Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNAJE RUSE

Bivši vatreni proziva Zapad: To je licemjerno, do prije neki dan Sirijce smo tjerali i tukli

Pixsell uz Vatrene u pobjedama i porazima
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
03.03.2022.
u 12:00

– Opći je stav da je za ovu situaciju najviše kriva Amerika koja je sve ove godine vabila Ukrajince u NATO

Pogled na najozbiljniju europsku političku krizu posljednjih nekoliko desetljeća, koja je, nažalost, eskalirala u pravi rat, iz ruske perspektive dao nam je Tomislav Dujmović. Naš bivši nogometni reprezentativac dugo je igrao u toj zemlji, a već godinama kao menadžer radi na ruskom tržištu za koje se specijalizirao.

– Žalosno je što razgovaramo o politici, a ne o sportu. Ova situacija nije dobra ni za koga. Kao i svi normalni ljudi, žalostan sam zbog ovih strahota u Ukrajini. Rusi to sagledavaju iz drukčije perspektive. Dugo sam bio tamo i stalno pratim njihove medije. Oni sugeriraju da je veći dio Rusa na Putinovoj strani, odnosno da se mali dio, onih mladih snaga koje dolaze, suprotstavlja. Mladi su uglavnom za demokratske principe i slobodu govora. Opći je stav da je za ovu situaciju najviše kriva Amerika, koja je sve ove godine vabila Ukrajince u NATO – počeo je Dujmović.

Ali ovdje govorimo o civilizacijskoj razini?

Platili su visoku cijenu

– Naravno da je u tom smislu većina Rusa protiv ratnih strahota. No oni smatraju da su u pravu. A imaju stoljetno povijesno naslijeđe u kojem se stalno ratovalo. Stalno se pozivaju na taj Drugi svjetski rat, u kojem su igrali važnu ulogu i platili visoku cijenu. Vjerujem da je većini krivo što je došlo do rata jer Rusi Ukrajince smatraju bratskim narodom. Nadajmo se svi da će ovo što prije prestati. Jer u tom ratu ne može biti pobjednika. No kazao bih da smo svjedoci svojevrsnog farizejstva, odnosno licemjerja. Zašto se nitko nije oglašavao zbog rata u Siriji ili patnje na Bliskom istoku? Nitko nije prosvjedovao protiv Amerikanaca. To nije korektno. Do prije neki dan Sirijce smo držali na našim granicama, tjerali ih i tukli. Ovih dana u tom se smislu oglasio i Slavoj Žižek, kojeg jako volim, govorio je da mu je neugodno zbog tog licemjerja...

Ali nećemo nikamo doći ako jedan zločin budemo pravdali drugim?

– Naravno, nemojte me krivo shvatiti. Zgražam se na svaki oblik nasilja, pa tako i ovaj. To će osuditi svaki normalan čovjek.

No put su pokazali i brojni sportaši koji odlaze iz Rusije jer ne žele imati posla s Putinovim režimom?

– Rusko nogometno prvenstvo se nastavlja. Doduše, odgođene su dvije utakmice, u Krasnodaru i Rostovu, a u toj regiji zatvoreno je osam-devet aerodroma. Svjedočimo egzodusu ponajprije ukrajinskih sportaša, koji iz sasvim razumljivih razloga ne žele imati veze s državom koja je agresor na Ukrajinu.

Ali nije riječ samo o ukrajinskim sportašima?

– Naravno. Otišao je i Markus Gisdol, trener moskovskog Lokomotiva, koji je za Bild kazao da iz moralnih razloga ne može ostati u Rusiji. Njegovim putem kreću brojni košarkaši, hokejaši, CSKA se raspada...

Razgovarali smo s nekim hrvatskim sportašima u Rusiji, oni kažu da će vjerojatno istim putem, samo čekaju signal iz krovnih europskih i svjetskih sportskih institucija.

Rusi su razočarani

– I ja sam razgovarao s većinom naših nogometaša u ruskoj ligi. Svi se oni, iz razumljivih razloga, ne žele javno izjašnjavati. Barem ne dok su u Rusiji. Sindikat nogometaša predložio je Fifi i Uefi mogućnost da svi mogu otići ako to žele. No ostaje pitanje kako će se kompenzirati transferi i ako igrači odu besplatno. Mogu li se onda registrirati za druge klubove? Agresija se ne može tako zaustaviti...

Ali čak i da ostanu u Rusiji, imat će dosta problema, jedan od njih bit će i transfer novca koji zarade, ali i financijska moć klubova koja će sigurno padati.

– Ekonomska kriza i prethodne sankcije, uz koronakrizu posljednje dvije godine, ostavile su traga. Sve će sada biti mnogo teže zbog novih sankcija. Pitanje je hoće li u budućnosti igrači uopće htjeti igrati u ruskoj ligi. Jer, njihove momčadi i reprezentacije izbačene su iz svih natjecanja. Cijeli bi taj sustav mogao pasti još niže. Rusi su razočarani zbog izbacivanja. Možda je to malo ishitreno, posebice ako stalno tvrdimo da se politika ne bi smjela miješati u sport – zaključio je Dujmović.

>>> Torcida podržala Ukrajince

Komentara 62

Avatar southman
southman
12:20 03.03.2022.

Iz Sirije nisu dolazili žene, djeca i starci. Nego znamo tko i kako.

Avatar The new statesman
The new statesman
12:22 03.03.2022.

Vučeš ti vodu na svoj mlin jer ne možeš dilati igrače na to tržište... stidi se

PU
Pup
12:40 03.03.2022.

Staviti ga pod sankcije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije