Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi val transfera

Mamićeva draguljarnica: Samo će trojica igrača Dinamu donijeti 50 milijuna eura!

21.06.2016., Bordeaux, Francuska - UEFA EURO 2016., 3. kolo, skupina D, Hrvatska - Spanjolska.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
09.07.2016.
u 16:35

Vremena su se danas za tu “okrunjenu glavu” ipak ponešto promijenila: on danas više ne sjedi u uredu pokraj Dinamova Plavog salona, nego stoluje u hotelu ‘67’ ispod južne tribine i u Sheraton

Dinamo je pred realizacijom jednoga od najunosnijih prijelaznih rokova u posljednjih deset godina, usporedivim čak sa zlatnim razdobljem 2007.-2008., kada si je tadašnji prvi klupski operativac Zdravko Mamić prodajama Modrića, Ćorluke i Eduarda da Silve engleskim klubovima priskrbio titulu europskog kralja transfera.

Vremena su se danas za tu “okrunjenu glavu” ipak ponešto promijenila: on danas više ne sjedi u uredu pokraj Dinamova Plavog salona, nego stoluje u hotelu ‘67’ ispod južne tribine i u Sheratonu. Mamić danas više nema ni izvršnu funkciju u klubu, nego savjetničku, i suočen je s teškom hipotekom optužnice po kojoj je oštetio Dinamo za više od 115 milijuna kuna, i čije navode treba osporiti.

No, i unatoč svim objektivnim hendikepima, Zdravko Mamić, za tjedan dana 57-godišnjak, svojevrsni je čudotvorac čije bi trgovačke sposobnosti, ali i utjecaj na vodeće ljude HNS-a, s naglaskom na izbornika, uskoro mogle Dinamu donijeti injekciju od gotovo nestvarnih pedeset milijuna eura! Ako ne cijeli taj iznos ovoga ljeta, onda ne u duljem periodu od godinu dana.

Naime, Dinamo je trenutačno u posjedu Marka Pjace (21), jednoga od najmodernijih i najtraženijih napadača Europe, čiji transfer zajamčeno neće biti manji od dvadeset milijuna eura! Dakle, gotovo u rangu najvećega Mamićeva transfera dosad – prodaje Modrića u Tottenham prije devet godina.

Tehnicira se da je Pjacin prelazak u Milan već gotova stvar, što bi opet bila jedna značajna promjena u Mamićevoj transfernoj politici. Ranije se, naime, vrlo rijetko događalo da Dinamov igrač, usto i iz Mamićeve agencije, prelazi u osrednji klub, koji ne igra Ligu prvaka. A Milan je u prošloj sezoni bio tek sedmi u talijanskom prvenstvu, i pobjegla mu je i Europska liga.

Idemo dalje, Dinamova draguljarnica u posjedu je i Ante Ćorića, 19-godišnjeg čarobnjaka kojega poznaje cijela Europa, a koji zapravo još nije postao ni lider igre Dinama. I takav, nogometno pomalo još zelen, ali čudesno darovit, u Dinamovu cjeniku ima cijenu od 20 milijuna eura. I na kraju, tu je i Marko Rog (20), također sudionik Eura kao i Ćorić (“hvala vam, izborniče, ovo gestu nikada vam nećemo zaboraviti”), sada procijenjen na deset milijuna, s tendencijom rasta.

Ni Ćorić ni Rog u ovom trenutku nemaju konkretnu ponudu. Za Ćorića najviše interesa pokazuju bundesligaški klubovi, Borussia Dortmund, Bayer i Bayern, i najvjerojatnije na tim adresama treba tražiti eventualnog kupca.

Zamislite, samo trojica igrača (nismo računali već prodanog 17-godišnjeg Josipa Brekala) izlošci su od čak pedeset milijuna eura iz kluba čiju momčad u domaćim utakmicama gleda manje od četiri tisuće ljudi, u čijemu je nacionalnom prvenstvu prosjek 2461 gledatelj po utakmici i čiji predsjednik protiv sebe ima optužnicu USKOK-a, upravo zbog malverzacija u transferima.

I unatoč svemu tome, Dinamo će opet basnoslovno prodavati i još godinama živjeti u blagostanju. Na užas Rijeke i Hajduka, osuđenih na borbu za drugo mjesto i čija će utjeha u beskonačnim izgubljenim bitkama protiv Dinama uvijek biti – mi imamo više navijača.

Dinamo u ljeto velikih transfernih očekivanja ipak ulazi s povećom dozom rizika. Plasman u Ligu prvaka je prioritet, a on protiv Vardara podrazumijeva angažman svih raspoloživih snaga, pa i Pjace, Roga i Ćorića, što za sobom povlači i mogućnost ozljeda koje bi dovele u pitanje realizaciju transfera. To je rizik posla, s mogućnošću poprilične štete, naravno uvijek na račun – Dinama. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije