Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ U WOLFSBURGU

Niko Kovač je potpuno zasluženo dobio otkaz u Njemačkoj, ove brojke sve dokazuju

Bundesliga - VfL Wolfsburg v 1. FC Union Berlin
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/4
18.03.2024.
u 12:47

Wolfsburg je peti klub Bundeslige po tri elementa: plaćama igrača, tržišnoj vrijednosti igračkog kadra i potrošenom novcu na transfere u ovom prijelaznom roku. Riječ je o klubu koji se po svim parametrima mora plasirati u europska natjecanja, a Kovačev Wolfsburg je bio jako daleko od toga

Bivši izbornik i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač je u nedjelju ujutro službeno dobio otkaz na mjestu trenera njemačkog prvoligaša Wolfsburga. Vijest je to koja je odjeknula i u hrvatskoj i u njemačkoj javnosti nakon što je Kovač na klupi tog kluba proveo nešto manje od dvije godine, točnije 625 dana. 

Kovač tako po svojem odlasku ostavlja Wolfsburg na 14. mjestu prvenstvene ljestvice (podsjetimo, Bundesliga ima 18 klubova) nakon niza od čak 11 utakmica bez pobjede. Zapravo, u posljednjih 14 utakmica 'vukovi' su uspjeli pobijediti tek fenjeraša Darmstadt, a kad taj popis recentnih utakmica malo proširimo, Wolfsburg je u posljednjih 20 utakmica pod Kovačem upisao samo dvije pobjede. 

Iako su naprasne smjene trenera u zadnje vrijeme sve češće nepotrebna i nepromišljena pojava u svjetskom nogometu, ovaj slučaj ne spada u tu kategoriju. Treba biti realan i priznati da je Kovač apsolutno zasluženo dobio otkaz nakon što mu je klupska Uprava već nekoliko puta pokazala strpljenje i dala novu priliku.

Kao što je i sportski direktor, inače igračka legenda kluba, Marcel Schafer rekao, nije ovo ništa osobno protiv Kovača. Jednostavno se radi o činjenici da klub već iznimno dug period ima izvedbe daleko lošije od onog što bi klub veličine i financija Wolfsburga trebao imati. Po svim mogućim parametrima Wolfsburg je klub koji bi svake sezone u Bundesligi trebao osigurati mjesto koje vodi u europska natjecanja, dakle minimalno jedno od prvih šest ili sedam mjesta na ljestvici. Ne bi bilo na odmet tu tezu i dokazati podacima.

Prvo, po plaćama koje klub izdvaja za igrače Wolfsburg je na petom mjestu u Bundesligi. Prema podacima kojima raspolaže Capology, Wolfsburg godišnje za plaće igrača u ovoj sezoni izdvaja 54,8 milijuna eura. Ispred njih su samo, može se reći, velika četvorka njemačkog nogometa (Bayern, Borussia, Leipzig i Leverkusen). 

Isti slučaj je kad pogledamo i procijenjenu vrijednost kadra prema Transfermarktu. Po tim podacima momčad Wolfsburga ima tržišnu vrijednost od 245,7 milijuna eura, i opet je na petom mjestu lige, opet iza četiri spomenuta kluba. Zanimljivo, Bundesligaš Heidenheim ima vrijednost kadra od 49,2 milijuna eura, pet puta manju od Wolfsburga, a nalaze se tri pozicije ispred Wolfsburga na ligaškoj ljestvici. 

Treći element koji vrijedi pogledat je prijelazni rok za ovu sezonu. Naime, Wolfsburg je na pojačanja ove sezone potrošio čak 74,7 milijuna eura, čime su, opet, peti klub Bundeslige po potrošenom novcu na transfere. Dakle, po svim mogućim mjerljivim aspektima Wolfsburg bi naprosto morao biti u borbi za europska mjesta, a trenutno je od sigurnog mjesta u Europi udaljen čak 15 bodova, manje nego li od mjesta u zoni ispadanja, od kojih su udaljeni tek šest bodova.

Soccer Football - DFB Cup - Round of 16 - Borussia Moenchengladbach v VfL Wolfsburg - Borussia-Park, Moenchengladbach, Germany - December 5, 2023 VfL Wolfsburg coach Niko Kovac REUTERS/Wolfgang Rattay DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO. Photo: Wolfgang Rattay/REUTERS
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS

Prvu Kovačevu sezonu, 2022./2023. navijači i Uprava još su mogli donekle i prožvakati budući da je zaključena na osmom mjestu prvenstvene ljestvice s 49 bodova na kontu. Iako cilj plasmana u Europu nije ostvaren, činjenica da su od toga bili udaljeni samo jedan bod bila je dovoljna izlika za Kovača i njegov stručni stožer.

Međutim, ove sezone je sve krenulo apsolutno nizbrdo. Početak sezone je bio vrlo dobar s četiri pobjede u prvih šest utakmica, no potom je uslijedio ovaj već spomenuti crni niz od samo dvije pobjede u 20 utakmica. Loš niz unutar, pet-šest, pa čak i deset utakmica se može smatrati formom, ali kad taj niz traje 20 utakmica, onda je već riječ o nekom dubljem problemu koji i nema toliko veze s formom.

Čak i kad šire pogledamo na Kovačev mandat, on je daleko najneuspješniji trener Wolfsburga među onima koji su dobivali ovakvu razinu strpljenja Uprave. Hrvatski strateg je vodio 60 utakmica na klupi 'vukova', a među društvom trenera koje je vodilo utakmice na tako velikom, ili pak većem uzorku, daleko je najlošiji po učinku. Osvajao je 1,30 bodova po utakmici, a ostala tri recentna trenera Wolfsburga koja su dobila takvu razinu strpljenja, Oliver Glasner (1,67), Bruno Labbadia (1,52) i Dieter Hecking (1,75) su redom rezultatski bili znatno uspješniji. Da to objasnimo malo konkretnije, idući najlošiji trener nakon Kovača u tom društvu, Labbadia, na uzorku od 60 utakmica je po ovom izračunu osvojio 92 boda, a Kovač 78, dakle čak 14 bodova razlike, a pritom je Labbadia na papiru imao čak i slabiji kadar od ovog Kovačevog. Kad ga uspoređujemo s Heckingom razlika je još znatno veća budući da je Hecking na bazi od 60 utakmica osvojio 105 bodova na klupi Wolfsburga.

VEZANI ČLANCI:

Da se vratimo na prijelazni rok, moramo tu spomenuti i jedan važan element kojeg navijači zamjeraju u Kovačevom mandatu. Iako je riječ o još jednom Hrvatu, bilo bi nepošteno zanemariti činjenicu da je među navijačima Wolfsburga Lovro Majer zasad smatran promašajem. Kad se uzme u obzir da je transfer Majera iz Rennesa u Wolfsburg ovog ljeta treći najskuplji ulazni transfer u povijesti kluba (25 milijuna eura), ljubitelji kluba su s pravom očekivali da Majer bude najbolji igrač kluba. Međutim, naš ofenzivni veznjak ove sezone ne spada ni u pet najboljih pojedinaca Wolfsburga, iako ima redovitu minutažu. Budući da je Majer došao prvenstveno na Kovačev prijedlog, ljudi koji podržavaju Wolfsburg i to smatraju greškom Kovača. 

Sve u svemu, svi razlozi upućuju na to da je Kovač uistinu zasluženo dobio svoje papire i morao napustiti klub sa sjevera Njemačke. Već je njegovo mjesto u klubu iz grada poznatog po Volkswagenu preuzeo Austrijanac Ralph Hassenhuttl, bivši strateg Southamptona i Leipziga. Vidjet ćemo hoće li on uspjeti prodrmati momčad zelenih iz katastrofalne forme. 

Komentara 6

AN
Antonio1952
19:30 18.03.2024.

Sad su sretni svi anti Hrvati.

CU
Cuturas
14:04 18.03.2024.

Ili previše discipline tražio,ili je ove sezone okrenuo ploču, pa je prelabav.

BA
Barba56
00:14 20.03.2024.

Taj Wolfsburg uvijek zove Hrvate kad su pred ispadanjem tj . pad u drugu ligu . Sjetimo se samo Olica koji ih je uspjeo spasiti 5 tjedana do kraja sezone . Njih treba pustiti da padnu skroz da bi se znali ponovo ustati .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije