Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRCIMA KASNE PLAĆE

Europsku košarkašku povijest piše – Cedevita

'Olympiakos\' Vassilis Spanoulis raises the trophy after winning the Euroleague Basketball Final Four final game against Real Madrid at the O2 Arena in London May 12, 2013.   REUTERS/Suzanne Plunkett
'SUZANNE PLUNKETT'
14.05.2013.
u 13:00

Euroligu je osvojio klub s najmanjim proračunom, igračima kasne plaće...

Veličanstvena Olympiacosova obrana naslova prvaka Europe podsjetila nas je na riječi NBA trenera hrvatskih korijena Rudyja Tomjanovicha: \"Nikad ne podcjenjuj srce u prvaka\", a to je kazao Rudy nakon što su njegovi Rocketsi obranili naslov NBA prvaka, s tek šestim skorom iz osnovnog dijela sezone.

Potjerali Amerikanca

Nešto slično dogodilo se i s klubom iz Pireja. Rijetko je tko, osim njih samih, vjerovao da mogu ponoviti istanbulsko čudo. Podcijenili su ih i njihovi suparnici, ponajprije CSKA u polufinalu, a s takve odskočne daske atenski crveni su opet skočili do neba. U nedjelju navečer, nakon finalne pobjede nad Realom (100:88), trener Georgios Bartzokas (47) dobio je božanski status, a početkom studenog umalo ga je Cedevita stajala posla. Upravo je tu utakmicu Bartzokas naznačio kao prekretnicu (79:77 u Ateni). Tek jedan pogođeni šut Braceyja Wrighta nedostajao je da Bartzokas i ne dođe u priliku postati prvi grčki trener koji će grčkom klubu donijeti europski naslov nakon što su to osam puta za njih činili srpski treneri (Obradović 5, Ivković 2, Maljković 1).

– Uoči te utakmice pričalo se da će Bartzokas, izgubi li, biti smijenjen. Moj dojam je bio da su se oni provukli uz podršku sudaca. Glavna tema u pripremi utakmice bila je kako se obraniti od \"pick and roll\" koji igra Spanoulis od kojeg sve kreće. Oni stvore prednost na \"piku\" i onda lopta brzo ide okolo do igrača koji je slobodan na šutu. Tek u zagrebačkoj utakmici osjetili smo tu njihovu sadašnju fanatičnost, da su momčad strahovitog karaktera s igračima goleme energije – prisjeća se Cedevitin prvi trener Jakša Vulić, tada pomoćnik Bože Maljkovića.

Tada je Olympiacos odstranio kukolj iz svog žita. Gazde kluba, braća Angelopoulos, potjerali su Amerikanca Dorseyja koji je počeo govoriti kako u momčadi nema \"kemije\" da nitko ne želi igrati obranu jer svi gledaju svoju statistiku. A baš sve to što je Dorsey negirao bile su vrline Atenjana na ovom Final Fouru. Njihovu združenost nije pokvarilo niti kašnjenje plaća.

Zaostatak dva mjeseca

Uoči ključne pobjede u Top 16 nad Planinićevim Himkijem klub im je bio dužan četiri plaće, a sada im je dužan dvije. Olympiacos je bio klub s uvjerljivo najmanjim proračunom od svih sudionika londonskog turnira (12 milijuna eura). Njihov finalni protivnik na raspolaganju je imao 28 milijuna eura, Barcelona 25 mil., a najbogatiji je sudionik Final Foura bio u polufinalu pregaženi CSKA, s otprilike 30 milijuna eura. Grčki novinari nas uvjeravaju da bi vlasnici kluba Panagiotis i Jorgos Angelopoulos također mogli podići proračun na tu razinu, no onda bi poslali lošu poruku grčkoj javnosti, ali i radnicima svojih tvrtki kojima su najavili otkaze, a takvih je otprilike 200. Njihove kompanije bave se brodarstvom i čelikom, no Grčka je u velikoj krizi pa se moraju ponašati racionalno. Ta štedljivost ovo bi ih ljeto mogla uvesti u klupske probleme jer trojici najboljih igrača finala (Spanoulis, Law, Hines) istječe ugovor. A Spanoulis (30), novi grčki bog, čini se može birati klub i ligu. Kako i ne bi kada je upravo sustigao Tonija Kukoča kao dosad jedinog igrača koji je tri puta bio MVP završnog turnira.

>> Rađa: Naslov je Olympiacosu donio Spanoulis, ali i žustrina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije