Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno iz LA-a

Pau Gasol za Večernji list: Sviđa mi se Hezonja, isti je kao Danilović

'Los Angeles Lakers Pau Gasol of Spain (C) is fouled by Houston Rockets Omer Asik of Turkey (L) as the Lakers Dwight Howard looks on during their NBA basketball game in Los Angeles April 17, 2013.  RE
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
19.04.2013.
u 15:00

- Imate mnogo nadarenih. Hezonja ima srce, no ne znam je li i psihički čvrst, kaže Pau

To mi se još nikada u novinarskoj karijeri nije dogodilo. Naime, u želji da napravim razgovor s Pauom Gasolom dugo sam \'lomio\' glasnogovornika slavnih LA Lakersa. Na kraju kada sam završio ovaj razgovor, glasnogovornik me zamolio da mu dam adresu našeg web portala kako bi mogao vidjeti taj razgovor.

Da se ostavio košarke i nastavio studirati medicinu danas bi možda bio kirurg, no vjerojatno ne toliko svjetski poznat kao što je košarkaš. Unatoč tome, Španjolca Paua Gasola (32, 213 cm) možemo zvati \"primarijusom\" jer u reketu ima kirurški preciznu ruku, a i povlači presudne poteze tijekom košarkaških \"operacija\". Od trofeja ima svjetsko zlato, dva olimpijska srebra te po dva europska zlata i srebra i jednu broncu. Pored toga ima i dva naslova NBA prvaka, bio je najbolji novak NBA lige, a 2006. najkorisniji igrač Svjetskog prvenstva. U noći sa srijede na četvrtak upisao je svoj sedmi triple-double (17 koševa, 20 skokova, 11 asistencija) za pobjedu Lakersa nad Houstonom (99:95) i prolaz u doigravanje u posljednji čas.

Nakon jedne teške sezone za Lakerse, Gasola čeka operacija, ali ne na njegovu tijelu, već ona koju će gledati u operacijskoj sali, na neurokirurgiji.

- Gledao sam već tri operacije, a nakon sezone ću pogledati i četvrtu. To je nevjerojatno iskustvo. Fasciniran sam mirnoćom kirurga za vrijeme operacije, u trenucima kada je jedan ljudski život u njegovim rukama. Zbog toga i danas žalim što i ja nisam postao kirurg, tako bih mogao pomoći ljudima više nego košarkaš, no nisam mogao gurati paralelno studij medicine i košarke. Nakon prve godine studija morao sam se odlučiti i ja sam se odlučio za košarku, nekako mi se tada činila izvjesnijim izborom.

Kao klinac Pau nije obožavao stričeke doktore, već jednog \"Konobara\". Naime, Toni Kukoč, \"poslužitelj\" Benettona a potom Chicago Bullsa, bio mu je uzor.

- U to vrijeme sam bio štrkljav, tanak, kao što je bio i Toni i igrao sam malo krilo. Zato sam i obožavao Kukoča. Bio mi je uzor, htio sam biti igrač poput njega, htio sam dodavati s elegancijom kakvom je i on.

Suprotno nekim pričama da je bio skupljač lopti za vrijeme Olimpijskih igara u Barceloni, Pau nije bio te sreće- Kada je Hrvatska igrala olimpijski finale protiv Amerikanaca bio sam s roditeljima izvan Barcelone i bilo mi je krivo što nisam uz parket.

Bit će mu krivo i ako ovo ljeto na Eurobasketu ne bude u majici španjolske reprezentacije koja je u skupini s Hrvatskom i domaćinom Slovenijom.

- Nisam još odlučio, no čak i bez mene Španjolska je dovoljno jaka da i po treći puta zaredom bude europski prvak. Da li ću igrati ili ne ovisi o tome u kakvom će stanju biti moje tijelo. Nakon sezone moram testirati koljena i stopala i onda ću donijeti odluku. Inače, svakako bih volio igrati na Svjetskom prvenstvu što će se sljedeće sezone odigrati u Španjolskoj. Privilegij je igrati za reprezentaciju koja je uvijek u igri za medalju, a često i osvaja prvenstva, no jednom ću i ja morati reći \"dosta je bilo\".

Poput reprezentacije, Pau je emotivno vezan i uz svoj matični klub Barcelonu i teško mu padaju njeni četvrtfinalni euroligaški porazi protiv Panathinaikosa. No, i on je primjetio da je najbolji igrač ove Barcelone centar kojeg uspoređuju s njim.

- Ante Tomić je napadački vrlo talentiran. Gledao sam ga i u reprezentaciji i sviđa mi se njegova svestranost. Ima odlične kretnje u reketu, no ima i utakmica kada ne igra na razini na kojoj može. Nedostaje mu konstante da bude glavni igrač.

Gasol vjeruje da bi se njih dvojica uskoro mogli sučeliti na NBA parketima.

- Tomić može igrati u NBA ligi, no ne znam da li on to želi. Volio bih ga vidjeti ovdje s najb oljima, to vas natjera da pomaknete svoje granice kao što je bio slučaj sa mnom. Govorili su da sam sporiji od američkih centara, da nisam dovoljno eksplozivan, no ja sam ovdje već 12 sezona.

Gasol se sjeća svojih juniorskih utakmica protiv hrvatske reprezentacije koju su tada predvodili Bagarić i Stojić, a sada ističe talent novog hrvatskog naraštaja.

- Čujem da imate niz nadarenih igrača. Meni se jako sviđa momak iz moje Barcelone, Mario Hezonja. Gledao sam neke njegove snimke, moglo bi se reći da podsjeća na Danilovića. Čini mi se vrlo talentiranim, no ne znam kakav je u glavi. Čini se da ima puno srca i jedva čekam da zaigra u prvoj momčadi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije