Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JERGOVIĆ ZA VL

Napokon prekinuta dominacija Red Bulla i Vettela

Jenson Button
AFP
19.03.2012.
u 11:31

Stručnjak za formulu 1 Mladen Jergović početak sezone u Melbourneu komentira samo za Večernji list

Kakav početak sezone! Koliko je samo uzbuđenja i adrenalina bilo upakirano u sat i pol drame u Melbourneu!

Ono što su svi pomalo priželjkivali – prestanak dominacije Red Bulla i dvostrukog prvaka Sebastiana Vettela – dogodilo se. Od čak šest svjetskih prvaka na startu (rekord svih vremena u formuli 1), njih su se petorica utrpala u prvu sedmoricu na cilju. Jedini koji je nedostajao, Michael Schumacher koji je odustao u početku zbog kvara mjenjača, vjerojatno bi također bio tu negdje, pri samom vrhu. Dokaz je to da u formuli 1 nema slučajnosti i da najbolji svoje najbolje automobile debelo zaslužuju.

Uzmimo, recimo, jučerašnjeg pobjednika Jensona Buttona. Kad je 2009. osvojio naslov s ekipom Brawn-Mercedes, bilo je to definitivno zahvaljujući superiornom automobilu – bar u prvom dijelu sezone, kad je Englez pobijedio u šest od sedam prvih utrka. Već iduće godine otišao je u McLaren i svi stručnjaci smatrali su da će ga tu za doručak pojesti McLarenovo dijete, starosjedilac (i prvak iz 2008.) Lewis Hamilton.

U toj prvoj sezoni Hamilton je pobijedio tri puta, ali ni Button nije bio loš: dvije pobjede. Lani je Hamilton tražio formu i inspiraciju, i puno griješio. U pobjedama je bilo neriješeno (3:3), ali Button je na kraju bio svjetski viceprvak, Hamilton tek peti.

I onda jučer Melbourne. Sa svojeg pole positiona Hamilton je krenuo traljavo. Button ga je prešao i prije prvog zavoja i čvrsto zgrabio utrku za vrat. McLaren je u ovom trenutku najbolji auto formule 1. Ali samo onaj Buttonov. Hamilton u Australiji jednostavno nije uspio nametnuti svoj ritam i na kraju se našao na trećem mjestu.

No, ono što je svakako ostavilo najveći dojam bile su odlučnost i brzina Buttona u posljednjih dvadeset krugova utrke. Ne samo da se nije uplašio nego je odmaglio u daljinu i zgrabio svoju 13. Grand Prix pobjedu u uistinu superiornom stilu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije