Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRAĆA SE HNL

Veljača istine pred Dinamom: Legenda otkrila veliki hendikep plavih

08.02.2018.
u 07:07

Veljača je, bez obzira na bodovnu prednost, jako važna u kalendaru plavih

Samo još pokoji trening pred sobom ima Mario Cvitanović dok svoje plave trupe ne izvede u osječki Gradski vrt na prvi od četiri uzastopna derbija koja slijede Dinamu. I tih mjesec dana mogli bi biti odlučujući, mogli bi sve prelomiti ili ipak možda zakomplicirati život u Maksimiru.

Naime, nakon Osijeka Dinamu dolazi Hajduk, ide na Rujevicu i još s Rijekom igra u polufinalu Kupa. Uz to što bi te utakmice mogle usmjeriti proljetni dio sezone, dat će i odgovore na to kakav je Dinamo.

1/6

- Pratio sam utakmice Dinama na pripremama, ali pripreme i te utakmice nikad ne daju pravu sliku, natjecateljske utakmice potpuno su druga priča i tek će se tu moći vidjeti pravo stanje stvari - kaže bivši napadač Dinama i višegodišnji trener u Maksimiru Igor Cvitanović.

Čekaju Hajrović, Fiolić, Hodžić

Prema onom što smo vidjeli, plavi su napadački vrlo jaki. Zasad četiri ofenzivne pozicije drže Soudani desno, Olmo lijevo i Gavranović u špici. Iza njega se svidio Nikola Moro, više od Ante Ćorića, a Amer Gojak tek je uključen u konkurenciju nakon ozljede. Moro se svidio više od plave desetke Ante Ćorića jer je konkretniji, puno više loptu gura u dubinu, brže odigrava lopte i odgovorniji je u defenzivi, koliko god Ante bio bolji tehničar. Ta četvorka - Moro, Soudani, Olmo i Gavranović - trebala bi biti udarna igla plavih.

No, dojam je da su plavi znatno bolji u napadu nego u obrani.

- Istina je da se Dinamo ozbiljno pojačao napadački, prvo dovođenjem Marija Gavranovića, a sada i Izeta Hajrovića. I držim da plavi imaju doista širok izbor igrača. Također, činjenica je da je slabiji u obrani, odlazak Leonarda Sigalija doista je teško nadomjestiti, a vidim da je Benković jako malo igrao u posljednje vrijeme, no ne znam zbog čega - kaže Cvitanović.

U tom ofenzivnom dijelu Dinamo uz spomenutu četvoricu ima i odličnog Fiolića koji je svojim partijama i radom zaslužio i veću minutažu, možda bi i on mogao umjesto More igrati iza napadača, a Moro u vezi s jednim od defenzivaca, Ademijem ili Doumbijom, pogotovu u našoj ligi u kojoj ne treba toliki defenzivni blok.

Bude li zdrav, Benković će imati svoje mjesto na stoperskoj poziciji, za drugo mjesto bore se Lešković, Rrahmani i Perić, s time da Rrahmanija trener Cvitanović vidi kao zamjenu za desnog beka jer tu ima samo Stojanovića koji ima dosta problema s obranom, pa je moguće da taj dio u zahtjevnijim susretima “cementira” s Rrahmanijem. Lijevi bok drži Borna Sosa, Lecjaks, koji je na pripremama igrao dosta dobro, solidna mu je alternacija.

Poraz donosi pitanja

Sve to izgleda odlično, nitko nema takav izbor igrača u našoj ligi. S obzirom na to da Dinamo ima i veliku bodovnu prednost, plavi mogu puno rotirati. Ali je upitno koliko će to vrijediti za Europu, koja je Dinamu čak i nužna.

- To će nam pokazati natjecateljske utakmice, bilo bi neozbiljno sad o tome govoriti dok ne vidimo kako će plavi izgledati u prvenstvu - ističe Igor Cvitanović.

Samo, u zadnjem desetljeću, kad je Dinamo redovito, osim prošle sezone, osvajao naslove, u Europi, pogotovu u Ligi prvaka, nije bio konkurentan, pa je pitanje može li se u HNL-u vidjeti objektivna europska snaga.

- Mislim da može, imat će Dinamo zahtjevnih utakmica s Osijekom, Rijekom i Hajdukom i na takvim utakmicama mogu se vidjeti i neki detalji koji će ipak dati neke odgovore o momčadi i njezinim mogućnostima ili nekim nedostacima za europske ispite - drži Cvitanović.

Dinamo u subotu igra u Osijeku, prvi je to od tih velikih ispita u našoj ligi. U dva dosadašnja susreta sa Zekićevom momčadi bilo je 1:1, u Osijeku je za plave zabio Nikola Moro, a u Maksimiru je Henriquez spasio bod u 90. minuti. Čileanca sad više nema, tu je Mario Gavranović (na klupi čeka Armin Hodžić). On je u dresu Rijeke Osijeku zabio u 13. kolu na Rujevici za vodstvo domaćina, ali ne pamti tu utakmicu po dobru jer su Grezda i Bočkaj sve preokrenuli i odnijeli bodove iz Rijeke.

Dakle, plavi sa svojim igračima mogu tražiti u Gradskom vrtu naplatu nekih dugova. Kako Dinamo u nastavak sezone ulazi s 12 bodova više od drugog Hajduka, čak 14 više od Osijeka i 15 od Rijeke, može biti miran, uz to što cijele sezone trener Mario Cvitanović nije ni jednom poražen.

No, znamo kako je to u Dinamu, samo jedan poraz sve dotad učinjeno dovodi u pitanje, dva su već užas, a sa tri nestala bi i velika prednost i počeli bi potresi. Zato je veljača, bez obzira na bodovnu prednost, jako važna u kalendaru plavih.

Komentara 8

SF
Sv Franjo
08:32 08.02.2018.

Dinamo gazi sve.

Avatar Idler 3
Idler 3
09:35 08.02.2018.

Dinamo bu većinu spomenutih tekmi dobil. Problem more bit jedino tekma s Hajdukom al porad tu ne mislim nit na igru nit na nogomet. Sviđa mi se i kaj je u članku spomenut Moro ispred Ćorića jer sam davno napisal o kakšnom "potencijalu" se tu radi !!!

DH
dalibor.hren
15:50 08.02.2018.

Kaj je Junaci, nemreš se pomiriti s činjenicom da bumo pomeli sve????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije