Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKO PROTIV TENERIFEA

Barcelona rekordima krči put do naslova

'Barcelona\'s Lionel Messi (L) scores his goal over Tenerife\'s goalkeeper Sergio Aragoneses during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona May 4, 2010.      REUTERS
'STRINGER/SPAIN'
05.05.2010.
u 08:35

Nogometaši Barcelone upisali su 29. ovosezonsku pobjedu u 36. kolu španjolskog prvenstva savladavši na Camp Nouu Tenerife s uvjerljivih 4-1.

Dva gola Lionela Messija te po jedan Pedra i Bojana Krkića bila su dovoljna za slamanje otpora Tenerifea, koji je na poluvremenu imao sjajan rezultat (1-1).

Najbolji nogometaš današnjice Messi s dva je gola došao do brojke od 31 u španjolskom prvenstvu te do 44. ukupno gledajući sva natjecanja. Od izjednačavanja vječitog rekorda brazilskog napadača Ronalda, što se tiče Primere, dijele ga tri gola (Ronaldo je sezone 1996/97 zabio 34 gola u 37 utakmica).

Prvi je postigao na asistenciju Zlatana Ibrahimovića glavom u 17. minuti, a drugi u posljednjoj, trećoj minuti sudačke nadoknade, nakon lijepe asistencije Daniela Alvesa u prostor. Argentinski je genijalac ujedno asistirao Pedru za njegov 10. ovosezonski gol u 77. minuti.

Barcelona je ovom pobjedom ponovo pobjegla prvom pratitelju Realu na četiri boda prednosti, a madridski klub svoju utakmicu 36. kola igra sutra (srijeda) kada gostuje kod četvrtoplasirane Mallorce.

Tenerife su ostale u zoni ispadanja na 18. mjestu s 35 bodova, isto koliko ima i 17-plasirana Malaga, ali uz utakmicu više.

U preostale dvije odigrane utakmice Almeria je kao domaćin nadigrala Villarreal 4-2, dok je Getafe remizirao sa Sporting Gijonom 1-1. Almeria je već na poluvremenu imala vodstvo 3-0 dvama golovima Kalua Uchea i jednim Alberta Crusata, a do velike prednosti je došla uvelike zahvaljujući igraču više već od 16. minute (isključen je Mateo Musacchio). U nastavku se Villarreal vratio zahvaljujući golovima Ivana Marcana i Ariela Ibagaze, a od 65. minute su snage na travnjaku bile poravnate nakon isključenja Chica. Međutim, do izjednačenja “žuta podmornica” nije došla i golom Pabla Piattija u drugoj minuti sudačke nadoknade Almeria je gotovo i teoretski osigurala opstanak.

Getafe nije u potpunosti iskoristio poraz Villarreala, ali mu je i bod protiv Sportinga bio dovoljan za preuzimanje šeste pozicije, posljednje koja vodi u Europu, zbog bolje gol-razlike. Poveo je Sporting golom Miguela de las Cuevasa koji je u 18. minuti zabio s nekih 25 metara, da bi Getafe izjednačio sjajnim golom "škaricama" Roberta Soldada u drugoj minuti nastavka.

Hrvatski napadač Mate Bilić odigrao je svih 90 minuta za Sporting koji je 14. na ljestvici, četiri boda iznad zone ispadanja.

Sigurno će sljedeće sezone nogometaši Valencije igrati barem u pretkolu Lige prvaka nakon što su u dvoboju 36. kola Primere pobijedili Xerez na Mestalli 3-1...

Time su osigurali i teoretski četvrto mjesto, a ogromni su favoriti da sezonu završe treći i izbjegnu pretkolo najelitnijega međunarodnog natjecanja nogometnih klubova.

Iako su gosti poveli u 37. minuti preko Armenterosa, Juan Mata je u 45. pogodio za 1-1 iz slobodnog udarca s 20-ak metara. U vodstvo je ljevonogi krilni igrač Valencije domaće doveo svojim drugim pogotkom i devetim ukupno ove sezone u 57. minuti.

Pobjedu je potvrdio deset minuta kasnije još jedan sjajni ljevonogi vezni igrač domaćih, David Silva. Njemu je to bio osmi prvenstveni pogodak.

U posljednjoj minuti utakmice zbog crvenog je kartona isključen desni bek domaćih Redondo. Prvu je opomenu zaradio devet minuta ranije.

Ovim porazom dva kola prije kraja Xerez je ostao gotovo bez ikakvih izgleda za prvoligaški opstanak.


Barcelona rekordima krči put do naslova    
Dva kola prije kraja španjolskog nogometnog prvenstva Barcelonina momčad uživa četiri boda prednosti u odnosu na madridski Real...

"Kraljevski klub", doduše, svojih je 89 bodova sakupio uz utakmicu manje u odnosu na branitelje naslova u Primeri koji su odigrali 36 susreta. Učinak od 93 osvojena boda, koliko je Barcelona osvojila, a koji će vrlo vjerojatno kroz sljedeća dva kola dodatno narasti, maksimalan je u povijesti španjolskog nogometnog prvenstva koje od sezone 1997/98 broji dvadeset klubova.

Također, 4-1 pobjeda protiv Tenerifa ostvarena u utorak, bila je 29. prvenstvena za Katalonce ove sezone, što je još jedan Primerin rekord. Isti broj pobjeda ima i madridski Real.

Dosadašnji rekordni učinak u španjolskom prvenstvu bio je 28 pobjeda u sezoni, a ostvario ga je upravo najjači madridski klub u sezoni 1987/88.

Od kada se pobjede vrednuju trima bodovima, uz izuzetak Reala 1997. kada je Primera brojala 22 kluba, niti jedna momčad nije probila granicu od 90 bodova i proslavila naslov prvaka. Zanimljivo, u sezoni 1999/2000 Deportivo je slavio krunu s 69 osvojenih bodova, odnosno 24 manje u odnosu na Barcelonin učinak ostvaren dva kola prije kraja ovosezonskog prvenstva.

Primera, 36. kolo:

Almeria – Villarreal 4-2 (Crusat 15, Uche 29, 43, Piatti 90+2 / Marcano 53, Ibagaza 66)

Barcelona – Tenerife 4-1 (Messi 17, 90+3, Krkić 63, Pedro 77 / Martinez 39)

Getafe – Sporting Gijon 1-1 (Soldado 47 / Miguel 17)

Valencia – Xerez 3-1 (Mata 45, 57, Silva 67 / Armenteros 37)
Redoslijed: 1. Barcelona 93, 2. Real Madrid 89 (-1), 3. Valencia 68, 4. Mallorca 59 (-1), 5. Sevilla 57 (-1), 6. Getafe 52, 7. Villarreal 52... 

Ključne riječi

Komentara 1

MA
maxxxx
10:28 05.05.2010.

Kakav vječiti rekord Ronalda 34 gola u 37 utakmica??? Hugo Sanchez je 1989-90 zabio 38 golova u 35 utakmica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije