Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE ZA BACITI

Derbi za Kup nije važan? Ni govora, Hajduk bi pobjedom dobio priliku kakvu godinama nije imao

Hajduk osvojio 32. izdanje Hrvatskog nogometnog kupa
Nel Pavletic/PIXSELL
02.04.2024.
u 12:33

Pod pretpostavkom da je izgubljenim derbijem u HNL-u sebi zalupio vratima na mogućnost da se nakon 19 godina domogne šampionske titule, sada splitski klub mora uprijeti sve raspoložive snage na treće uzastopno osvajanje Kupa

Dinamo je pobjedom na Poljudu ove subote prestigao Hajduk na drugom mjestu ljestvice HNL-a. Derbi je odlučen pogotkom Brune Petkovića u 38. minuti, a zagrebačka momčad stigla je na pet bodova zaostatka uz utakmicu manje za vodećom Rijekom. Upravo će Rijeka i Hajduk ove nedjelje u 29. kolu odigrati jadranski derbi na Rujevici, dok će Dinamo na Maksimiru ugostiti Istru 1961. No, prije toga, za plave slijedi još jedan obračun s Hajdukom na Poljudu, i to u Kupu. Poluzavršnica borbe za Rabuzinovo Sunce ove srijede donosi, uz taj okršaj koji počinje u 19 sati i dvoboj Lokomotive i Rijeke od 16 sati.

Bitka za Kup ove je sezone puno važnija nego nekih prijašnjih godina. Naime, poznato je da se od uvođenja trećeg po snazi Uefinog klupskog natjecanja, Konferencijske lige prije tri godine, hrvatski klubovi zahvaljujući svom lošem položaju na ljestvici po koeficijentima nacionalnih saveza nisu mogli naći u Europskoj ligi. A Europska liga je, odnosno nekadašnji Kup UEFA uvijek bio natjecanje u kojem bi hrvatski klubovi iskušavali svoju snagu. Dolaskom Konferencijske lige, klubovi koji bi u zadnje tri sezone bili plasirani na drugo i treće mjesto HNL-a, kao i pobjednici Kupa (ili četvrtoplasirani u HNL-u), uvijek bi automatizmom završavali u njoj. 

To će se ove godine promijeniti, jer Hrvatsku opet čeka jedno mjesto u kvalifikacijama Europske lige. Točnije, reformom Lige prvaka i dodatnim otvaranjem mjesta u natjecanjima nižeg ranga, HNL je ušao među one lige koje će dati predstavnika u EL. To znači da će pobjednik Kupa steći pravo nastupa u 1. pretkolu Europske lige. Bude li pak pobjednik Kupa ujedno i prvah HNL-a, u Europsku ligu ući će drugoplasirana momčad prvenstva.

Hajduku je dakle, polufinale Kupa posebno bitan događaj. Pod pretpostavkom da je izgubljenim derbijem u HNL-u sebi zalupio vratima na mogućnost da se nakon 19 godina domogne šampionske titule, sada splitski klub mora uprijeti sve raspoložive snage na treće uzastopno osvajanje Kupa. Osvoji li Hajduk kup, ući će u Europsku ligu. Točno, tada će morati proći čak četiri kvalifikacijske prepreke na putu do skupina tog natjecanja, ali u slučaju ispadanja u nekom od pretkola, dobit će šansu zaigrati i u Konferencijskoj ligi. Drugim riječima, imat će priliku i za jedan popravni ispit te tako lakše doći do grupne faze nekog europskog kupa.

Hajduk osvojio 32. izdanje Hrvatskog nogometnog kupa
1/31
Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
13:09 02.04.2024.

Teško će Hajduk do kupa pored Dinama i Lokomotive.

Avatar Idler
Idler
12:59 02.04.2024.

Hajduk inače u europskim natjecanjima postiže zapažene rezultate....ups...

KA
kanđija
15:18 02.04.2024.

Zašto svi misle da je Hajduk otpisan u prvenstvu. Čak mislim da Hajduk ima veće šanse sada u prvenstvu kad su skinuli breme da moraju biti prvi pod svaku cijenu. Uostalom Rijeka mora igrati i sa Hajdukom, Lokomotivom i Dinamom a tu se rezultat nezna unaprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije