Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SALZBURŠKI DERBI

Klub koji je oteo milijarder hrvatskog porijekla došao na svoje: 'Uništili su veliki dio života'

storyeditor/2023-09-27/rb.jpg
Foto: PIXSELL
1/4
28.09.2023.
u 07:00

Naime, Austria Salzburg bio je klub koji je Red Bull kupio krajem 2005. godine. Na čelu tvrtke tada je bio Dietrich Mateschitz – austrijski multimilijarder koji je podrijetlom Hrvat. Klub je upao u financijske teškoće i kupio ga te mu tada promijenio ime, grb, ali i tradicionalnu ljubičastu boju, koja je zamijenjena crveno-bijelom, a sve to navijači su doživjeli kao "otmicu" njihova kluba.

Austrijski nogomet dugo je čekao dan kada će se odigrati nedvojbeno najveća utakmica tamošnje nogometne sezone. I dočekao ga je. Možda s malim strahom, grčem, ali zasigurno velikim interesom. Naime, u šesnaestini finala austrijskoga kupa gledali smo derbi koji se čekalo čak 18 godina, derbi Red Bull Salzburga i Austrije Salzburg (4:0).

Mateschitz im "oteo" klub

Razlika u kvaliteti ove dvije momčadi je neupitna, jedna igra Ligu prvaka, druga je trećeligaš, ali bez obzira na to, bio je to jedan od najznačajnijih nogometnih susreta u Europi. Zašto? E pa odgovor se krije u povijesti.

Naime, Austria Salzburg bio je klub koji je koncern Red Bull kupio 2005. godine. Na čelu tvrtke tada je bio Dietrich Mateschitz – austrijski multimilijarder koji je podrijetlom Hrvat. Klub je upao u financijske teškoće i kupio ga je te mu tada promijenio ime, grb, ali i tradicionalnu ljubičastu boju, koja je zamijenjena crveno-bijelom, a sve to navijači su doživjeli kao "otmicu" njihova kluba.

VEZANI ČLANCI:

Mateschitz je pak od novoga kluba napravio sadašnji najuspješniji austrijski klub, koji je od 2005. osvojio 14 ligaških prvenstava i devet OFB kupova. To je momčad u kojoj su se razvijali nekih od najboljih igrača, uključujući Erlinga Haalanda, Sadija Manea, Marcela Sabitzera i Dayota Upamecana.

Ipak, sve to nešto je na što "hard core" navijači Austrije mogu zažmiriti. Jer, kada je došlo do preuzimanja kluba, oni su se nadali pomoći, očekivali su sponzora koji će riješiti njihove financijske probleme, a na kraju su spuštene glave odšetali iz kluba koji su nekada zvali domom.

Još tijekom pregovora sa, sada već pokojnim, Mateschitzem postalo im je jasno da ih Red Bull ne želi samo sponzorirati nego i u potpunosti preuzeti i promijeniti sve ono što su godinama gradili.

Nakon raznoraznih prosvjeda i odbijanja, Austria Salzburg na kraju je ipak postala Red Bull Salzburg.

Da se ne izgubi baš sve što je tradicionalno bilo vezano za klub, tvrtka je predložila da ljubičasta boja bude samo na vratarskim čarapama, što je dodatno podiglo tenzije. I tu je, za navijače, priči bio kraj. Odlučili su da ne žele sudjelovati u tome, čemu je posvjedočio i član Uprave Stefan Schubert.

VEZANI ČLANCI:

– Ta je tvrtka uništila velik dio naših života. Izbacila je boje. Izbrisala povijest. Pregovarali smo s njima neko vrijeme i sve što su na kraju ponudili bilo je da golmanove čarape ostanu ljubičaste. Htjeli smo zadržati svoj klub, svoju povijest, svoje boje. S tom tvrtkom to nije bilo moguće pa smo odlučili osnovati vlastiti klub. Iskreno, nismo imali pojma u što se upuštamo. Bilo je, i još je, puno posla, ali je i prilično zabavno – rekao je.

Navijači su stoga odlučili formirati svoj novi klub pod starim imenom i krenuli su od najniže lige. Sudbina se sada poigrala s njima i u kupu im servirala omraženi Red Bull Salzburg.

Nereda na susretu nije bilo, ali podbadanja jest. Naime, početak utakmice na Max-Aicher-Stadionu kasnio je pola sata jer nogometaši Red Bulla nisu mogli ući na njega. Naime, jedan je automobil bio parkiran pred ulazom za gostujuće igrače i zbog sigurnosti nogometaša organizator nije smio pustiti igrače Red Bulla da izađu iz autobusa.

Osim toga, navijači Austrije priredili su spektakularne koreografije, a goste su dočekali s onom na kojoj Wolfgang Amadeus Mozart violinom tuče bika uz poruku "U Salzburgu sviramo samo violinu".

VEZANI ČLANCI:

Salzburgovih 27 Hrvata

Bez obzira na sve to, na kraju se gledao rezultat, a bogatiji klub opravdao je ulogu favorita. Pogotke su zabili Amar Dedić u osmoj minuti, Amankwah Forson u 63. i 74. te Strahinja Pavlović u 83. minuti. Za Salzburg su do sredine drugog dijela igrali i hrvatski nogometaši Roko Šimić i Luka Sučić.

A nisu oni jedini koji su tijekom povijesti branili boje ovoga kluba. Naime, u Salzburgu, novom i starom, od 1966. je uz njih dvoje nastupalo još 25 Hrvata: Zdravko Rauš, Željko Stinčić, Slavko Kovačić, Mario Bonić, Srećko Kurbaša, Marinko Koljanin, Ivo Ergović, Damir Mužek, Nikola Jurčević, Mladen Mladenović, Tomica Kocijan, Dean Računica, Dražen Besek, Goran Tomić, Joško Bilić, Željko Pavlović, Nino Bule, Damir Milinović, Ivan Santini, Niko Kovač, Manuel Pamić, Nikola Pokrivač, Josip Radošević, Duje Ćaleta-Car te Marin Pongračić.

Komentara 2

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
08:43 28.09.2023.

Tak se polako,al sigurno dešava sa gradom Zagrebom.Od plave bu ostala samo dugina boja.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
08:36 28.09.2023.

Hrvatima su promijenjeni državna himna, grb i zastava pa se nitko ne buni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije