Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljet zove sportaše

Iako prekrasne i idealne za uživanje, dulje staze ipak zahtijevaju i bolju fizičku pripremu

Foto: Dejan Ban
1/11
13.04.2024.
u 12:49

Nacionalni park Mljet ovog proljeća priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje outdoora. Od 29. 4. - 5. 5. održat će se The Great Refresh, tjedan opuštanja, rekreacije i otkrivanja prirodnih ljepota.

Nacionalni park Mljet ovog proljeća priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje outdoora. Od 29. 4. - 5. 5. održat će se The Great Refresh, tjedan opuštanja, rekreacije i otkrivanja prirodnih ljepota.

Centralni događaj je Mljet trail koji starta u subotu 4. 5., a novost je ove godine prvi trail maraton - 42 kilometra čistog uživanja i stapanja s prirodom.

Tijekom cijeloga tjedna u razdoblju od 29. travnja do 5. svibnja Nacionalni park Mljet za sve ljubitelje outdoora ima šest pripremljenih aktivnosti.

Uz booking jedne ili više aktivnosti posjetitelji će dobiti tjednu ulaznicu u Nacionalni park i pritom se okušati u kajakarenju, penjanju, hikingu, SUP-anju, bicikliranju i sudjelovati u Mljet trailu. 

Park je u potpunosti spreman, od volontera, dežurnih službi, do organizacijskog dijela traila koji teče bez problema, ističe ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen:

 - Park je svoja vrata za posjetitelje otvorio još u ožujku. Otvoreni smo svaki dan i naši prvi gosti su već tu. To su pretežno planinari koji već godinama prve proljetne dane provode upravo na Mljetu uživajući u pogledima koji se pružaju s naših staza.

Staze koji oni koriste zapravo su staze koje su nam nužne za obranu od požara i koje održavamo na redovnoj bazi.

Naša tehnička služba, rendžeri i volonteri koje organiziramo kroz cijelu godinu ulažu mnogo truda kako bi se što lakše moglo doći u bilo koji dio Parka.

Kao što je poznato, Mljet je najzeleniji otok Jadrana, a možda i šire. Uspješnost u gašenju požara često ovisi o brzini intervencije, a ona o održavanju staza.

Našim vatrogascima su one važne, naročito nakon ljetnih grmljavinskih nevremena, koja često mogu uzrokovati požar udarom groma.

On se naravno gasi u najkraćem roku, a (zeleni) rezultati su vidljivi. Infrastruktura koju zbog toga posjedujemo, smještena u nacionalnom parku s ovako bujnom stogodišnjom vegetacijom, pokazala se kao idealna za sportske outdoor aktivnosti.

Mljet trail održava se u subotu 4. svibnja, a uz dosadašnje utrke na 4, 6, 13 i 23,4 km, natjecatelji će se moći prijaviti i za maraton trail u dužini od 42 kilometra.  

 - Iako prekrasne i idealne za uživanje, dulje staze ipak zahtijevaju i bolju fizičku pripremu. Staza od 23 km, koja je do sada bila najdulja, trčala se djelomično uz mljetska jezera, a potom se nastavljala preko vrhova Veliki Planjak, Montokuc i još nekih drugih vidikovaca.

Visinska razlika koju je prelazio trkač na toj stazi je bila 841 m nadmorske visine. Međutim, pokazalo se da ima i još ambicioznijih trkača, za koje smo ove godine po prvi put otvorili i maratonsku Trail stazu u Nacionalnom parku Mljet, ukupne dužine 42 km.

Staza je zahtjevna i predviđena je za fizički najspremnije, s ukupnom visinskom razlikom od čak 1402 m. Iako smo se tek nedavno odlučili i otvorili prijave i za ovu stazu, zadovoljni smo jer postoji interes i već imamo prijavljenih trkača.

Možemo reći da posljednjih dvadesetak godina Mljet jako napreduje u uređenju svojih pješačkih i planinarskih staza. Sam Nacionalni park ima na raspolaganju približno 200 km šumskih staza, koje povezuju najviše vrhove Nacionalnog parka s prekrasnim jezerima i uvalama.

Cijeli The Great Refresh tjedan, koji prethodi središnjem događaju, Mljet Trailu u subotu 4. svibnja od velikog je značaja za Nacionalni park Mljet.

Ne samo da je to najznačajniji sportski događaj na otoku kroz godinu, već on prezentira Park i otok na najbolji način.

 - Održivo korištenje Parka od strane posjetitelja nam je vrlo važno.

Osvještavanje o važnosti prirode i njezine zaštite kod naših posjetitelja, a da se pritom i fizički aktiviraju u raznim sportovima u prirodi, smatramo da je ključno.

Tako svim svojim osjetilima mogu doživjeti prirodu. A sve navedeno rezultira boljim fizičkim i mentalnim zdravljem, za koje se sve više moramo brinuti, s obzirom na moderan način života.

U vrijeme pandemije koronavirusa dodatno smo shvatili da se trebamo više vratiti prirodi. Osvijestili smo važnost naročito nedirnutih dijelova prirode, kao što su naši prekrasni nacionalni parkovi i parkovi prirode.

S druge strane, čovjek i priroda trebaju jedno drugo. Mi to najbolje znamo i trudimo se prenijeti dalje. Otok Mljet i njegova priroda pružili su utočište i omogućili život lokalnom stanovništvu.

S druge strane, upravo su stanovnici kroz stoljeća sačuvali ovu prirodu i omogućili sustavnu zaštitu koja je počeka "tek" prije 60 godina uspostavom nacionalnog parka.

Svaki bor stariji od 100 ili 200 godina, kojih je jako puno, može posvjedočiti posjetitelju o toj simbiozi čovjeka i prirode, koja je očito moguća. Na to smo u Nacionalnom parku Mljet jako ponosni -  ističe Sršen. 

Sve sudionike osigurava HGSS, hitna medicinska pomoć s dostupnim vozilom i osobljem, vatrogasci i čuvari Parka.

Nacionalni park Mljet možete posjetiti od 9 do 17 h, a ulaznice se kupuju na prodajnim mjestima Pomena i Info Punkt na Velikom jezeru.

Posjet otoku i NP Mljet moguć je trajektnom linijom iz luke Prapratno na Pelješcu do luke Sobra na Mljetu. Uz to, 1. travnja ponovno je uspostavljena trajektna linija Split – Milna – Hvar – Korčula – Mljet (Pomena) – Dubrovnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije