Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završeno 2. prvenstvo klubova što su ih utemeljili Hrvati izvan domovine

Croatija Toronto ponovno najbolji klub dijaspore

Iseljenici
02.07.2011.
u 22:26

Croatia Toronto (Kanada) pobjednik je 2. Svjetskog nogometnog natjecanja klubova što su ih utemeljili Hrvati izvan domovina. U finalu je na Poljudu, pred dvjestotinjak gledatelja, Croatia sa 5:0 (3:0) svladala Canberru iz Australije.

Veliko je bilo slavlje igrača Croatije kada su iz ruku pokrovitelja prvenstva, predsjednika Sabora RH Luke Bebića, primili pobjednički pehar. - Ovo je krasan primjer kako možemo okupiti klubove koji imaju hrvatski predznak ili su im osnivači Hrvati.

To je način da se osjeti bliskost iseljene i domovine Hrvatske, da dođu ovdje, odigraju utakmicu, obnove sjećanja na svoje korijene – kazao je Bebić. Junak finalnog dvoboja bio je napadač Croatije Tihomir Maletić, "zlatni repić Toronta". Zabio je za 1:0 već u 5. minuti, a sve dvojbe oko pobjednika riješio je svojim drugim pogotkom u 16. minuti. Na 3:0 krasnim udarcem povisio je Tomac u 33. minuti, a pogodak za 4:0 postigao je Škara u 70. minuti. Konačnih 5:0 u 90. minuti postavio je Tomislav Leko.

Pobjeda Croatije iz Toronta je očekivana, momčad trenera Velimira Crljena u svojim redovima ima Tončija Piriju, koji je igrao za Hajduk, pa nekadašnjeg mladog hrvatskog reprezentativca Ivana Žgelu iz Vinkovaca, pa iskusnog Sašu Šesta... Sve zajedno bilo je lijepo ugostiti Hrvate iz dijaspore, ovo natjecanje je i zamišljeno kao čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta kroz sport i povezivanje iseljenih Hrvata s domovinom.

Na prvenstvu koje se igralo u Splitu i okolici, uz finaliste, sudjelovali su još Croatia Berlin (Njemačka), Dinamo Beč (Austrija), Croatia Zurich (Švicarska), Dinamo Mohlen (Švicarska), Croatia-Zagreb Stuttgart (Njemačka) i Croat San Pedro (SAD). Zanimljivo, momčad Dinama Mohlen iz Švicarske kao trener predvodio je naš reprezentativac Ivan Rakitić. Croatia Toronto: Matika (od 86. Ilić) – Harris (od 82. T. Leko), Arapović, Škara, Deer – Tomac (od 79. Kuliš), Pirija, Žgela, Fitizwililiams (od 72. Nikšić) – Šest (od 65. Ples), Maletić. Trener Velimir Crljen. Canberra: Klug – Spaleta (od 46. Evans), Zygmunt, Grbeša, Pavlak – Jadrić (od 86. Vrkić), Keir (od 38. Terzić), Graham (od 83. Levanat), Yanes – Ivanić, Barišić (od 76. Townsend). Trener -. Strijelci: 1:0 Maletić (5), 2:0 Maletić (16), 3:0 Tomac (33), 4:0 Škara (70), 5:0 T. Leko (90). Treće mjesto osvojio je Croat San Pedro pobjedivši Dinamo Beč s 2:1.

Ključne riječi

Komentara 3

KA
kajinx
00:54 03.07.2011.

Bravo momci ! Srdačne čestitke svim timovima, a posebno pobjedniku.

OB
-obrisani-
02:55 03.07.2011.

Fantasticno decki.Puna podrska.Tako se to radi !!!

DR
drznedaj
10:04 03.07.2011.

Ovi iz Melbourna/Geelonga vise ne igraju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije