Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stavi lovu na stol

Prvaci formule 1 sada su i državni projekti

'William\'s Venezuelan driver Pastor Maldonado celebrates on the podium at the Circuit de Catalunya on May 13, 2012 in Montmelo on the outskirts of Barcelona during the Spanish Formula One Grand Prix.
'DIMITAR DILKOFF'
14.05.2012.
u 21:02

Na Velikoj nagradi Španjolske slavio je \"nikad-čuo\" vozač Maldonado, iza kojeg stoji Hugo Chavez, a tu je i Slimov štićenik Perez

Pojeli ste nedjeljni ručak, sjedite pred TV-om i gledate utrku formule 1. Malo vam je toga jasno. Nekad je bilo glavno pitanje hoće li Schumacher ponovno pobijediti, lani može li Vettel napokon izgubiti. Međutim, stvari su se preokrenule naglavačke. Najbrži su "nikad-čuo" vozači poput Maldonada, Pereza ili nekog tamo Grosjeana. Takve ne biste prepoznali ni da vam nekim čudom pozvone na vrata. Vjerojatno ne biste ni otvarali.

Stari prvaci, njih šestorica, poput Vettela, Schumachera, Alonsa, Buttona, Räikkönena ili Hamiltona, također nemoćno sliježu ramenima. Što se, zaboga, događa?

Drmaju veliki igrači

Svi znamo, formula 1 tvornica je novca, igračka za velike igrače. Kao što se šeik Mansour bin Zayed "igra" Zdravka Mamića trošeći bogatstvo na nogometaše kako bi njegov Manchester City pokorio Otok, tako i u najbržem sportu na svijetu postoje igrači iz sjene koji za svoje štićenike kupuju mjesta. Iz sjene? Frajeri su vrlo poznati... Krenimo redom, Hugo Chavez, venezuelski padobranac koji drma tom državom od 1999. godine, državni novac ulaže u nadarenog Pastora Maldonada (27). Venezuelska naftna kompanija PDVSA istresla je 400 milijuna kuna kako bi kupila mjesto za domaćeg dečka. Lani je osvojio bod. Međutim, ovaj je vikend u Barceloni – pobijedio! Takvo što se nije dogodilo 50 godina – pobijedio je vozač koji nikad nije bio među prvih šest! Chavez se brzo prihvatio Twittera i napisao "Znao sam! Naš Pastor stvara povijest. Pastore, legendo!"

– Presretan sam što je cijela zemlja iza mene, zato toliko jako i stišćem, želim da svi čuju za nas – kaže Maldonado, koji se javno deklarira kao socijalist. Novac danas gura talente, pojavljuju se klinci za koje je prije malotko čuo. Međutim, ti klinci zaista su sjajni.

– Maldonado, istina, nikad ne bi sjeo u bolid formule 1 da nije imao novac koji će ga pogurati. Ali, on je to mjesto, bez obzira na sve, zaslužio – kaže Frank Williams, vlasnik momčadi.

Najbogatiji čovjek svijeta, meksički tajkun Carlos Slim "čuva leđa" pak Sergiu Perezu (22), koji momčadi Saubera donosi 44 milijuna kuna. Meksikanac je opravdao ulaganja, u Maleziji se popeo na postolje – bio je drugi! Da lova igra ulogu, pokazuje i to što je, iako je mogao pobijediti, "pustio" Fernanda Alonsa u posljednjim krugovima. Njegov Sauber pogoni Ferrarijev motor...

Igru igra i ruski predsjednik Vladimir Putin koji gura Vitalija Petrova (27). Ruska petrokemijska tvrtka Sibur za Vitalija Petrova izdvaja 100 milijuna kuna, a koliko je novac jak, pokazuje i da je 2010. na bolidima Renaulta bila naljepnica "Lada". Putin, koji se voli slikati bez majice, jahati na konju i loviti medvjede, jasno, pokazao se vozeći se i u formuli 1. Petrov mu je dao krug... Francuz Bernard Arnault, četvrti čovjek s Forbesove liste, istina nešto skromnije gura Romaina Grosjeana (26), koji se u Bahreinu također popeo na postolje. Plavokosi je Francuz također velika nada.

Čekalo se 50 godina

Riječ je o još jednoj stvari. Naime, nikada u povijesti, bez obzira na to radilo se o "turistima s lovom" ili znalcima, nije bilo toliko kvalitetnih vozača u formuli 1. Vrlo brzo pobijedit će neki Paul di Resta, Nico Hülkenberk ili Daniel Ricciardo. Stvaraju se nove zvijezde, dolaze novi prvaci. Ako je ulaznica za mladog vozača u svijet formule 1 dovođenje skupog sponzora koji će ga pogurati, onda za Hrvate u njemu ima malo mjesta. Bez obzira na talent...

 

Ključne riječi

Komentara 10

KB
KLAVIRZVRNDALO BEZ SLUHA
22:43 14.05.2012.

F1 nikad nije bila ovako dobra kao ove godine kao fan i ponekad promotor za svoje klijente, cijene reklamiranja su otišle u nebo! jedino u HR je gledanje F1 nešto dosadno i nepotrebno i bitnije su tamburice ili cajke (meni isti trash)

ST
Stjef
22:55 14.05.2012.

U nevjerojatnoj konkurenciji u hrvatskom medijskom prostoru gospodin Srđan \"nikad-čuo\" Hebar zasjao je ovim remek djelom od teksta. Količina kvalitetnih, točnih i nadasve brilijantnih promišljanja premrežila je ovaj literarni uradak vrijedan neke novinarske nagrade.

LU
lukarak
23:06 14.05.2012.

Nikad nije bilo toliko kvalitetnih vozaca, ili nikad nije bilo toliko malo uloge vozaca, a toliko uloge automobila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije