Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koji je sport najteži?

Buffon otkriva: Federerova mentalna snaga mi je inspiracija

Novak Đoković, Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
17.02.2016.
u 00:30

U psihičkom smislu tenis je nedvojbeno najteži sport: ako pobijedite, vi ste zaslužni, a ako izgubite, ne možete prebaciti krivnju na drugoga i tražiti izgovore – kazao je Buffon.

Svojedobno je američki ESPN okupio skupinu znanstvenika i zadužio ih da istraže koji je od sportova najnaporniji, u kojem se tijelo najviše napreže. Osam znanstvenika usporedilo je čak 60 sportova po različitim kriterijima: izdržljivosti, snazi, eksplozivnosti, brzini, pokretljivosti, ustrajnosti, koordinaciji... I obznanilo: boks je najteži sport! Iza njega su rangirali hokej na ledu, pa američki nogomet, košarku, hrvanje, ultimate fight, tenis je bio na sedmom mjestu, a nogomet na desetom.

Bez prebacivanja krivnje

No koji je sport najteži u psihičkom, u mentalnom smislu? Tu se procjene prilično razilaze, ali uvriježeno je mišljenje da su pojedinačni sportovi teži od momčadskih. Slavni talijanski nogometni vratar Gianluigi Buffon ovih je dana u razgovoru za Tuttosport istaknuo da je od svih sportova za psihu najteži – tenis.

– Tenis me fascinira kao sport iz kojega se može puno naučiti. Federerov sam navijač, često se čujem s njim, i njegova mi mentalna snaga služi kao inspiracija za ono čime se bavim. U psihičkom smislu tenis je nedvojbeno najteži sport: ako pobijedite, vi ste zaslužni, a ako izgubite, ne možete prebaciti krivnju na drugoga i tražiti izgovore – kazao je Buffon.

U očekivanju formiranja neke komisije psiholoških eksperata, zanimalo nas je što o tome misli naš poznati sportski psiholog Igor Čerenšek.

– Tenis je zasigurno jedan od mentalno zahtjevnijih sportova. Mnogi tenis opisuju kao kombinaciju boksa i šaha, a ja bih dodao i maratona. Igrač unutar poena povlači poteze iznimnom brzinom, snagom i preciznošću, međutim meč može trajati satima. Cilj igre je što manje griješiti, iako usmjeravanje na pogrešku znači siguran poraz, a jedan osvojeni ili dobiveni poen može značiti sve ili ništa. Riječ je o iznimno kompleksnom strateškom sportu, ali istodobno i kondicijski vrlo zahtjevnom. Samim time mentalni pritisak u tenisu može biti nevjerojatan – smatra Čerenšek, nekad i sam vrhunski sportaš u plivanju.

Mentalni trening s velikim M

Koliko je tenis težak u korelaciji s nekim drugim pojedinačnim sportovima, plivanjem primjerice?

– Neki su sportovi mentalno teži na natjecanju dok su drugi teži na treningu. Iako su sportovi poput plivanja ili veslanja iznimno teški po pitanju treninga, utrke traju relativno kratko, te se vrhunac forme postiže svega nekoliko puta godišnje. U tenisu, turniri se održavaju gotovo svaki tjedan te profesionalni tenisač mora svoju sportsku formu u svakom pogledu držati iznimno visoko tijekom cijele godine. Za razliku od momčadskih sportova, u ovom individualnom sportu nemate izravnu podršku trenera ili suigrača, već ste sami s protivnikom na terenu po nekoliko sati. U prilog tvrdnji da je tenis najteži sport u psihičkom smislu ide i činjenica da tenisači koji sustavno rade na svojoj mentalnoj pripremi dnevno provode više vremena trenirajući i koristeći alate Mentalnog treninga. Mentalni bih pisao s velikim M jer je to zaštićeno ime brenda i poseban oblik rada. U jednom razdoblju rada sa mnom Borna Ćorić provodio je Mentalni trening barem sat do dva dnevno.

Koga biste u svjetskom tenisu izdvojili kao psihički najstabilnijeg. A tko su igrači s druge strane spektra?

– Kada bih morao izdvojiti psihički najstabilnijeg tenisača, istaknuo bih Rogera Federera, iako niti Rafa Nadal i Novak Đoković nisu daleko. Ove druge ne bih navodio, uglavnom znamo o kome je riječ. Svakako postoje velike individualne razlike između tih velikih sportaša, pa tako i manifestacija njihove mentalne snage nije uvijek ista na terenu. Neki ne pokazuju emocije gotovo nikada, dok ih neki pokazuju, ali ih vrlo brzo nakon toga stave pod kontrolu – napomenuo je Čerenšek. 

>>Najuporniji su veslači i karatašice, najljeniji nogometaši

Komentara 2

DU
Deleted user
09:41 17.02.2016.

Nole je trenutacno psihički najstabilniji tenisač. Zato i dobija gotovo sve turnire, cak i kada ne igra najbolje. On ima najjaci mentalitet sampiona.

KI
kimi
16:19 17.02.2016.

A na kom mestu je vaterpolo? E ako to nije naporan sport stvarno ne znam šta je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije