Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas finale španjolske i francuske

Tony Parker izborio OI nakon 10 godina pokušavanja

'France\'s Tony Parker (C) celebrates with his supporters after his team won the EuroBasket 2011 semi-final match between France and Russia in Kaunas on September 16, 2011. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSK
'JANEK SKARZYNSKI'
17.09.2011.
u 20:36

Finale će vjerojatno iznjedriti i najboljeg igrača Eurobasketa održanog u zemlji košarke Litvi. Bit će to Pau Gasol ili Tony Parker kojima će konkurirati i Bo McCalebb, posebice ako Makedonija pobijedi Rusiju i osvoji europsku broncu

Premda je konkurencija bila jača no ikad, na Eurobasketu u Litvi večeras će se ipak igrati projicirani finale dvaju nominalnih favorita, Španjolske i Francuske (20 sati).

Španjolci su u polufinalu slomili jurišnike Makedonce (92:80), a Francuzi atletski moćne Ruse (79:71) nakon čega su najboljeg francuskog košarkaša svih vremena Tonyja Parkera oblile suze radosnice. Jer bila je to posljednja njegova prilika da zaigra na OI. Nakon 10 godina pokušavanja.

– Kada konačno uspijete nakon svih tih poraza, morate biti emotivni. Nije nam bila utjeha niti to što smo svaki put gubili od europskih prvaka. To što osjećam najbolje znaju Diaw, F. Pietrus i Turiaf, jer su velik dio toga prošli uz mene. Uspjeli smo tek kada nam se pridružio Batum u svom najboljem izdanju. Od 2001. nitko nije obranio naslov, nadam se da neće niti sada.

Favorit je furija, priznaje to i francuski izbornik Collet, ne samo zato što je tradicija na njihovoj strani (15-3 na europskim prvenstvima). Od 2006. naovamo Španjolci samo na lanjskom SP-u nisu igrali finale. Posljednji put Francuzi su pobijedili 2005. u Beogradu. U borbi za broncu slavili su sa 98:68 pobijedivši istu onu momčad Španjolske koja je imala vrlo jak vjetar u leđa u četvrtfinalu protiv Hrvatske. Tricolori su tada, nakon 46 godina, prvi put osvojili medalju na europskim prvenstvima, dok su ove godine prvi put ušli u finale Eurobasketa nakon sedam polufinalnih posrtaja.

U međuvremenu dvaput su uvjerljivo slavili Španjolci. Nedavno u utakmici drugog kruga (96:69), ali bez Parkera i Noaha, te prije dvije godine u četvrtfinalu Eurobasketa u Poljskoj (86:66).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije