Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI MANDAT POD TORNJEM

Repeša preuzeo Cibonu: Želim malog Arapovića u seniorima

\'sport...bologna...18.05.2005. bologna, jasmin repesa trener climamio bologne pobijedio je 73-70 i plasirao se u polufinale talijanskog play offa sa 3:0 nevena spahiju trenera sedima roseto i izborni
Goran Stanzl/PIXSELL
30.12.2011.
u 13:10

– Ako je mali Arapović (15) spreman fizički istrpjeti seniorski trening, priključit ću ga jer on ima razumijevanje za seniorsku košarku – kazao je novi trener Cibone

Cibona je tek iz drugog pokušaja uspjela po treći put dovesti Jasmina Repešu u klub. Nakon što pregovori vođeni prije mjesec dana nisu uspjeli, kap koja je prelila čašu bio je poraz u četvrtfinalu Ćosićeva kupa od Zadra. Premda su čelnici kluba prethodnih dana puno više bili u kontaktu sa Slobodanom Subotićem, u četvrtak navečer pala je odluka da se ponovo pokuša s Repešom.

- Nakon financijske i ekonomske sanacije, usuđujem se reći da je pred nama i zamašnjak sportske revitalizacije kluba - kazao je predsjednik kluba Ivica Lovrić koji je imao potrebu pohvaliti i Nikšu Prkačina:

- U ovih 10 mjeseci naš sportski direktor obavljao je brojne poslovne zadaće, kontakte s bivšim igračima i trenerima oko nagodbi. Kako je taj proces s krajem ove kalendarske godine gotovo završen želim mu se na tome zahvaliti i reći da će se od sada baviti isključivo sportskim dijelom.

A i u tom sportskom dijelu bit će puno posla za bivšeg Cibonina centra o čijim je odgovornostima i obvezama govorio i novi trener:

- Bilo koji klub s Balkana, da bi uspio opstati, mora pored sređenog stanja na parketu imati i besprijekoran skauting, ali i omladinski pogon na najvišoj razini. Ako to nema teško može biti ozbiljan klub. Cibona u sva tri segmenta mora više raditi. Cibona ne može tražiti strance u lipnju i srpnju jer nije konkurentna i zato mora imati pravi skauting i rad s mladima. Mora biti nešto poput Udinesea u talijanskom nogometu. Ako će Cibona tražiti stranca u lipnju i srpnju, ponovo će imati problema. Samo je pitanje da li u listopadu, prosincu.

O tome kakve strance Cibona ubuduće mora uzimati Repeša je kazao:

- Mi danas u Hrvatskoj imamo strance koji nisu našli svoje mjesto u Italiji, Španjolskoj, Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj... Ja na takve strance neću pristajati. Kad je sredinom 80-tioh bila na europskom vrhu, uz podršku gospodarstva i politike, i kada je prodanih 10 tisuća karata donosilo ozbiljan prihod, Cibona si je mogla priuštiti najboljeg stranca u Europi, a nije imala niti jednog. Sukladno sadašnjoj situaciji neprimjereno je očekivati da Cibona opet bude na vrhu Europe tako skoro, no mi moramo raditi na drugačiji način. Eto, moja je namjera 15-godišnjeg Marka Arapovića pokušati priključiti prvoj momčadi. On ima takvo razumijevanje košarke da može igrati među seniorima, pitanje je samo da li on može fizički istrpjeti seniorski trening.

Teška srca priznao je Repeša da Cibona više nije prvi klub niti u gradu.

- Moramo priznati htjeli mi to ili ne da je, po pričama svih građana, treći klub u gradu.

Novi trener će to pokušati promijeniti već do kraja ove sezone i to u situaciji koja za njega nije pobjednička. Jer, ako napravi pomak to će u očima javnosti biti očekivano, a ako ne uspije sav teret neuspjeha past će na njegova leđa.

- Ne bježim od odgovornosti. Naslušao sam se ja kritika i kada nije bilo razloga za njih.

Što je to što će Jasko morati promijeniti kod momčadi koju je preuzeo?

- Tri su stvari ključne. Ovoj momčadi nedostaje puno pojedinačnog i timskog samopouzdanja, a pozicija razigravača je kritična jer Kus je ostao sam. Došao nam je El Amin s kojim moram napraviti ozbiljan razgovor jer on izlazi iz teške ozljede pa treba biti vrlo oprezan. Ima rezervi u pristupu igrača i tek kada vidim koliko svi daju kada daju 100 posto onda ću odlučiti tko može a tko ne može s nama dalje. U svakom slučaju, ne može se dogoditi da ova momčad koja nema previše talenta, ali ima puno igrača s radnom etikom, zabije 89 koševa i izgubi u Zadru. Da su izgubili sa 50:49 rekao bih da nisu imali šuterski dan, no ovaj sastav tako lošu obranu ne smije igrati. S tim se ne mogu pomiriti i to je jedna od stvari koja me ponukala da prihvatim ovaj posao. Moja obveza prema klubu koji mi je prvi dao priliku jest i ta da njeni navijači, koliko god ih ima, budu ponosni na svoju momčad.

Što se to još promijenilo u mjesec dana da je naš ponajbolji trener odlučio ipak prihvatiti Ciboninu ponudu.

- S obzirom na poštekoće koje je Cibona imala tada, nije bilo realno da ja dođem i preuzmem klub jer su oni imali puno važnijih stvari za rješavati. No, nakon poraza od Zadra i ja sam promijenio svoje mišljenje. Doduše, ono je dobrim dijelom bilo promijenjeno već na utakmici protiv Hapoela, koja rezultatski nije ništa značila, ali mi je pokazala da u Ciboninih navijača ima ponosa. Zbog lošeg pristupa utakmici igrača, navijači su se unervozili a moram priznati da se to i meni dogodilo. To mi je zasmetalo jer smatram da Cibonini navijači, koliko god ih bilo, zaslužuju bolji pristup svojih ljubimaca. S obzirom da nisam dobio ponudu od klubova koji me zanimaju, a to je realno jedno pet-šest klubova u Europi, ova odluka za mene nije nelogična. Želim da Cibona izgleda tako da njen navijač bude ponosan kako njegova momčad izgleda na terenu.

Repeša ne želi dovoditi nove pomoćnike dok ne vidi što mu mogu pružiti članovi ovog stožera, među njima i dosadašnji trener Danijel Lutz i njegov pomoćnik Ivan Rudež.

- Postojeći stručni stožer ima mjesec dana da pokaže da ima energije, želje, volje, posvećenosti i lojalnosti prema Ciboni.

Sad kad se skrasio u Zagrebu, očekuje se da Repeša bude ponovo izabran za hrvatskog izbornika.

 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
15:22 30.12.2011.

Ovdje se stalno vrte Vranković,Petrović,Repeša...Jedini kvalitetan trener na ovim prostorima je Perasović ali nekomu ne odgovara.

Avatar Azriel
Azriel
17:13 30.12.2011.

Jako loš izbor. Repeša je tip trenera koji nenormalno rauba igrače, česte su ozljede, i njegov rad nije temeljen na hrvatskoj tradiciji košarke. naša košarka je bila lepršava, prepuna improvizacija i vica. Tada smo bili najjači. Ova rovovska bitka nam ne leži. Dakle on je dugoročno loše rješenje za Hrvatsku košarku, i spada u grupu trenera koji našu košarku pokapaju. Rješenje jest Perasović, ili neki srbijanski trener. Srbi naime još uvjek gaje lepršavu košarku za razliku od naših \"rudara\". Kratkoročno Repeša će dignuti Cibonu na noge, ali neće stvoriti niti jednog novog igrača.

LI
Ligar
14:59 30.12.2011.

Ma ja vjerujem da je ipak Kruno Jurčić... I tak je u ovom sportu lakše igrati romb :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije