Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3 GODINE NA ČELU HNS-A

Najveći skandali u Šukerovoj eri: Šimunićev ispad, navijački neredi, rasizam, svastika...

Davor Šuker
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
19.06.2015.
u 20:25

Povukao je novac iz Uefe za nogometni kamp, što bi uspjelo bilo kojemu dužnosniku.

Kada se u srpnju podvuče crta pod tri godine Šukerove ere u HNS-u, neusporedivo dulja bit će lista skandala koji su tresli HNS nego veličanstvenih ili revolucionarnih predsjednikovih poteza.

No, iako je u tisuću dana kao dužnosnik na čelu organizacije po statistici spektakularnih autogolova gotovo zasjenio Vlatka Markovića u njegovih 14 godina, pozivanje na Šukerovu odgovornost javlja se tek u proplamsajima.

Besprijekorni delegati

Ako ništa drugo, Šukeru i njegovim potpornim stupovima, Vrbanoviću, Mamiću, Srebriću i Vučemiloviću, mora se odati priznanje da su besprijekorno ustrojili vojsku delegata u svakom kutku Hrvatske. Iz redova nogometne organizacije neće ni u najvećim krizama izaći nijedno slovo upereno protiv vodstva HNS-a.

Lojalnost i privrženost šefu usporediva s onom kakvu je nekada moćni Sepp Blatter uspostavio u afričkoj ili latinskoameričkoj konfederaciji.

Jedini Šukerovi oponenti tako su ostali isti oni iz predsjedničke kampanje 2010. godine, Igor Štimac i Ivan Brleković, doduše s različitom dosljednošću. Štimac je čvrsti stav kontra HNS-a za vrijeme svoga izborničkoga mandata zamrznuo, dok je Brleković cijelo vrijeme ostao ustrajan u upozoravanju na anomalije koje prate HNS.

Sudimo li o Šukerovim dometima na međunarodnom planu, ne idemo ispod čiste desetke: ulazak u Izvršni odbor Uefe najveći je uspjeh jednoga hrvatskoga nogometnoga dužnosnika. Međutim, bit će zanimljivo pratiti kakvu će korist iz Šukerova i Platinijeva zagrljaja izvući hrvatski nogomet.

Šuker je na putu da ispravi i "povijesnu nepravdu" iz Markovićeva doba: hrvatska reprezentacija više se ne priprema u Sloveniji, dapače, uskoro će početi gradnja nogometnog centra na Sveticama. Ta će infrastrukturna ostavština zauvijek nositi Šukerov potpis, premda nije zahtijevala osobit predsjednikov napor i požrtvovnost. Niste trebali biti Zlatna kopačka da biste mogli povući novac iz Uefe, potom i raspisati natječaj za projekt na Sveticama. Na kraju, presudni stisak ruke nije bio Šukerov i Platinijev, nego Bandićev i Bozanićev.

Liga 10 gubi gledatelje

U Šukerovoj eri, među ostalim, Hrvatska je otišla na SP i na njemu podbacila, s 9. je mjesta na Fifinoj ljestvici pala na 18, liga s 10 klubova četverokružno najprije je eksplodirala, ali već iduće sezone, u kojoj je HNS preuzeo brigu o natjecanju, izgubila je čak 90 tisuća gledatelja...

Kakva je, nakon svega, perspektiva Šukerovoj vladi? Slična kao Milanovićevoj, možemo li vjerovati Ivanu Brlekoviću.

– Nakon usvajanja izmjena Zakona o sportu, koje bi se u Saboru trebale izglasati prije ljetne stanke, bitno će se promijeniti način izbora struktura u Skupštini HNS-a. Tada će ti dečki teško opstati na vlasti – naglasio je bivši dopredsjednik HNS-a.

>> Šuker sazvao izvanrednu konferenciju: 'Nesumnjivo je da ćemo biti strogo kažnjeni'

>> Šuker: Korupcije ima svugdje, pa kako ne bi bilo i u Fifi gdje ima puno novca?

>> Davor Šuker pristalica je nacističkih simpatizera, osuđujemo njegov izbor

>> Davor Šuker ušao u Izvršni odbor Uefe!

Foto: Alcatel

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije