Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSJEDI SLAVE

Mađari su nekad bili najveća nogometna sila na svijetu

Mađarska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
17.11.2015.
u 19:02

Nesumnjivo će Mađari u Francuskoj biti autsajderi, no kroz povijest bilo je sasvim drukčije.

Mađarska nogometna reprezentacija nakon 43 godine (1972.) opet će nastupiti na Europskom prvenstvu. Izbacili su Mađari Norvešku te tako izborili i prvo veliko natjecanje poslije 1986. godine, kada su igrali na SP-u u Meksiku. Mađarska je najveće iznenađenje kvalifikacija, a i najmanje vrijedna momčad koja će zaigrati na EP-u. Prema Transfermarktu, mađarski reprezentativci vrijede samo 19 milijuna eura, ni pola Luke Modrića (40 mil. eura). A najveća zvijezda Mađarske bit će vratar Gabor Kiraly, koji će u vrijeme Eura imati 40 godina!

Imali 34 pobjede u nizu

Nesumnjivo će Mađari u Francuskoj biti autsajderi, no kroz povijest bilo je sasvim drukčije.

Znamenita mađarska “laka konjica” oduševljavala je nogometni svijet 50-ih godina, a mnogi smatraju da je to najbolja momčad koja je ikada hodala zemljom.

– Laka konjica, koja je većinom bila sačinjena od igrača Honveda, po meni je momčad koja je igrala najinteligentniji nogomet svih vremena. Imali su Puskasa koji je proglašen najboljim strijelcem svih vremena, jer zabio je više od 300 golova za Real te više od 300 za Honved, a u 84 nastupa za Mađarsku zabio je 83 gola. Imali su i Kocsisa koji je svjetski rekorder po prosjeku golova za reprezentaciju, u 68 utakmica postigao je 75 pogodaka – prisjetio se Miroslav Rede, koji je kao klinac skupljao lopte na utakmici Jugoslavije protiv “lake konjice”, a kao nogometaš Partizana igrao je protiv Kocsisa i još 4-5 igrača iz “lake konjice”.

Kocsis je bio fenomen, najbolji strijelac glavom u povijesti. Od 11 golova koje je zabio na SP-u 1954. godine čak šest zabio je glavom.

– Koliko je bio dobar u igri glavom, najbolje potvrđuje podatak da su mu uoči utakmica uvijek masirali vrat, a ne noge – otkrio je Rede.

Ta fenomenalna mađarska generacija poznata je i po najvećem iznenađenju na svjetskim prvenstvima. U finale SP-a 1954. protiv SR Njemačke Mađari su ušli sa 34 pobjede u nizu, a tu istu Njemačku u skupini su razvalili sa 8:3. Poveli su i u finalu sa 2:0, no onda se dogodilo čudo u Bernu jer Nijemci su preokrenuli na 3:2.

Čudo u Bernu 1954.

Kakvo je to čudo bilo, najbolje opisuje da su Mađari već pripremili doček na stadionu u Budimpešti, a bila su spremna i postolja na koja su trebale biti postavljene biste reprezentativaca.

– Taj finale u Bernu Mađari su izgubili jer su fizički pali potkraj utakmice. Djelomično zbog toga jer su se izmučili u četvrtfinalu protiv Brazila te u polufinalu protiv aktualnog prvaka Urugvaja, a bilo je i priče da su Nijemci koristili doping pa su zato bili nadmoćniji – prisjetio se Rede.

Inače, moćna Mađarska u razdoblju od 1952. do 1972. osvojila je čak tri zlata te srebro i broncu na OI. Danas je nogomet opet izazvao euforiju u Mađarskoj, no sada im je za euforiju bio dovoljan i plasman na Euro. “Laku konjicu” ionako više nikad neće imati. Jer ona je neponovljiva.

>> Mađarska izbacila Norvešku i nakon tri desetljeća ide na veliko natjecanje!

Komentara 11

Avatar gandalfsivi
gandalfsivi
19:20 17.11.2015.

Jeste i igrali su dva finala na mundijalu i u jednom su pokradeni u korist Nemacke kad je finale sudio Svajcarac Nemackog porekla!

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
20:14 17.11.2015.

...... a onda je iznjedrila HR

Avatar Bakunin
Bakunin
22:47 17.11.2015.

I moja baka je davno imala mliječne zube!Mađari su u nogometu kao i Slovenci a to znači u najboljoj verziji treća liga!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije