Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EDI DŽINDO

Kovačić je u teškim trenucima preuzeo 'modrićevsku' ulogu u Chelseaju

Premier League - Leicester City v Chelsea
Foto: Andrew Boyers/REUTERS
1/5
14.03.2023.
u 12:08

Iako je Kovačić tek u posljednja tri susreta nosio traku, on je u jednu ruku vođa i lider već nekoliko mjeseci, budući da je klub napustio Jorginho koji je otišao u Arsenal, N'Golo Kante cijele sezone izostao zbog ozljede, a Mason Mount pobjegao daleko od bilo kakve dobre, a kamoli odlične forme

U ludoj sezoni, u kojoj je Chelsea doveo više od 15 novih igrača te potrošio više od 600 milijuna eura na transfere, 28-godišnji hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić je pri silnim promjenama praktički postao starosjedioc kluba i jedan od najiskusnijih u redovima svoje momčadi. 

Primjerice, u postavi koja je istrčala u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Borussije Dortmund (Kepa - Fofana, Koulibaly, Cucurella - James, Fernandez, Kovačić, Chilwell - Sterling, Havertz, Mount), jedino je vratar Kepa proveo više vremena u Chelseaju od Kovačića (Kepa je u klubu pet godina, a Kovačić četiri). Kad gledamo na ukupan roster Chelseaja, koji je poprilično velik (32), samo četiri igrača su duže u klubu od Kovačića.

Stoga je u posljednjih nekoliko utakmica, u odsustvu ozlijeđene 38-godišnje legende Thiaga Silve, Mateo preuzeo kapetansku traku i svoju ulogu obavlja vrlo dobro jer je, nakon protekla dva mjeseca patnje, Chelsea konačno krenuo s dobrom formom. U nizu su od tri pobjede s gol razlikom 6:1, nakon što su u 11 utakmica prije toga slavili samo jednom.

Iako je Kovačić tek u posljednja tri susreta nosio traku, on je u jednu ruku vođa i lider već nekoliko mjeseci. Budući da je klub napustio Jorginho koji je otišao u Arsenal, N'Golo Kante cijele sezone izostao zbog ozljede, a Mason Mount pobjegao daleko od bilo kakve dobre, a kamoli odlične forme, Mateo je do dolaska Enza Fernandeza (koji je osvježenje) bio jedini veznjak koji je prikazivao dovoljno kvalitetnog i dobrog nogometa. Igrao je u veznom redu s imenima poput Connora Gallaghera, Carneyja Chukwuemeke i Rubena Loftus-Cheeka te je često praktički sam morao raditi posao za dvojicu.

March 11, 2023, Leicester: Leicester, England, 11th March 2023. Graham Potter manager of Chelsea reacts with Mateo Kovacic of Chelsea at the final whistle during the Premier League match at the King Power Stadium, Leicester. Photo via Newscom Photo: Andrew Yates/NEWSCOM
Foto: Andrew Yates

Ne govorim da je riječ o istoj razini, ali otkako je Mateo u partnerstvu s Fernandezom s kojim se ne mora mučiti kao s ostalim ranije spomenutim imenima, Kovačićeva uloga u Chelseaju sve više dobija onaj 'modrićevski' štih i sve više na nju podsjeća. Mateo je postao iskusni znalac u klubu koji s loptom u nogama može dirigirati igrom i postaviti ritam koji njemu i njegovoj momčadi odgovara.

Iako je sjajan dribler (prošle sezone najuspješniji dribler Premier lige), Mateo je u proteklih godinu dana smanjio količinu prodora i driblinga, i baš zbog toga su sad puno efikasniji jer je selekcija tih driblinga i prodora bolja, moglo bi se reći - iskusnija. 

Mateova igra je znatno mirnija nego prije tri-četiri godine, što je isto tako prouzročilo i donošenju većeg broja točnih odluka na terenu. Uz 'lude mlade glave' poput već spomenutih veznjaka, pa i drugih mladih suigrača poput Fofane, Mudrijka, Halla i ostalih, Kovačić je možda i jedini koji na terenu zna prepoznati kada je možda bolje stati na loptu i ne jurcati. Poznato je da se neki takvi elementi igre mogu prenijeti i na sam mentalitet i držanje, pa i u obliku savjeta mlađim momcima, što Mateo sigurno radi.

Bez obzira što je, takoreći mirniji na lopti i u svojem tempu, Kova je bio jako dobar i u posljednjoj trećini, čak i unatoč rezultatima. Također je kreirao 13 prilika za svoje ofenzivne partnere i u ovom spomenutom crnom nizu od 11 utakmica, ali Felix, Sterling, Havertz i ostalo društvo bili su iznimno neprecizni pred suparničkim vratima. A pogotkom protiv Leicestera je podsjetio da, kad želi, zna spektakularno i zabiti, čini se da ga je traka motivirala da se čak i u taj dio igre upusti češće.

Što se tiče potencijalnog Mateovog izlaznog transfera o kojem se 'šuška', ovdje je to zaista manje bitno, jer sve rečeno na tu temu je zasad ostalo na razini 'internet glasina' i nema još nikakvih potvrda o ozbiljnijim razgovorima. Stoga je u ovom trenutku Mateu kao kapetanu sigurno fokus na Chelseaju, pa je pošteno da to bude i fokus ovdje.

Prošlosezonski službeni najbolji igrač Chelseaja ove sezone je postao cijenjeni iskusni starosjedioc kluba, i Mateo u toj ulozi definitivno uspijeva, bez obzira na nipošto glatku tranzicijsku fazu u klubu, u eri novog vlasnika Todda Boehlyja.


 
 

 

Komentara 1

VE
Verwoerd
14:23 14.03.2023.

Prijatelju, zašto komentiraš nogomet kad ga očito ne pratiš? Ti kažeš da je Kovačić preuzeo vodeću ulogu na terenu zadnjih par mjeseci? Kovačić je prvo došao 2018. u Chelsea na posudbu iz Reala, tamo je trener bio Maurizio Sarri kojii ga je odmah promovirao u vođu na terenu i već u svibnju 2019. s Kovačićem u ulozi lidera na terenu Chelsea je osvojio ligu UEFA pobjedivši u finalu Arsenal 4:1. I od tad Kovačić je vođa na terenu. A pošto je veći dio tog vremena Chelsea igrala u 3-4-3 formaciji, to su se Jorginho i Kante mijenjali a Kovačić je uvijek imao garantiranu poziciju u prvih 11. Tako je bilo dok je bio Sarri, tako je bilo dok je bio Lampard, tako je bilo pogotovo dok je bio Tuchel s kojim je uzeo ligu prvaka, a ovo sad je samo nastavak te priče koja traje već 5 godina a ne "nekoliko mjeseci".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije