Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatni izbornik

Dalića volimo jer je jedan od nas, a reprezentacija više nije 'Mamićeva i Šukerova prćija'

Zlatko Dalić
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
13.07.2018.
u 08:17

Dalić je igračima uspio usaditi vjeru da su najbolji na svijetu, a usadio im je i to da im Hrvatska mora biti iznad sveg

Hvala vam, Branko Ivankoviću! Hvala vam što ste prije 18 godina jednom mladom čovjeku koji je taman završio igračku karijeru poručili da ima sve predispozicije da postane uspješan trener i što ste ga uvjerili da upiše trenersku akademiju. Danas je taj gospodin, Zlatko Dalić, jedan od najomiljenijih Hrvata, što ne čudi s obzirom na to da je glavni dirigent u najvećem uspjehu hrvatskog sporta u povijesti. Jer, ulazak u finale nogometnog SP-a nadmašio je i Janičino čudo u Salt Lake Cityju, kao i Goranovo čudo u Wimbledonu.

Danas ga je najlakše slaviti i klicati mu, no treba biti iskren i priznati da je bilo i puno onih koji nisu vjerovali da Dalić ima kapacitet dovesti nas do ovog povijesnog rezultata. Iako, Dalić ta podcjenjivanja nije zaslužio.

Sve što je u trenerskoj karijeri ostvario, Zlatko Dalić ostvario je sam, bez ikakvih poguranaca, bez ikakvih nepotizama, namještanja.

Nakon epizoda u Varteksu i Rijeci, krenuo je na put nogometnim svijetom. Prvi je trofej osvojio u Dinamu iz Tirane, a onda je doslovno stigao u pustinju, u Saudijski Al-Faisaly, pa onda i u Al-Hilal. Koliko je dobro radio, pokazao je poziv “azijskog Reala” Al-Aina, s kojim je Dalić 2016. igrao finale Lige prvaka.

Iako je mislio da su mu šanse da preuzme Hrvatsku manje nego slonu u staklarnici, Zlatko Dalić u listopadu je preuzeo kockaste. I u utakmici koja nas je mogla baciti sa SP-a pobijedio je Ukrajinu usred Kijeva. A onda se prošetao preko Grčke u dodatnim kvalifikacijama i odveo nas na SP.

Zlatko Dalić
1/19

Kada je Zlatko preuzeo reprezentaciju, ona je za mnoge bila “Mamićeva i Šukerova prćija”, no Dalić je, mic po mic, do danas to uspio posve preokrenuti. Danas je reprezentacija opet naša, voljena, danas se veselimo, tugujemo, grizemo nokte, slavimo zbog nje, trubimo... A za to je najzaslužniji Zlatko Dalić. Ne samo zbog genijalnih taktičkih poteza tijekom svih šest utakmica SP-a, ne samo zbog toga što je uspio kockaste uvjeriti da su najbolji na svijetu, već i zbog toga što je svima nama vratio vjeru, i što je, barem na kratko, ujedinio Hrvatsku. Sjever i jug, istok i zapad, svi sada dišu za kockaste i navijaju da postanemo prvaci.

Zašto svi volimo Dalića, zašto nas je sve tako osvojio?

Volimo ga jer je jedan od nas, jer je skroman kao i prije godinu dana, zato što je čovjek kojemu nije teško odraditi sto fotografiranja s navijačima... Zato što mu nije teško sjesti s novinarima ni iza ponoći, zato što mu nije problem odgovarati na pitanja javnosti, zato što mu je obitelj svetinja, zato što su mu najvažniji dobri međuljudski odnosi. Zato što je, od prvog trenutka, cijelog sebe stavio u funkciju reprezentativnog uspjeha. I sada mu se to sve vratilo.

Felipe Scolari, Marcelo Lippi, Vincente del Bosque i Joachim Löw trenerski su genijalci koji su svoje zemlje vodili do naslova na posljednja četiri SP-a. Nadamo se da će u nedjelju navečer posljednje ime među petoricom izabranih biti Zlatko Dalić. Kao što mu i ime govori, naš Zlatko zlatni! Zaslužio je!

>> Pogledajte kako se slavilo u Zagrebu

Komentara 120

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
08:37 13.07.2018.

Šuker kao igrač treći najbolji na svijetu i najbolji strijelac mundijala, Šuker kao šef HNS-a najmanje drugi najbolji na svijetu...Ledinski, kakav si ti kao novinar, jesi li bar među prvih deset u svojoj zgradi? Navodno si prvi kad treba primiti u anus, svi su čuli za tebe.

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
08:33 13.07.2018.

Možete reći što hoćete, ali HNS je prva ili druga najbolja "firma" na svijetu u poslu kojim se bavi, i to u ogromnoj konkurenciji. HNS je u nogometu ono što je Google u internetu, Microsoft u softwareu, Mercedes u autoindustriji, Coca Cola u industriji bezalkoholnih pića...I to je trend, od kada postoji Hrvatska redovito smo na europskim i svjetskim prvenstvima, redovito smo među 10-15 najboljih na svijetu. S druge strane, Večernji i njegova austrijska Styria su tristoti u regiji, a na svjetskoj sceni ne predstavljaju ništa. Jedino ste u gay paradama malo bolje plasirani. A vi pričate o prčiji....

IB
Ivan_bol
09:02 13.07.2018.

Ajmo biti malo iskreni. Dalić stalno govori da je važno okruženje u samoj reprezentaciji jer ih on nemože naučiti igrati nogomet. Istina to je on uspio napraviti. Mislim da je važno i okruženje okoline pa idemo volio bih malo prokomentirati:: Okruženje okoline na EURO 2016 - svastika na Poljudu - Igranje pred praznim tribinama radi nereda navijača - miljunske kazne HNS - - najavljeni prekidi utakmica (sabotaža) utakmica u grupi , čak je bio plan napasti suca pa je došla baklja (Češka) Da li Vi smatrate da te informacije posebno ova zadnja nije došla do igrača i utjecala na njihovu psihu btw Čačić je imao nadimak Mr 100% i bio je proglašen najboljim izbornikom u grupnom natjecanju na Euru. Malo po malo se nakupi nezadovoljstva i jasno da se osjeti... ps. Naravno da je za mene Dalić najbolji izbor kada pogledamo s ove distance i ja bi mu dao doživotno ugovor u Savezu, pa kada više nebude izbornik( a doći će do toga) da razvija kult reprezentacije u mlađim kategorijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije