Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDA HRVATSKE KOŠARKE

Kukoč: 'Da se sada mogu vratiti na brončano postolje ne bih sišao s njega'

Sarajevo: Svečana premijera filma "Magična sedmica" o Toniju Kukoču
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
17.09.2023.
u 11:35

"Sportaše u suštini nikad nije zanimala politika. Mi smo sebe stvarno trošili samo na košarku i na ta prvenstva, pa kad dolaziš u jednu takvu cjelinu koja je zajedno 4, 5, 6 godina, spojili smo se i bili vrlo bliski, nalazili se i izvan dana s reprezentacijom", rekao je o svome odnosu s Vladom Divcem prije i nakon izbijanja Domovinskog rata

Ovih dana se Toni Kukoč bavi promocijom Magične sedmice, filma Sabahudina Topalbećirevića koji govori o njegovoj karijeri. U sklopu toga dao je intervju za srpski Sportal u kojem je govorio o Nikoli Jokiću, Vladi Divcu i silasku s postolja u Ateni 1995. kada je hrvatska reprezentacija brončanu medalju na Eurobasketu.

Najprije se dotaknuo najboljeg srpskog košarkaša, Nikole Jokića. "Moguće je da on tako igra zbog mene, iako ne znam koliko je on u to vrijeme pratio, s obzirom na razliku u godinama između nas. Mislim da se to jednostavno rodi u osobi, da je on nadaren, da je njegov košarkaški IQ toliki da čita košarku bolje od ostalih", rekao je Kukoč pa se osvrnuo na fizičku spremu zbog koje je Jokić nerijetko kritiziran u SAD-u:

GALERIJA Rijeka na krilima fantastičnog Pjace porazila Osijek

Sarajevo: Svečana premijera filma "Magična sedmica" o Toniju Kukoču
1/14

"Vidi se da nema više viška kila, vidi se da lakše trči, lakše podnosi 35, 40 minuta utakmice. Na kraju utakmica nema problema s onim što mi zovemo manjkom kisika u mozgu, što se dogodi kod svih igrača.  Svi mi koji smo igrali velike utakmice znamo da svi igraju prvu i drugu četvrtinu, možda treću, a četvrtu, kad je umor, kad treba razmišljati, kad trebaš imati dodatne motive, onda najbolji dolaze do izražaja."

Zatim je prešao na odnos sa suigračem iz jugoslavenske reprezentacije, Vladom Divcem te objasnio kako je u periodu od početka Domovinskog rata došlo do promjene u odnosu s njime i srpskim sportašima uopće.

"Sportaše u suštini nikad nije zanimala politika. Mi smo sebe stvarno trošili samo na košarku i na ta prvenstva, pa kad dolaziš u jednu takvu cjelinu koja je zajedno 4, 5, 6 godina, spojili smo se i bili vrlo bliski, nalazili se i izvan dana s reprezentacijom. Naravno, igrala je Jugoplastika protiv Partizana, Zvezde, Cibone i to su onda bile super utakmice jer se svi znamo pa se zato nadmećemo između sebe. Bilo smo cjelina, što se vrlo rijetko nađe", rekao je pa nastavio:

VEZANI ČLANCI:

"S Divcem sam uvijek imao dobre odnose, kad se vidimo u Chicagu ili drugdje, normalno popričamo, sad možda slobodnije nego u tim ratnim godinama. Jednostavno je bila situacija gdje nismo znali kako reagirati, ali većinom zbog drugih ljudi, drugih razloga nego između nas samih."

Zatim se osvrnuo na silazak s prijestolja nakon osvajanja trećeg mjesta na Eurobasketu u Ateni 1995. godine. Reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila je prvo mjesto. Taj je čin značajan i po tome što Hrvatska nikada više nije osvojila medalju na velikim prvenstvima.

"Ne vjerujem da bih takvo što ponovio, to je nešto što je napravljeno u tom trenutku. Mislim, da se sad mogu vratiti na to postolje, možda to i ne bismo napravili, ali jednostavno je bio neki revolt u tom trenutku, ne toliko iz mržnje prema Srbiji i srpskim igračima, nego zbog same Hrvatske, zbog ponosa što smo i tko smo", rekao je legendarni hrvatski košarkaš.

VIDEO Mega-transfer! Dinamo namjerava u zimu dovesti Andreja Kramarića!

Komentara 14

Avatar Crni labud
Crni labud
12:15 17.09.2023.

O čemu ovaj priča? Ako danas nije ruskim sportašima dozvoljeno nastupati pod ruskom zastavom i ruskom himnom zbog sličnih razloga zašto on problematizira nešto što je 95. bio prirodan čin. Ako već ne odobrava miješanje sporta i politike zašto onda kao sportaš daje političke komentare u korist druge strane?

NI
niko63
12:32 17.09.2023.

Ponovo vi o bratstvu i jedinstvu.

ED
Edinburgh1
12:47 17.09.2023.

E moj Kukocu te glupe izjave ti uopće ne trebaju,i onda se neki pitaju zašto je pokojni Drazen bio i ostao legenda dok je on protestirao ispred zgrade UNa Kukoc je gledao sebe samo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije