Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slijedi jaka Španjolska

Hrvatska nikada od 2006. godine nije pobijedila u utakmici bez Ćorluke i Modrića

Hrvatska - Češka
Foto: Reuters
1/6
20.06.2016.
u 07:45

Deset godina, 68 natjecateljskih utakmica (kvalifikacije za Europsko i Svjetsko prvenstvo, nastupi na EP-u i SP-u) odigrala je Hrvatska otkako su se Luka Modrić i Vedran Ćorluka “nastanili” u dresu reprezentacije

Ćorluku će zamijeniti Schildenfeld, koji bi u paru s Vidom mogao imati problema protiv Španjolaca koji igraju presing na stopere

Deset godina, 68 natjecateljskih utakmica (kvalifikacije za Europsko i Svjetsko prvenstvo, nastupi na EP-u i SP-u) odigrala je Hrvatska otkako su se Luka Modrić i Vedran Ćorluka “nastanili” u dresu reprezentacije. Premijera im je bila utakmica protiv Rusije u Moskvi, u rujnu 2006. godine pod ravnanjem Slavena Bilića.

Mijenjali su se izbornici, kod Bilića njih dvojica su u tandemu od tih natjecateljskih utakmica propustili samo Englesku 2009. godine. Sjećate se onih 5:1 na Wembleyu, taj dvoboj bi i Bilić nekako rado zaboravio...

Kod Igora Štimca, Bilićeva nasljednika, također su izostali na jednoj utakmici. Bio je to lipanj 2013. godine, Škotska je stigla u Zagreb. Hrvatska je izgubila s 0:1, ta utakmica označila je početak Štimčeva pada... Novi čovjek na klupi, Niko Kovač, također je bio prisiljen igrati jednu utakmicu bez Modrića i Ćorluke.

Od ljubimca žena do ratnika

U lipnju 2015. godine Italija je stigla u Split, sjećate se svastike, ali sigurno se ne sjećate da nije bilo Modrića i Ćorluke. Opet ništa od pobjede, s tim eda je Kovač bolje prošao od Bilića i Štimca, uspio je ugrabiti bod.

– Nije jednostavno nadomjestiti izostanak Modrića i Ćorluke, ali može Hrvatska i bez njih – tada je govorio Kovač.

Hrvatska bez njih dvojice gubi, odnosno ne zna za pobjedu, a sada nas čeka dvoboj sa Španjolskom u kojem Ante Čačić gotovo sigurno neće moći računati na stožerni dvojac.

Modrić i Ćorluka najbolji su prijatelji, nerazdvojni tandem... Oni daju poseban ton igri. O Modriću i njegovoj dirigentskoj palici već su ode ispisane, ali Ćorluka je poseban faktor reprezentacije. Nema veze što ga je Škoda u utakmici s Češkom nadskočio, bio je to njegov kiks, ali sve prije i poslije toga gola odigrao je briljantno.

Ćorluka je taj koji Hrvatskoj daje ritam borbenosti, daje impuls... U onoj utakmici protiv Turske kada mu je na poluvremenu zašivena rana i igrao je omotane glave postao je ikona borbenosti. Od titule mistera, jer mu žene tepaju da je naš najljepši igrač, dobio je titulu ratnika...

Šavovi, nažalost, nisu izdržali u utakmici protiv Češke. Nakon petog udarca glavom krv je probila, šav je puknuo, ponovno je tražio liječničku intervenciju. Zamotan je, još dvaput udario je loptu glavom, a u drugom dijelu igrao je s vaterpolskom kapicom na glavi.

U tom drugom dijelu četiri je puta skočio, vaterpolska kapica držala je šavove, krv nije bila vidljiva... No, teško je vjerovati da će Ćorluka igrati protiv Španjolske, sada je s tim popucalim šavovima stanje puno gore. Modrićev izostanak već je najavio dr. Boris Nemec, nastupom protiv Furije riskirao bi težu ozljedu, a u našem taboru svi su uvjereni da je Hrvatska već u osmini finala.

Izborniku neće biti lako

Dakle, u momčad, ako je vjerovati Čačićevim potezima, ulaze Gordan Schildenfeld (on je u obje utakmice na Euru ušao kao treći stoper za čuvanje rezultata) te Mateo Kovačić.

U zadnjoj liniji neće biti bitnih promjena, ali Čačić će morati poraditi na sredini terena, jer Schildenfeld nije igrač koji je jak na lopti poput Ćorluke. On je beskompromisan, siguran i čvrst, no igra mu nije baš jača strana. Baš kao i Domagoju Vidi, a Španjolska voli igrati visoki presing i stiskati stopere.

Nužno je vratiti Ivana Rakitića niže u veznu liniju, kojoj treba pridodati i Marcela Brozovića.

U svakom slučaju, izborniku Anti Čačiću neće biti lako složiti momčad za Španjolsku.

Komentara 11

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
08:57 20.06.2016.

Kako god pustimo Cacica da sastavi tim, Spanjolci su mocni igrali mi sa ili bez Luke I Corluke, ali svejedno mozemo im parirati.

DU
Deleted user
08:17 20.06.2016.

ok, ali zato sada pobijeđuje samo u inat huliganima

DU
Deleted user
21:57 20.06.2016.

Ja mislim da bi mogli dobit Andorru bez Corluke i Modrica. A ova hebena statistika naravno zvuci strasno kada igramo protiv dvostrukog europskog prvaka i svjetskog prvaka iz 2010. A to sto Spanjolska ima 14 utakmice zaredom na EP bez poraza i 7 i po utakmice zaredom bez primljenog pogotka. To nema veze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije