Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ VELIKE KARIJERE

Mandžo ga je volio, Robben upotpunjavao, a Knjaz podbadao: 'Znaš li da smo po tebi nazvali kavu?'

'Bayern Munich\'s (L-R) Franck Ribery, Arjen Robben, Thomas Mueller and Mario Mandzukic celebrate a goal against Borussia Moenchengladbach during their German first division Bundesliga soccer match in
Foto: 'MICHAELA REHLE'
1/7
22.10.2022.
u 10:35

Sjajan lik, francuski mađioničar, jednostavno - igrač za poželjeti. Sada je odlučio reći zbogom profesionalnom nogometu.

Franck Ribery objavio je kraj svog nogometnog puta. Danas 39-godišnji Francuz odlučio je objesiti kopačke o klin i umiroviti se u talijanskoj Salernitani, za koju je igrao posljednjih 12 mjeseci. Velika karijera tako je došla svom kraju, popraćena ovacijama i sjećanjima na prekrasne trenutke, titule i sjajne poteze.

Kao dvogodišnjak, nastradao je u prometnoj nesreći koja ga je obilježila za život. Kasnije, kada je školarac Franck igrao za Lille, nije mario za ocjene te imao probleme s ponašanjem. Ubrzo su ga se riješili pa 1999. odlazi u Boulougne gdje se kroz akademiju probio do seniorskog sastava

Dugo se borio za svoje mjesto pod suncem u Francuskoj. Nakon prvog kluba, uslijedile su epizode u Alèsu, Brestu i Metzu, gdje je u svega šest mjeseci od igrača bez cijene postao rastući talent vrijedan pet milijuna eura. I zaslužio transfer u turski Galatasaray. Ljubav je, međutim, bila kratkog vijeka, nije njegov skori odlazak sjeo Turcima, direktor mu je čak prijetio bejzbolskom palicom, ali Ribery se odlučio vratiti. 

Foto: 'FRANCK FIFE'

Kao igrač Marseillea, dva tjedna prije Svjetskog prvenstva 2006. debitirao je za Galske pijetlove i zaigrao na Mundijalu u Njemačkoj. Ustalio se, kako u reprezentaciji, tako i u klubu pa naredne godine ostvario transfer karijere. Pridružio se Bayernu, klubu u kojem će nizati trofeje (devet njemačkih prvenstava, šest DFB Pokala) te u paru s Arjenom Robbenom činiti sjajan duet spreman natjerati svakog protivničkog braniča na vrtoglavicu. I tako godinama.

Da, bile su to sjajne, genijalne godine za Bavarce. Možda i najbolje. Pep Guardiola na klupi, na terenu Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm i Mario Mandžukić. Čak i Toni Kroos. Nije ni čudo, stoga, što su 2013. osvojili naslov Lige prvaka. Ribery je te sezone četvrti najbolji strijelac s 10 golova i najbolji asistent momčadi s 15 asistencija, a u finalu protiv Borussije u 89. je minuti asistirao Robbenu za gol i konačnih, trofejnih 2:1.

Nakon dugih 12 godina, München za mandata Nike Kovača napušta kao legenda kluba u kojem je u 425 nastupa zabio 124 pogotka i u čak 182 navrata dijelio asistencije suigračima. Zaigrao je potom za Fiorentinu, kasnije Salernitanu, ali sve je to bilo u smiraju karijere, za gušt, više nego za novac. 

Foto: DPA/Pixsell

Naposljetku, valja se prisjetiti scene iz emisije Svlačionica popularnog Roberta Knjaza, u kojoj je 2014. ugostio Marija Mandžukića. Među sugovornicima bio je Ribery...

- Jedan od najvećih proizvođača kave u Hrvatskoj nosi ime po tebi. Franck, u tvoju čast! - našalio se Knjaz, a Ribery prasnuo u smijeh.

Sretno u mirovini, Franck...

>> Pogledajte: Nevjerojatni Luka Modrić srušio rekord Christiana Ronalda

 

Komentara 1

PU
paul-umpe
10:59 22.10.2022.

arogantan do bola.prljav igrac sultanske krvi.covjek koji nije znao jeli katolik ili musliman.poremecaj identiteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije