema te je i to na neki način pokazatelj stanja u našem društvu. Svakako je zabrinjavajući i izostanak reakcije pravobraniteljice za djecu RH koja bi trebala najoštrije osuditi ovakvo degutantno javno vrijeđanje djece, posebice što su \"poruke\" poslane s tribina dostupne putem TV ekrana ogromnom broju djece i omladine te vrijeđaju osjećaje svakog roditelja koji se grozi ovakvog uvredljivog ponašanja.

Posebno naglašavamo činjenicu da aktualni Kazneni zakon kao i novi koji na snagu stupa od 1. siječnja 2013. godine ima kazneno djelo javno poticanje na nasilje i mržnju, kao i djelo rasne i druge diskriminacije (čl. 174) gdje se kažnjava svako postupanje u cilju širenja rasne, spolne, vjerske, nacionalne ili etničke mržnje ili mržnje po osnovi boje kože, spolnog opredjeljenja ili drugih osobina. Sadržaj degutantnih pjesama \"navijača\" sa sjeverne tribine, osim vrijeđanja dostojanstva svakog časnog čovjeka na stadionu, sigurno je i prekršajno i kazneno djelo i zaslužuje učinkovitu reakciju državnih institucija koje se o tome po službenoj dužnosti trebaju brinuti.

Ponavljamo kako je ovo apel svih zaposlenika Dinama, ali ne samo zaposlenika jednog sportskog kluba, već prvenstveno nas građana koji smo vam dali povjerenje i odriješene ruke da upravo u ovakvim slučajevima pokažete koliko smo zapravo zrela i ozbiljna država.

S iščekivanjem čekamo vaše odgovore\"

Ključne riječi

Komentara 125

SE
serđo
13:48 22.03.2012.

ja osobno sam na utakmice prestao ići od kad su se ovi divljaci vratili. onih godinu dana bez tih štetočina bilo je najljepše razdoblje u 30 godina koliko pratim taj klub. jednostavno, ne mogu se prisiliti slušati te divljake i njihov rječnik. sinoć slučajno malo pogledam, jer ih izbjegavam gledati i na tv (mogu ugasiti ton, ali onda to nije pravi doživljaj tekme) i mam što čuti. 15 minuta deru se bez prestanka \"braća mamići ale pušite k....). drugo nisam skužio jer jednostavno nisam htio to slušati. samo zaključujem da se nadam da će nestati s lica zemlje, eto, ja im srdačno želim da ih nikad više ne bude, da bojkotiraju ili što već i ostave normalne ljude da uživaju gledajući nogomet. uplatit ću im i sto kuna za ćevape i puvu tamo negdje u kinu neka žderu.

DA
danijel00
13:51 22.03.2012.

zaboravili su dodat mamiceve prijetnje smrcu,pa npr. vrijeđanje suseca ovaj vikend ali to je valjda sve ok...licemjerstvo na dijelu

SE
serđo
13:43 22.03.2012.

15 minuta se bez prestanka urla \"braća mamići ale pušite ku****ne. i kako onda doći s djecom na stadion? to je prestrašno kakav teroro šačica plaćenika provodi na normalnim pukom. kad bi ih se barem moglo kako zbrisati s lica zemlje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije