Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA SP 2010 U TURSKOJ

Vranković predstavio neku novu Hrvatsku

Josip Vranković
Goran Stanzl
29.06.2010.
u 14:13

Izbornik hrvatske reprezentacije Josip Vranković predstavio je popis kandidata i plan priprema za nastupa na Svjetskom prvenstvu u Turskoj (28. kolovoza - 12. rujna).

Pun optimizma i pozitivne energije izbornik Vranković došao je pred medije i prezentirao neku novu hrvatsku košarkašku reprezentaciju.

Iako ne želi otvoreno priznati, na popisu su neka nova imena kojima je glavna snaga - napad. Vranković je podvukao crtu i prekrižio neke igrače iz starije generacije (Vujčić, Prkačin, Nicević, Stojić...)  koji su bili oslonac bivšeg izbornika Jasmina Repešu. 

Tako će Rok Stipčević, Hrvoje Perić, Krunoslav Simon i Bojan Bogdanović, biti polovica od osam imena koja će od 15. srpnja u Poreču tražiti svoj put prema Turskoj i debiju na velikim natjecanjima. Podsjetimo, u Istanbulu nas na otvaranju čeka spektakl s Amerikancima (28. kolovoza), a zatim Iran, Slovenija, Tunis i Brazil.

Delaš i Radošević kao pogled u budućnost

- S nestrpljenjem i zadovoljstvom iščekujem pripreme u Poreču i Crikvenici. Tražit ćemo kemiju u reprezentaciji jer je homogenost jedna od najvažnijih stvari u turnirskom sistemu natjecanja - najavio je Vranković dodajući:

- Na popisu je 17 imena, ali će s pripremama započeti vjerojatno njih 15 jer su Mario Delaš i Leon Radošević na Europskom prvenstvo do 20 godina u Zadru, gdje će ostati, nadam se, do finala koje se igra 18. srpnja. Oni su budućnost naše košarke i pozvao sam ih prvenstveno zbog nekih daljnjih projekata, ali naravno, ako se pokaže da su bolji mogu i do Turske.

KOMENTIRAJTE! Tko bi po Vama trebao biti među 12 imena za Svjetsko prvenstvo?

Najveći problem zasad su ozljede Vedrana Vukušića i Stanka Baraća.

- Imamo potvrde od lječničke ekipe da će obojica biti spremni za trenažni proces. Kojim intenzitetom to ćemo još vidjeti, ali ih obojicu očekujem u Poreču - istaknuo je hrvatski izbornik koji je nekolicini reprezentativaca podijelio individualne planove priprema kako ne bi došli potpuno izvan forme.

Fizički spremni i bez planine

- Ovog puta smo se odlučili da nećemo ići "na planinu" jer današnji način treniranja nudi dovoljno mogućnosti da igrači i bez tog dijela visinskih priprema budu u najboljoj fizičkoj formi - pojasnio je plan Vranković ističući kako mu je posebno drago da je organiziran i Svjetski kup u Zadru:

- Igramo s dosta različitim reprezentacijama (Novi Zeland, Rusija i Jordan op.a.) i po principu "svaki sa svakim" te ćemo na taj način dodatno pridonijeti afirmaciji košarke.

Putuje se na Cipar i u Njemačku

Nakon okupljanja Hrvatska ostaje u Poreču do 28. srpnja, a 24. i 25. su na rasporedu pripremni susreti s Italijom. Od 30. srpnja do 5. kolovoza reprezentacija je u Crikvenici, a od 6. do 8. kolovoza na pripremnom turniru na Cipru (Hrvatska, Grčka, Rusija i Njemačka).

Na Cipru se ostaje do 12. kolovoza, kada se putuje na već tradicionalni Superkup u njemački Bamberg, gdje će protivnici biti Njemačka, Turska i Litva.

Nakon tri dana odmora pripreme se nastavljaju u Zadru (od 19. do 26. kolovoza), dok je spomenuti Superkup na rasporedu 20., 21. i 22. kolovoza.

Amerikanci rezervirali 127 hotelskih soba

Dva dana prije prve utakmice Hrvatska odlazi u Istanbul, gdje ju očekuje odličan smještaj u hotelu s pet zvjezdica, kao i najbolja organizacija svjetskih prvenstava dosad.

- Osiguranje je pojačano zbog SAD-a, ali i svi drugi segmenti organizacije su na iznimno visokoj razini. Nikad dosad nismo dobili tako opširne upute o organizaciji i pravilima - rekao je glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić.

U istom hotelu će biti i sve ostale reprezentacije osim SAD-a. Naime, Amerikanci su rezervirali 127 soba za sebe, od čega sedam samo Kobe Bryant iako je zasad izglednije da zvijezde Lakersa u Turskoj neće biti.

Igrači koncentriraniji bez žena

Bilo je zanimljivo čuti i razmišljanje izbornika Vrankovića o smještaju tijekom priprema obitelji reprezentativaca i supruga, odnosno djevojaka.

- Neće biti supruga i djevojki na pripremama. Iz vlastitog iskustva kao bivšeg reprezentativca mogu reći da je bolja situacija kada su igrači odvojeni jer se mogu bolje koncentrirati na same pripreme. A kad imaju slobodnu večer ili dan, njihova je odluka... - komentirao je Vranković, kojem će već u Poreču pomagati jedan od najboljih hrvatskih košarkaša u povijesti Toni Kukoč.

KOMENTIRAJTE! Mislite li da je bolje da su na pripremama prisutni supruge i djevojke ili ne?

Vranković je najavio kako će popis kandidata "rezati" prije turnira na Cipru i u Njemačkoj, iako:

- Nije najbitnije tko su 11. i 12. igrači. Više ću pažnje posvetiti homogenosti i samoj igri, a očekujem i da će se kroz pripreme iskristalizirati vođa momčadi - rekao je Joke o dvanaestorici koje će povesti na najjače natjecanje nakog Svjetskog prvenstva u nogometu za kojeg ulaznica nema još od listopada prošle godine.

Popis kandidata za Svjetsko prvenstvo:

Roko-Leni Ukić (Fenerbahče Ulker)
Zoran Planinić (Himki Moskva)
Marko Popović (Uniks Kazan)
Davor Kus (Benetton Treviso)
Marko Tomas (Fenerbahče Ulker)
Bojan Bogdanović (Cibona Zagreb)
Hrvoje Perić (Zadar)
Rok Stipčević (Zadar)
Krunoslav Simon (Zagreb)
Krešimir Lončar (Uniks Kazan)
Marko Banić (Bilbao)
Stanko Barać (Caja Laboral)
Ante Tomić (Real Madrid)
Luka Žorić (Zagreb)
Vedran Vukušić (Cibona Zagreb)
Mario Delaš (Žalgiris)
Leon Radošević (Cibona Zagreb)

Komentara 8

Avatar Azriel
Azriel
15:19 29.06.2010.

pitanje je na mjestu... tko je ovog postavio za izbornika i zašto?

DU
Deleted user
15:44 29.06.2010.

Tko zna, možda se i ugodno iznenadimo što se Joke tiče.Vidjet ćemo.

AR
abdoul.rasheed
19:27 11.07.2010.

A Rudež?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije