Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HKS razljutio sudionike A-2 lige

Novim pravilom ugrožava se zdravlje juniora!

'sport, 13.10.2009., varazdin, skola kosarke vindija, dino golubic Photo: Marko Jurinec/VLM'
'Marko Jurinec/VLM'
14.10.2009.
u 13:50

Ako klub ostane bez juniora, zbog ozljede ili osobnih pogrešaka, susret je primoran nastaviti s četiri igrača.

U prvom kolu A-2 košarkaške lige za klubove sa sjevera Hrvatske nije bilo rezultatskih iznenađenja. Favoriti su uvjerljivo pobijedili, neki su čak posramili svoje protivnike, primjerice, Vindija, koja je Radniku u prvom poluvremenu dopustila da postigne tek šest koševa.

U rangu dekreta i zabrane
- Dobro smo otvorili utakmicu, ubacili odmah na početku četiri trice, a tada se malo i gostujući trener u svemu tomu izgubio. Rano je promijenio petorku, uveo mlade igrače, koji se nisu najbolje snašli u takvoj situaciji - komentirao je iskusni varaždinski košarkaš Velimir Mudri.

No, više od velikih pobjeda favorita pozornost javnosti skrenulo je novo pravilo Hrvatskoga košarkaškog saveza, koje se počelo primjenjivati. Prema njemu svaka momčad tijekom svih 40 minuta utakmice na parketu mora imati barem jednog juniora. Svi klubovi smatraju to pravilo velikim minusom.

- To pravilo u rangu je zabrane ili dekreta! Uvođenjem pravila na taj način ne može se dobiti ništa dobro! To više što su klubovi o njegovoj primjeni obaviješteni dva tjedna prije početka sezone. Sve ono što se radilo tijekom priprema pada u vodu. U kratkom vremenu morali smo momčad pripremiti na nove okolnosti - kritičan je trener Čakovca Marin Zirdum.

Strateg Čakovčana upozorava na još jednu činjenicu, koja može biti kobna za mlade igrače.

Struka se nije pitala
- Juniori nisu fizički dovoljno razvijeni da mogu parirati moćnijim seniorima. Ne možete očekivati od nekoga tko zbog školskih obveza ima dva treninga da bude ravnopravan s profesionalcima - izjavio je Zirdum.

Prema pravilu ako momčad ostane bez juniora, zbog pet osobnih pogrešaka ili ozljede, utakmicu nastavlja s četiri(!) igrača.

Žalosno je što prilikom donošenja pravila nitko iz Hrvatskoga košarkaškog saveza nije osjetio potrebu savjetovati se sa stručnjacima iz klubova. Trebali su tako postupiti to više što savez dobro živi od kotizacija, koje klubovi redovito uplaćuju, a ne sudjeluju u donošenju ključnih odluka za razvoj košarke.

Ključne riječi

Komentara 1

IS
Iskren
18:40 14.10.2009.

Prošao sam sve košarkaške selekcije, uključujuči igranje u inozemstvu. Ovo što \"stručnjaci\" Hrvatske košarke rade je kontinuirani dokaz da nemaju pojma. Ekipe koje igraju u drugoj ligi nemaju takve juniore koji bi sutra bile nade Hr. košarke. Ti perspektivni mladiči su po najjačim klubovima. Također ova nova pravila da ako igrača loše pogledaš-nesportska pogreška. Kao da se igra odbojka a a ne košarka. Da je samo ovima koji donose te promišljene, ali svakako glupe odluke otići na College košarku u Ameriku. Možda bi nešto i naučili. UBILI su i ono malo košarke što vrijedi u HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije