Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puno toga promijenili

Čak osmorica od 10 najplaćenijih na svijetu igraju u Saudijskoj Arabiji

Foto: Ahmed Yosri/REUTERS
1/6
25.08.2023.
u 08:00

Sva četiri najjača saudijska kluba, koja su u vlasništvu vladajućih u državi, nalaze među 25 klubova koji su najviše potrošili ovog ljeta. – Saudijska Arabija vidi se na vrhu novog svjetskog poretka, a ulaganje u sport pomaže pri pozicioniranju države u tom poretku – ističe Simon Chadwick, profesor geopolitičke ekonomije sa Sveučilišta u Parizu

Iako su transferi u cijelom prijelaznom roku ovog ljeta iznimno zanimljivi te aktivniji nego ikad, jedna destinacija je tijekom ovog prijelaznog roka plijenila posebnu pažnju pratitelja nogometa. Riječ je, naravno, o silnim transferima velikih nogometnih imena u Saudijsku Arabiju, gdje se igra dobar nogomet, ali i dalje nogomet daleko ispod one najviše profesionalne razine.

Saudijska “Vizija 2030.”

Ove zime cijela saudijska priča bila je utemeljena na dovođenju nogometne megazvijezde Cristiana Ronalda (38) koji je bijesan napustio Manchester United i došao u redove Al-Nassra. Naravno, taj transfer imao je ogroman utjecaj. Brojke pokazuju da je Al-Nassr po broju televizijskih gledatelja bio peti najpraćeniji nogometni klub svijeta, a slična se tema nastavlja i na društvenim mrežama. Na svim poznatijim platformama (Instagram, TikTok, Twitter) Al-Nassr je bio među top tri ili top pet najpraćenijih klubova svijeta. Tu su rangirani i ispred nogometnih velikana kao što su Bayern, Liverpool, Manchester United, Milan...

GALERIJA Raskoš u kojoj živi Luka Modrić: Vila s više od 2500 kvadrata i skupi automobili

1/19

Ljudi iz samog vrha države taj su interes jako dobro prepoznali pa je ovog lipnja napravljena velika prekretnica koja je otvorila sve puteve. Iz Javnog investicijskog fonda Saudijske Arabije, koji je u vlasništvu kraljevske obitelji, odlučili su uz Al-Nassr otkupiti i preostala tri najjača kluba u tamošnjoj ligi – Al Ittihad, Al-Ahli i Al-Hilal. To se uklapa i u saudijski program “Vizija 2030.” u kojem planiraju sportom i šoubiznisom sprati sa svoje države negativnu reputaciju koju imaju zbog zaostajanja u ljudskim pravima te postati svjetska velesila.

– Saudijska Arabija vidi se na vrhu novog svjetskog poretka, a ulaganje u sport pomaže pri pozicioniranju države u tom poretku – ističe Simon Chadwick, profesor geopolitičke ekonomije sa Sveučilišta u Parizu.

Tako se sva četiri najjača kluba, koja su u vlasništvu vladajućih u državi, nalaze među 25 klubova koji su najviše potrošili ovog ljeta. A Saudijska Arabija je, prema informacijama Ciesa, uvjerljivo prva ovog ljeta po skoku potrošenog novca u odnosu na prošlo ljeto.

VEZANI ČLANCI:

Na prvom mjestu te svjetske ljestvice je engleski Chelsea koji nemilice troši pod američkim milijarderom Toddom Boehlyjem, potrošivši 358 milijuna eura, a već na drugom mjestu te ljestvice nalazi se prvi saudijski klub, Al-Hilal. Na pojačanja su ukupno potrošili 353 milijuna eura, a za čak četiri igrača dali su više od 50 milijuna eura u odštetama (Neymar 90, Malcolm 60, Neves 55, Mitrović 52), još su tu i tri poznata imena poput Milinković-Savića (40 mil. €), Koulibalyja (23 mil. €) i Bona (21 mil. €).

U top 10 društvu se uz Al-Hilal nalazi i Al-Ahli, točno na desetom mjestu, s ukupno 143 milijuna eura troškova za odštete (Mahrez, Ibanez, Saint-Maximin, Demiral, Mendy, Kessié, Firmino). Slijedi Al-Nassr koji je na 11. mjestu sa 137 milijuna eura rashoda (Otavio, Mane, Fofana, Brozović, Telles) te Al-Ittihad koji je na 22. mjestu sa 75 milijuna eura rashoda (Fabinho, Jota, Kante, Benzema).

Poseban nam uvid u saudijsko preuzimanje velikog dijela nogometnih zvijezda pak daje uvid u plaće nogometaša. Prije samo dva i pol mjeseca devet od deset najplaćenijih nogometaša svijeta igralo je u europskim ligama, a sad je na toj ljestvici ostao samo jedan nogometaš – Kylian Mbappé koji u PSG-u ima godišnju plaću od 70 milijuna eura i peti je najplaćeniji nogometaš svijeta. Međutim, i on je plaćen novcem s Bliskog istoka jer su vlasnici pariške momčadi iz Katara.

VEZANI ČLANCI:

Hendersonu 40 mil. €!

Na diobi prvog mjesta nalaze se osvajači Zlatnih lopti i bivši aduti Real Madrida Cristiano Ronaldo i Karim Benzema, koji u Al-Nassru, odnosno u Al-Ittihadu imaju plaću od po 200 milijuna eura godišnje. Na diobi trećeg mjesta su sa 100 milijuna eura godišnje Neymar, koji uz to ima brojne luksuze poput devet dobivenih automobila, privatnog zrakoplova i 15 članova osoblja u kući, te Francuz N’Golo Kante koji je na tako velikoj plaći prvenstveno zato što je postao vlasnik belgijskog trećeligaša Royal Excelsior Virtona.

Ispod Ronalda, Benzeme, Kantea, Neymara i Mbappéa na ljestvici se nalazi Lionel Messi koji u SAD-u kao igrač Inter Miamija zarađuje 45 milijuna eura godišnje, a top 10 društvo zatvaraju još četiri igrača iz Saudijske Arabije: Sadio Mane (Al-Nassr, 40 mil. €), Jordan Henderson (Al-Ettifaq, 40 mil. €), Riyad Mahrez (Al-Ahli, 35 mil. €) te Kalidou Koulibaly (Al-Hilal, 35 mil. €). Dakle, osam s ljestvice igra u Saudijskoj Arabiji, jedan u SAD-u te tek jedan u Europi, točnije u Francuskoj. Na popisu tako nema liga poput engleske, španjolske, njemačke, talijanske...

VIDEO Stigla službena potvrda: Gotovo je, Livaković napustio Dinamo

Komentara 1

DU
Deleted user
17:20 25.08.2023.

Treba i Luka Modrić odraditi koju godinu pečalbe, uzeti što se nudi i na kraju sretno vratiti svojoj supruzi i djeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije