Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šapinina grupa

Čovjeku iz Uefe davali su 50.000 € za informacije koji će sudac suditi, a onda bi i njega podmitili

Šapina
Foto: Caroline Seidel/DPA/Pixsell
28.06.2015.
u 18:20

Zanimljivo, iako je bio suočen s izravnim optužbama, Josef Marko ostao je član Uefine sudačke komisije.

Kako je nogometna mafija kupovala utakmice? Jasno je da su u cijelu priču trebali biti uključeni i suci, a na suđenju Anti Šapini u Bochumu 2011. godine, na svjetlo dana izašle su i do tada nepoznate potankosti.

Primjerice, uobičajeno je da nogometni suci od Uefe doznaju gdje će suditi međunarodne klupske utakmice pet dana uoči dvoboja.

Ali suci koji su bili upleteni u nečasne radnje znali su taj podatak čak i mjesec dana prije! Netko iz dobro uhodane i razvijene mreže onih koji namještaju utakmice prišao bi tako nekom sucu i rekao mu: "Za mjesec dana sudiš tamo i tamo, tu i tu utakmicu, potreban si nam"!

Nosili crne torbe

Suci su se, naravno, najprije čudili kako to taj "netko" zna gdje će suditi, ali kad bi dobili "crnu torbu" s predujmom (otprilike 10.000 eura), nisu postavljali previše pitanja. I uskoro bi se potvrdilo da je informacija točna, a ako odrade posao po dogovoru i sve završi kako je i planirano, dobili bi i ostatak nagrade – svota je varirala između 10.000 i 100.000 eura.

Logično je da je nogometna mafija imala svog "insajdera", čovjeka iz Uefe, koji je imao pristup informacijama i prosljeđivao ih dalje.

U Bochumu je često bilo spominjano ime člana Uefine Sudačke komisije Josefa Marka, nekadašnjeg slovačkog suca, koji je bio Uefin povjerenik za suđenje i odlučivao je o sucima za utakmice Lige prvaka i Europske lige. Marko je odlučivao i o tome koje suce treba prebaciti u viši kvalitativni rang...

Podmitljivi sudac iz BiH

– Našem čovjeku u Uefi davali smo za pravodobne informacije oko 50.000 eura – priznao je Šapina na suđenju u Bochumu.

Marka je Šapina spomenuo i kao Uefina dužnosnika odgovornog za promoviranje bosanskohercegovačkog suca Nove Panića u viši sudački razred.

Panića je Uefa zbog dokaza o korumpiranosti doživotno suspendirala iz nogometa.

Zanimljivo, iako je bio suočen s izravnim optužbama, Josef Marko ostao je član Uefine sudačke komisije (ali više nije povjerenik za suđenje), pa je tako prije mjesec dana bio poseban gost u Sofiji na seminaru bugarskih sudaca, a održao je čak i predavanje.

>>Ljutit sam na tog balavca jer je ocrnio nedužna čovjeka, Šukera! Moj brat mu nije javljao rezultate

>>Best: Uefa je nakon moga teksta pokrenula istragu o Šukeru

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije