Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak prvenstva

Kolo se ne može odgoditi jer slobodnih termina nema

09.02.2018.
u 07:07

Vjerovali ili ne, ne postoji baš nijedan slobodan termin da bi se odgodilo cijelo prvenstveno kolo – kaže povjerenik za natjecanje Josip Brezni

Vremenske prilike u posljednje su se vrijeme promijenile, i kad imamo blagu zimu i u kontinentalnom dijelu, kad već u siječnju izniknu jaglaci i ljubičice, a rano voće potjera pupove, onda nam se i nogometaši, ako imaju novca za pripreme, vrate i čekaju nastavak prvenstva.

Ali zbog toga vremena to prvo takozvano proljetno kolo postaje jako upitno jer, ko za vraga, baš prije tog nastavka padne ozbiljniji snijeg.

Fifa odobrila finale Kupa

Znalo se to prvo kolo i odgoditi, klubovi produljiti pripreme za još tjedan dana, ali sada to nije slučaj jer je to zapravo nemoguće.

1/6

– Vjerovali ili ne, ne postoji baš nijedan slobodan termin da bi se odgodilo cijelo prvenstveno kolo. Uefa ne dozvoljava da se igra u njenim terminima, mogu se igrati samo pojedinačne odgođene utakmice i završiti pola sata prije početka utakmice iz Uefine nadležnosti, cijelo kolo prvenstva ili kupa ne može se igrati u dane kad je Liga prvaka ili Europska liga. U kalendaru su bile samo dvije slobodne srijede i imamo predviđena već dva kola HNL-a u tim terminima. Toliko nema termina da smo od Fife morali tražiti dozvolu da nam se finale Kupa igra iza 20. svibnja (bit će 23.) do kada sva natjecanja moraju završiti – objasnio je povjerenik za natjecanje Josip Brezni.

Dakle, kolo će se igrati ovog vikenda, počet će već u petak u Zaprešiću u kojem je i najproblematičniji teren. Inter je putem svoje internetske stranice pozvao građanstvo na pomoć oko čišćenja snijega.

– Tamo je jako mekano i samo ručno čišćenje je moguće, strojevi ne smiju na teren jer bi ga uništili. Bez obzira na to čišćenje, i dalje je ‘frka’ oko te utakmice, bit će još kako razmočen. Nudio sam da utakmicu pomaknu na ponedjeljak, dogovorili bismo se i s televizijom oko toga, ali Inter nije pristao – veli Brezni.

Kad je već spomenuo televiziju, koliko ona utječe na odgađanje kola ili utakmica?

– U natjecateljskom smislu nimalo, ako sudac utakmice kaže da se ne može igrati, onda se neće igrati, ono što mi moramo osigurati, to je pet termina za prijenose – kazao je Brezni.

Klubovi za TV prava baš i ne dobivaju nekakvo bogatstvo (neki mrvice, neki nešto više, ali to su kapi u moru klupskih proračuna). Osim problematičnog Zaprešića, na ostalim travnjacima ne bi smjelo biti većih problema. Hajduk je tražio zamjenu domaćinstva, što je bila česta praksa, ali Cibalia nije pristala jer tamo snijega na terenu jučer nije bilo, a i prognoza kaže da će biti dobro, samo stupanj ili dva hladnije nego u Splitu.

Valjda je slično i u Osijeku gdje u subotu igra Dinamo. Rijeka je kod kuće i tu nikakvih problema nema, a uz brige oko Zaprešića, postoje i one oko Kranjčevićeve u kojoj su trebali igrati Lokomotiva i Rudeš. Ta je utakmice preseljena u Maksimir koji je ovog vikenda slobodan, a ima grijani travnjak. Već u sljedećem kolu tamo bi trebao igrati Rudeš kao domaćin, pa Lokomotiva, pa Zagreb ako se ne preseli u Veslačku, a onda kup Lokomotiva – Hajduk.

Do Šukerovih terena – lopate

Pogled u nebo i nada da će veljača ipak biti suha jedino su što nam preostaje. No to je zadnji put da imamo ovakve probleme. Jer, u kampanji prije izbora za predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza Davor Šuker obećao je nove travnjake.

I srećom, Šuker je izabran tako da ćemo od ljeta gledati naše prvoligaše, koji su dosad imali problema s travnjacima (Inter, Slaven Belupo, Lokomotiva, Rudeš, Cibalia, Istra 1961), na pravim ‘tepisima’, više nas neće biti briga pada li snijeg ili kiša. Ostaje tek sitnica da lokalne zajednice (gradovi) daju dio kolača za miješanje te nogometne torte, a znamo kako to inače ide glatko.

U tom slučaju postoji ideja da zimska stanka bude nešto kraća, da se prvenstvo nastavi već u siječnju što će sigurno ‘razveseliti’ trenere koji će morati skratiti pripreme. No, o tome kad za to dođe vrijeme, sad smo još uvijek na lopatama i dobrim ljudima koji će pokušati pomoći da se travnjaci očiste od snijega.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije