Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KONDICIJSKA PRIPREMA SPORTAŠA'

Dalić i vatreni te bivši NBA igrači zvijezde konferencije koja danas počinje u Zagrebu

storyeditor/2023-02-23/PXL_120621_33230318.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.02.2023.
u 15:14

Uz Dalića, na nogometnim panelima sudjelovat će Stipe Pletikosa, Dražen Ladić i Vedran Ćorluka, a na košarkaškom Gordan Giriček i Boštjan Nachbar... Među predavačima je i Dario Novak, kondicijski trener Jelene Ribakine, jedne od najboljih tenisačica svijeta.

U petak i subotu na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu održat će se 21. međunarodna konferencija "Kondicijska priprema sportaša". Ovogodišnje izdanje započet će na neobičan način, s dvije pjevačko-plesne točke Ladarica, što će biti uvod u prvo predavanje. A njega će održati bivša Dinamova kondicijska trenerica Tamara Despot koja će govoriti o kondicijskoj pripremi nacionalnog folklornog ansambla.

Emocije utječu na izvedbu

Koga će još svi zainteresirani moći slušati prvog dana, predstavio nam je prof. dr. sc. Igor Jukić, ravnatelj HOO-ova Centra za istraživanje i razvoj vrhunske sportske pripreme (CIRSP) koji je, uz Udrugu kondicijskih trenera Hrvatske (UKTH), jedan od organizatora konferencije.

Mentalni trener Igor Čerenšek govorit će o utjecaju emocija na sportsku izvedbu, a ugledni pulmolog prof. dr. sc. Marko Jakopović od respiracijskom sustavu sportaša, dijagnozama i intervencijama. Nutricionistica Hajduka Dragana Olujić govorit će o nutricionističkim strategijama u nogometu. Jedan od atraktivnijih predavača svakako će biti Vanja Banković, kondicijski trener srpskih odbojkašica, dvostrukih svjetskih prvakinja. Jedna od tema je i važnost trenera u sustavu dual-karijera o čemu će izlagati Snježana Pejčić, dok će Saša Jokić, kondicijski trener Tončija Stipanovića, dvostrukog olimpijskog doprvaka, govoriti o treningu jakosti u jedrenju.

Među predavačima je i Dario Novak, kondicijski trener Jelene Ribakine, jedne od najboljih tenisačica svijeta. Bit će govora i o treningu parasportaša, biokemijskim markerima umora u sportu, praćenju trenažnog opterećenja i opravka mladih plivača te o treniranju modernih sportaša i poteškoćama koja uz to idu te (ne)mogućim rješenjima.

Za opću populaciju, onu izvan najužih stručnih krugova, predavački će zanimljivija biti subota za koju prof. dr. sc. Jukić ističe:

Poznata imena

– Središnji događaj bit će simpozij o hrvatskoj nogometnoj izvrsnosti čiji je smisao da se progovori o stvarnom razlogu hrvatskih uspjeha u nogometu, a to su, prije svega, različiti aspekti znanja. Simpozij će se sastojati od tri panela, a prvi je "Hrvatski nogometni uspjeh: mudrost, ponos, zajedništvo" na kojem će sudjelovati Zlatko Dalić, Marijan Kustić, Zorislav Srebrić i Stipe Pletikosa. Panel "Nogometna logistika: tiha voda brege dere" nosit će Iva Olivari, Jurica Jurjević i Tomislav Pacak, a "Nogometna struka: znanjem do snova" Vedran Ćorluka, Dražen Ladić, Luka Milanović i liječnik reprezentacije Eduard Rod.

Istog dana, ali u popodnevnim satima održat će se košarkaški simpozij, i to u suradnji Hrvatskog košarkaškog saveza i Udruge euroligaških igrača (ELPA).

– Vodstvo te udruge, aktualni predsjednik Shengelia i bivši predsjednik Datome, obratit će se nazočnima putem videoveze dok će direktor ELPA-e Boštjan Nachbar osobno održati predavanje. Ovaj će dio konferencije biti na engleskom, a predavat će Francesco Cuzzolin, kondicijski trener Armanija iz Milana, psihologinja Mar Rovira, sportski analitičar i znanstvenik Jaime Sampaio te Julio Calleja, osobni trener NBA igrača Sergea Ibake. Košarkaški dio priče zaokružit će okruglim stolom bivši NBA igrači Boštjan Nachbar i Gordan Giriček, trener Cedevita Olimpije Jurica Golemac te psihologinja Mar Rovira – najavljuje profesor Jukić, široj sportskoj javnosti poznat kao bivši kondicijski trener Ivice Olića, Cro Copa te košarkaške i nogometne reprezentacije Hrvatske.

A on je i jedan od pokretača ove konferencije, uz profesora emeritusa Dragana Milanovića, čiji je sin Luka (kondicijski trener vatrenih) danas i predsjednik Udruge kondicijskih trenera Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije