Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženski rukomet

Ne prolazi više sustav – daj Penki loptu

Andrea Penezić
Foto: EHF
1/5
09.12.2016.
u 10:41

Na prijašnja dva EP-a barem smo imali po jednu pobjedu pa smo na kraju osvojili 13. mjesto. Za sada nismo jedini bez bodova

Rukometašice Hrvatske danas se protiv Rumunjske (18.30) opraštaju od nastupa na Europskom prvenstvu. Bez obzira na to što još imamo teorijske šanse da prođemo u drugi krug, taj film nećete gledati. Jednostavno je nerealno očekivati da će pomlađena Rusija prvo pobijediti izuzetno jaku i rastrčanu Norvešku, a još se manje može očekivati da ćemo pobijediti Rumunjsku sa šest razlike.

Ovi zaključci nameću se sami po sebi nakon svega što smo vidjeli u prve dvije utakmice protiv Rusije (26:32) i Norveške (18:34). Tako ćemo i treće Europsko prvenstvo zaredom ispasti u prvom krugu, a ovoga puta može se dogoditi da prvi put ispadnemo bez ijedne pobjede.

Brane u finalu, a nema ih

Na prijašnja dva EP-a barem smo imali po jednu pobjedu pa smo na kraju osvojili 13. mjesto. Za sada nismo jedini bez bodova. U ostale tri skupine po dva poraza imaju Španjolska, Poljska i Mađarska pa možda na kraju nećemo biti fenjeraši.

Je li ovako moralo završiti? Nije, ali će završiti jer, osim tvrtke Podravka koja financira klub i reprezentaciju, nikog ozbiljno nije briga hoćemo li biti prvi ili posljednji. A kada netko daje novac, onda se njega i najviše pita, onda se očekuje da velik broj igračica iz kluba igra u reprezentaciji.

Tako danas za Hrvatsku igra pet sadašnjih i četiri bivše igračice ovog kluba. Izbornik Goran Mrđen ujedno je i trener kluba Podravka, a Ljerka Vresk, direktorica reprezentacije, dugogodišnja je igračica Podravke. Ne treba zaboraviti da su na završnim pripremama bile još tri podravkašice. Selena Milošević i Anamarija Gugić otpale su kao višak, a Ivana Kapitanović zbog ozljede.

Je li bilo mjesta i na neke druge igračice? Stela Posavec i Dora Kalaus ove su sezone u puno boljoj formi nego neke igračice koje su danas u Švedskoj poput Blažević ili Milošević, pa čak i Vidak. Ali one igraju u Lokomotivi. A Lokomotiva ne daje ni kune za reprezentaciju. Posebna su priča vratarke.

Imamo dvije koje su lani branile finale Lige prvakinja – Jelenu Grubišić (Bukurešt) i Martu Žderić (Budućnost). Ovdje nema ni jedne ni druge. Zašto? Priča se svašta, da nisu imale komunikaciju s izbornikom, priča se da Marta želi braniti za Crnu Goru pa zato neće za Hrvatsku. A bez dobrih vratarki ne može se do dobrog rezultata. Barem je Hrvatska u prošlosti imala sjajne vratarke od Ljerke Krajnović i Adrijane Prosenjak do Barbare Stančin i Ivane Jelčić.

Debitantice od 25 godina?

Doći na EP s 11 debitantica lijepo je za čuti. Ali, da su to barem debitantice od 18 ili 19 godina, sve bi to imalo smisla. Mi imamo debitantice s 25 i više godina. Nemamo ni sustav igre. U posljednjih deset godina iz mlađih dobnih skupina izašla je samo Andreja Penezić.

I sve te godine igramo sustav – daj Penki loptu u napadu pa što bude. A kada Penku stane šut, onda se dogoditi minus 18. A novu Penku nemamo niti je ima na vidiku. Od 1994., kada smo prvi put zaigrali na velikom natjecanju, rukometašice nikad nisu osvojile medalju. Kako stvari za sada stoje, nećemo je osvojiti ni u sljedećih deset godina. Ali, koga briga...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije