Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVARA SE SURADNJA

Na pomolu velik posao? Jozak spojio Dinamo i Saudijce: "Možda će uložiti i u stadion"

GNK Dinamo
Foto: GNK Dinamo
05.02.2022.
u 14:15

- Moji poslodavci zainteresirani su za brojne oblike suradnje. U Hrvatsku ih je privukao nogometni imidž kojeg mi uživamo u svijetu. Naravno, zanimaju ih naši treneri i naše metode rada.

Siguran kapital i izvor financiranja sveti je gral kojeg svi traže u nogometnom svijetu. Najčešće se brojni svjetski klubovi okreću lobiranju u arapskom svijetu koji je toliko puta u novijoj nogometnoj povijesti pokazao da posjeduje najvrjedniji resurs - neograničene količine novca.

Zanima ih sustav rada

Ništa nije drugačije ni na ovim prostorima. Hrvatski nogomet sljedeći će pravi iskorak doživjeti baš na krilima stranog kapitala. Taj proces najprije je započela Rijeka s Damirom Miškovićem, odnosno Osijek s mađarskim kapitalom. Bilo je još nekoliko manje uspješnih pokušaja poput, primjerice, ulaska španjolskih investitora u neke hrvatske klubove. Stranom kapitalu nadaju se svi. Zadnjih dana ispod radara prošao je niz sastanaka koje su emisari Ministarstva sporta Saudijske Arabije obavili s nekoliko klubova na Jugoistoku Europe. Iza cijele priče stoji Romeo Jozak, naš nogometni stručnjak zadužen za nogometni razvoj te iznimno bogate države. Čovjek kojeg se posljednjih mjeseci spominjalo kao novog sportskog direktora Dinama, sa svojim je suradnicima iz saudijskog ministarstva sporta obišao Grčku, Slovačku, Srbiju i Hrvatsku. U Zagrebu je Jozakova ekspedicija obavila sastanak s čelnicima Dinama, a tema je bila potencijalna suradnja na svim razinama. Dogovoreno je da će Dinamovo izaslanstvo vrlo brzo krenuti put Saudijske Arabije. Ideja je da budu gosti na utrci Formule 1 na stazi u Džedi.

Može li se iz tog sastanka izroditi neka ozbiljna suradnja, pitamo Jozaka?

- Moji poslodavci zainteresirani su za brojne oblike suradnje. U Hrvatsku ih je privukao nogometni imidž kojeg mi uživamo u svijetu. Naravno, zanimaju ih naši treneri i naše metode rada. Čini mi se da je ta ideja o Dinamovu izaslanstvu u Džedi jako dobra. Oni takve događaje upravo i koriste za stvaranje poslovnih kontakata na globalnoj razini. Tamo dolaze svi bitni ljudi iz cijelog svijeta. Dinamo se odazvao tom pozivu i organizirat ćemo radnu turneju obilaska ministarstva, odnosno klubova. Naravno, sve te projekcije podrazumijevaju suradnju u kojoj bi obje strane imale određene benefite. Mislim da bi to zaista mogla biti velika prilika za Dinamo ali i za cijeli naš nogomet - ističe Jozak.

Možda biste mogli izlobirati da nam Saudijci pomognu u izgradnji stadiona ili barem u poboljšanju infrastrukture?

- To su stvari koje su isto na popisu tema za razgovor. Treba samo složiti kvalitetnu priču i dobre projekte i iskoristiti sve mogućnosti. Oni imaju projekte na najvišoj svjetskoj razini. Imam dojam da se najveće stvari u svijetu sporta, posebice nogometa, sele u taj dio svijeta. Pa vidjeli ste kakvom lakoćom financiraju i kupuju najveće sportske brendove. Ako bi se ta potencijalna suradnja digla na državnu razinu, onda bismo se možda i mogli nadati nekom velikom projektu poput stadiona. Puno će ovisiti o kvalitetnom lobiranju...

Razmišljaju o budućnosti

Znači li to da kod vas nisu ostale negativne emocije, bez obzira na to što vam je propao povratak u Dinamo?

- Ma kakve negativne emocije!? Nikada nisam razmišljao tako. Dinamo je moj klub i uvijek će ostati. Uvijek sam negdje u podsvijesti imao ideju o novim projektima koji bi dali zamah razvoju našeg nogometa. Ovo je samo još jedna opcija više. Važno je da tako razmišljamo na svim razinama jer druge, manje nogometne nacije su nas po nekim vitalnim stvarima odavno prestigle. Na to se moramo fokusirati, a ne na antagonizme koje nam sve ove godine nisu donijele ništa dobroga. Nitko sretniji od mene da uspijem napraviti nešto dobro za Dinamo. Ako tako razmišljamo, benefite će imati i cijeli naš nogomet - kaže Jozak.

U Dinamovoj mladoj momčadi ovih su dana trenirala petorica saudijskih igrača koja dolaze iz njihova programa.

- Nogometni stil i metodologija koju u Dinamu gaje bit će sjajna prilika za razvoj igrača iz našeg programa. Možda još važnije, bit će to prilika da ih vide skauti mnogih velikih europskih klubova. Našoj akademiji, suradnja s Dinamom, bit će sjajna prilika da učimo o toj metodologiji koja je stvorila neke od najboljih svjetskih igrača - zaključio je Jozak.

Komentara 2

Avatar kastanjer2
kastanjer2
16:39 05.02.2022.

Baš ćete se usrećiti sa Saudijcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije