Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvijer protiv ljepotice

Najprljaviji trener u povijesti, moto mu je: tuci, isprovociraj i pobijedi

Atletico Madrid's coach Diego Simeone gestures during their Spanish first division soccer match against Valencia at Vicente Calderon stadium in Madrid March 8, 2015. REUTERS/Juan Medina (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)  Picture Supplied by Action Images
Reuters/PIXSELL
27.04.2016.
u 13:29

– Bit će nam to najteže utakmice ove sezone. Svjesni smo kako igra Atletico, njihov nogomet nije lijep, no efikasan je. Ali, ja dobro poznajem Simeonea i znam što nam sprema – samouvjeren je trener Bayerna Pep Guardiola.

Ljepotica protiv zvijeri, tako mnogi nazivaju večerašnji dvoboj Atletico Madrida i Bayerna (20.45 sati) u polufinalu Lige prvaka. Bit će to susret dviju potpuno različitih nogometnih filozofija, Guardioline tiki-take protiv Simeoneova totalnog, ratničkog nogometa. To potvrđuju i brojke, jer Bayern je s 28 golova (2,8 po utakmici) najefikasniji klub ovogodišnje Lige prvaka, dok je Atletico u isto toliko susreta zabio samo 14 golova. Nadalje, Bayernov posjed lopte je 67 posto, a Atleticov samo 48 posto. No, Simeone je pokazao da se zna suprotstaviti momčadi koja drži loptu, uostalom, u četvrtfinalu Lige prvaka izbacio je Barcelonu.

Jose mu nije ni do koljena

– Bit će nam to najteže utakmice ove sezone. Svjesni smo kako igra Atletico, njihov nogomet nije lijep, no efikasan je. Ali, ja dobro poznajem Simeonea i znam što nam sprema – samouvjeren je trener Bayerna Pep Guardiola.

A da Simeone ne bira sredstva, pokazao je u subotnjoj utakmici Atletica i Malage, koja je završila 1:0 pobjedom Madriđana. No, kod 0:0 Simeone je spriječio kontru tako što je skupljaču lopti naredio da na travnjak ubaci drugu loptu!

– Sudac je donio ispravnu odluku. Ne žalim što me isključio, iako ustvari ja nisam bacio loptu u teren. Skupljač lopti bio je pokraj mene, ali to ništa ne znači – neuvjerljivo se nakon utakmice branio Simeone, kojega zbog izrazito nesportskog poteza čeka žestoka suspenzija Španjolskog saveza, vjerojatno i do kraja prvenstva.

Simeoneu ovo nije prvi incident, fascinantan je podatak da je u pet godina u Atleticu čak šest puta isključen. Najveći incident napravio je u kolovozu 2014. godine, kada je u utakmici Superkupa protiv Reala prvo negodovao zbog odluke glavnog suca, a potom pomoćnika udario u glavu. Dobio je zbog toga osam utakmica suspenzije, što je i danas ostala najveća kazna za nekog trenera u Primeri.

Jose Mourinho tip je trenera koji se stalno svađa sa sucima, slično se ponaša i Paulo di Canio, no nitko nije ni do koljena Diegu Simeoneu. Pogotovo što svoju trenersku agresivnost i “prljavštinu” Cholo Simeone prenosi na svoje igrače. Naređuje im da gaze po nogama suparnika dok sudac ne gleda, a uoči dviju četvrtfinalnih utakmica protiv Barcelone igračima je naredio da cijelu utakmicu provociraju impulzivnog Luisa Suareza. Ukratko, Simeone ne bira sredstva. Takav je bio i kao igrač, uvijek je lupao, provocirao, a tu filozofiju sada prenosi i na igrače.

No, takvih je trenera sve više. I Wenger, i Van Gaal, i Conte i mnogi drugi uvijek šute kada su njihovi igrači pregrubi. Da bi se zaustavio protivnik, ne biraju se sredstva.

Ratnički Ribarov nogomet

Takav ratnički nogomet na našim prostorima davnih 70-ih uveo je Hrvat Milan Ribar, koji je 1972. senzacionalno doveo Željezničar do naslova u Jugoslavenskoj ligi.

Kako je igrala Ribarova momčad najbolje opisuje da su ih zvali kostolomci. Uveo je Ribar prvi put u Jugoslaviji engleski stil igranja, igralo se oštro, a protivnike su po nogama tukli čak i Željini napadači. U očima medija Ribarova momčad bila je “ubojica” na terenu. Kao i Simeone, veliku je važnost pridavao spremnosti, kondiciji. Zato su za Ribarove nogometaše govorili da su i u zadnjih 20 minuta utakmice igrali kao da je tek počela.

“Igrač bez kondicije nije igrač sve i da je sposoban skriti loptu.”

Simeone bi toj izjavi dodao: “Igrač nije pravi ako nije uvijek spreman uklizati protivniku u noge, isprovocirati ga, te svih 90 minuta igrati obranu i napad.”

Večeras ćemo vidjeti hoće li pobijediti ta nogometna misao ili ideja Pepa Guardiole, nogometnog inovatora kojemu je tiki-taka i posjed lopte svetinja.

Komentara 2

Avatar Analytic
Analytic
16:26 27.04.2016.

Bayern ljepotica??? Igraju najdosadniji nogomet u zadnjih 20 godina, ovo danas nije ni "B" od Bayerna. Nadam se da će ih Atletico dobro isprašiti večeras!!

GU
gumbar
14:07 27.04.2016.

ta me baš - vijest fascinira .lupi Karlo Ledinski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije