Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA APSOLUTNI TRON

FOTO Shiffrin na Sljemenu stigla do ukupno 81. pobjede pa priznala: 'Kruna me nekako plaši'

FIS World Cup - Women's Slalom
Foto: Antonio Bronic/REUTERS
1/5
04.01.2023.
u 17:52

Ispred nje je tek sunarodnjakinja Lindsey Vonn koja je tijekom karijere ostvarila, za skijašice, rekordne 82 pobjede u Svjetskom kupu. Shiffrin će sutra imati novu priliku za slavlje na Sljemenu, čime bi se izjednačila s Vonn

Mikaela Shiffrin je i službeno postala neprikosnovena Snježna kraljica! Čudesna Amerikanka je pobijedila u 17. izdanju ženskog slaloma na Sljemenu te time došla do svoje pete pobjede povrh Zagreba, čime je pretekla Marlies Schild (4 pobjede) i postala najuspješnija skijašica u povijesti utrke na Medvednici. Ovim slavljem je na vrhu i po osiguranim postoljima (7) u povijesti sljemenske utrke, a sa spomenutom petom pobjedom se, gledajući i skijašice i skijaše, izjednačila s Marcelom Hirscherom na vrhu povijesne sljemenske ljestvice.

>> Livaja napušta Hajduk? Calciomercato: Hrvat želi Livaju odvesti u Serie A, traže ga dva kluba

Danas je oborila sve rekorde na Sljemenu, a sutrašnjom pobjedom bi mogla izjednačiti jedan od najprestižnijih rekorda u skijanju, onaj po broju pobjeda u Svjetskom kupu za skijašicu koji još uvijek drži njezina sunarodnjakinja, legendarna Lindsey Vonn s 82 slavlja.

- Danas je bilo tako zabavno skijati i osjećala sam se sjajno. Mislim da sam dala sve od sebe, ovdje je nemoguće ne dati sve od sebe. Kruna me nekako plaši jer se lako polomi, ali uvijek mi je radost staviti ju na glavu - reagirala je pobjednica utrke.
Unatoč tome što je čak četiri godine čekala na naslov 'Snježne kraljice', pobjeda Shiffrin je bila najočekivaniji mogući ishod ove utrke.

Najboljim rezultatom u Zagrebu je došla do četvrte slalomske pobjede u ovosezonskih šest utrka i poprilično sigurno grabi ka Malom kristalnom globusu u disciplini.

FIS World Cup - Women's Slalom
1/7

Još jedan odličan plasman među kremom svjetskog ženskog skijanja ostvarila je hrvatska predstavnica, 25-godišnja Leona Popović koja je odradila vrlo dobru utrku pod pritiskom domaćih navijača i završila kao deseta. Leona je u obje vožnje skijala precizno, pametno i oprezno, bez nepotrebnih rizika, što joj je na kraju bilo dovoljno za četvrti slalomski Top 10 plasman ove sezone u šest nastupa. I dalje joj najbolji rezultat sa Sljemena ostaje prošlogodišnje sedmo mjesto, no to ne mijenja činjenicu da je i dalje riječ o ostvarenju za pohvalu.

- Super je na kraju ispalo, još jedan Top 10 rezultat. Očekivala sam možda i malo više, ali čeka nas još jedna utrka. Staza je bila zaista odlična, ugodno sam se iznenadila, još je bolje izdržavala u drugoj vožnji. Odlično je imati podršku prijatelja i obitelji, sjajan je osjećaj doći u cilj i čuti ovu atmosferu - rekla je Popović.

04.01.2023., Zagreb - Druga voznja prve utrke zenskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy 2023.Leona Popovic. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pored briljantne Shiffrin se nije moglo doći, a mjesta pored nje na postolju su uzele Petra Vlhova (+0.76) koja se nakon tri nizane pobjede na Sljemenu morala zadovoljiti drugim mjestom, a treće mjesto je zauzela Šveđanka Anna Swenn Larsson (+1.21). Uz četvrtoplasiranu Wendy Holdener, i tijekom prve i tijekom druge vožnje te četiri skijašice su bile 'liga za sebe', što pokazuju i tijekom ove slalomske sezone.

Prva vožnja je bila vrlo zahtjevna za sve natjecateljice na Crvenom spustu, a tu tezu najbolje dokazuje činjenica da ni one najbrže skijašice nisu mogle svoje vožnje odskijati bez pogreške. Nakon prve vožnje je očekivano vodila Shiffrin, ali čak je i ona imala nekoliko preniskih ulazaka u vrata. Dvije skijašice koje su uz Shiffrin nakon prvog laufa bile na pozicijama za postolja, Swenn Larsson (+0.23) i  Vlhova (+0.55), imale su po jednu vidljivu pogrešku na ulasku te na sredini slalom livade, gdje je, uz nešto zahtjevniju podlogu, švicarski trener Christoph Kienzl postavio dvoja zatvorenija vrata.

Nekoliko skijašica je tijekom prve vožnje dokazalo da postavka nije bila jednostavna za svladati, iako je bio riječ o svojevrsnom 'sprint slalomu' budući da su zbog snižavanja startne kućice na filter vožnje skraćene za po 15-20 sekundi. Nakon prvih 15 skijašica koje su krenule sa starta, u prvom 'laufu' smo ostali bez četiri natjecateljice (Duerr, Hector, Dubovska, Moltzan), a ta ispadanja su, može se reći, na različite načine utjecala na prvu vožnju hrvatskih natjecateljica.

04.01.2023., Zagreb - Prva voznja prve utrke zenskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy 2023. Zrinka Ljutic. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Leona Popović je u prvoj dionici, zbog ispadanja mnogih konkurentica koje su startale prije nje, sa svojim startnim brojem 13 skijala znatno opreznije nego što joj je to inače običaj. Može se reći da je išla na sigurno, što se na kraju pokazalo dobrom odlukom budući da je prvi lauf završila na desetom mjestu sa zaostatkom od sekunde i 87 stotinki. Naša iskusnija reprezentativka je izabrala opreznu opciju, dok se naša velika mlada nada, 18-godišnja Zrinka Ljutić odlučila 'baciti na glavu' i već nakon desetak sekundi ostala bez ikakvog plasmana.

Zrinka je u domaću utrku ušla maksimalno 'nabrijano', no prevladava dojam je da ju je ipak nadjačao pritisak domaće utrke. Već na prvim vratima Zrinka je ostala u zadnjem položaju tijela, što na početnoj strmini nikako nije bilo dobro i nije mogla uhvatiti bilo kakav ritam. Već do prvog prolaznog vremena je zbog toga imala sekundu i 70 stotinki zaostatka, a odmah poslije tog prvog prolaza je promašila vrata i prerano završila nastup u Zagrebu.

- Jednostavno sam malo previše htjela. Bacila sam se prejako na ulazu, a staza nije dopuštala takvo skijanje. Nisam uspjela uloviti ritam i to je bilo to. Činilo mi se da je dosta lagano postavljeno, da ima dosta mjesta, ali nisam bila svjesna da sam prejako krenula - rekla je Zrinka Ljutić.

Sutra nam na rasporedu ponovno na Sljemenu slijedi ženski slalom. Prva vožnja na rasporedu je od 15, a druga od 18 sati.

Komentara 3

TE
Teig1
18:28 04.01.2023.

A šta je sa Jamnicom?

PE
Pendrek57
18:14 04.01.2023.

Bravo Mikaela.

L7
l7
21:00 04.01.2023.

Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije