Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12-godišnji Hrvat

Luka (12): Mogu bit bolji od Vettela!

Luka Grobenski (1)
Foto: redbull.com
1/7
15.05.2010.
u 20:55

Sponzori su prepoznali da se u Luku isplati ulagati, pa ima najbolje trenere na putu prema formuli 1.

Vozači formule 1 ne stvaraju se preko noći, u bolid se ne sjeda samo zato što je nekome tako pao grah. Put je dug, u karijeru se ulaže od treće godine, preko kartinga do nižih kategorija formule u tinejdžerskoj dobi.

Malim koracima prema formuli 1 ovih dana grabi i Luka Grobenski (12), koji prolazi Red Bullovu trkačku školu gdje ga pripremaju da jednog dana postane prvih Hrvat iza čijih će leđa vrištati 900 konjskih snaga.

Frend s Kubicom

– Imao sam tri godine kad sam počeo voziti i odmah sam znao da je to za mene. Sad sam već malo umoran od karijere, iza mene je već osam godine vožnje – kaže najmlađi Red Bullov brendirani sportaš i dodaje: – Kao i Schumacher, volim se miješati mehaničarima u posao.

A mehaničar koji mu popravlja karting radio je s Jensonom Buttonom!

Talent potvrđuje i to što je premašio rezultate Sebastiana Vettela iz njegove dobi. Sponzori su prepoznali da je riječ o klincu u kojeg se isplati ulagati, pa su mu lani za trenera doveli peterostrukog svjetskog prvaka u kartingu Danila Rossija, a vodili su ga i kod vozačkog gurua Roba Willsona, kojem po savjet dolaze Hamilton, Räikkonen, Montoya i drugi slavni vozači.

– Mislim da jednog dana i dalje mogu biti bolji od Vettela. Navijam za njega jer vozi za moju momčad, ali mi je po stilu vožnje draži Robert Kubica. Upoznali smo se nedavno, mislio sam da će doći neki tip u odijelu Dolcea i Gabanne vrijednom četiri tisuće eura, a on je bio u trapericama i majici. Ima super naglasak, uopće se ne kuži da je Poljak. Jako je drag i fora – priča mali Luka koji već u petom razredu s lakoćom govori engleski jer je to jedini način da se sporazumijeva sa svojom momčadi.

Buba draža nego ferrari

Utrke vozi po Italiji, kad nije na utrkama i na putu čita krimiće i igra strateške igre na kompjutoru. U školi nije najpopularniji učenik.

– Cure ne zanima toliko to što radim, a ni ja se baš ne hvalim. Primijete me tek kad se nešto o meni napiše u novinama. Među autima ferrari mi nije najdraži, više mi se sviđaju VW buba i porsche.

Za četiri godine sjest će u bolid formule niže kategorije

Među vršnjacima od Južnoafričke Republike do Sjeverne Amerike ocijenjen je kao najtalentiraniji, a hoće li uspjeti doznat će kad za četiri godine sjedne u bolid formule niže kategorije. Dotad je sve igra bez inzistiranja na rezultatima.

U međuvremenu proći će obuku kod najvećih stručnjaka i iskaže li se, vrata formule 1 lako se mogu otvoriti. No, uz sjajan talent i znanje, stoji pitanje je li Hrvatska dovoljno veliko tržište da bi imala svog vozača. Nemaju ga ni Amerikanci.

Tati Marijanu sin će kupiti skupocjenu pagani zondu

Kad Lukina oca Marijana pitate koliko novca dobivaju od sponzora, samo će odmahnuti glavom.

– Oni samo plaćaju stručnjake i školuju ga za visoku kategoriju utrkivanja. Kolik novac u to ulažu, ne znam. Hoće li to biti formula 1 ili što drugo, vidjet ćemo kad sa 16 godina počne voziti njihovu formulu. Do tada će ga u Red Bullu odgojiti za profesionalnog vozača i pripremiti za izazove. Dalje je sve na njemu – kaže tata Marijan, kojem je sin obećao jednoga dana kupiti skupocjenu pagani zondu.

Kratka biografija:

Rođen 25. srpnja 1998.u Koprivnici. Zbog boljih uvjeta za trening i blizine Italije s obitelji (otac Marijan, majka Ilinka i starija sestra Petra) u ljeto 2008. preselio u Pulu. Još početkom te iste 2008. godine uvršten je u auto-moto program Red Bull Internationala. Luka već lijepo govori dva svjetska jezika - engleski, talijanski. Ostali sportovi kojima se bavi su jedrenje, hrvanje.

Lukina sjećanja, prikazana kronološki:

- Sa samo tri godine dobio sam prvi karting.
- Kad mi je bilo četiri godine odvezao sam prvu utrku.
- 2004. Prvak Sportstil Kupa sa šest godina.
- 2005. Viceprvak Sportstil Kupa.
- 2006. Odvezao sam Grand Finale International Easykart u Italiji.
- 2007. Osvojio sam treće mjesto u polufinalu Grand Finala Easykart u Italiji i imao najbrže vrijeme polufinalne utrke.
- 2008. Osvojio sam peto mjesto u Sieni (Easykart) i imao najbrže vrijeme utrke, te također odvezao europski i svjetski finale.
- 2009. Odvozio sam tri Open Masters utrke, osvojio četvrto mjesto s najbržim vremenom utrke u Rietiu(Italija) s Danilo Rossi timom.
- 2010. Super sam počeo sezonu. Ušao samu finale jakog natjecanja Trofeo Vega i osvojio drugo mjesto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije