Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV DUJMOVIĆ

Bivši vatreni nikada neće zaboraviti utakmicu na Poljudu: Morao sam to napraviti

storyeditor/2023-03-25/PXL_010920_29978976.jpg
Emica ElvedjiPIXSELL
26.03.2023.
u 11:42

Bivši hrvatski reprezentativac asistirao je za vatrene u 2:1 pobjedi nad Gruzijom 2011.

Tomislav Dujmović bivši je hrvatski reprezentativac koji će sigurno u svom sjećanju još dugo pamtiti utakmicu naše nacionalne vrste prije gotovo 12 godina. Vatreni su tada igrali utakmicu 6. kola kvalifikacija za EP 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Do petnaestak minuta prije kraja naši su se tog lipnja na Poljudu mučili s Gruzijcima. Gubili smo 0:1, a lopta nikako nije htjela u gol. Onda je u 76. minuti Dujmović u igru ušao s Ivanom Klasnićem.

Tadašnji izbornik Slaven Bilić priliku je dao našem veznom igraču u jako važnom trenutku i pogodio s odabirom. Pet minuta poslije Dujmović je, nakon jednog solo prodora, asistirao Mariju Mandžukiću za izjednačenje, a dvije minute kasnije pobjedu je Hrvatskoj donio Nikola Kalinić. Bila je to prva pobjeda vatrenih na Poljudu u prvom nastupu reprezentacije na tom stadionu u službenoj utakmici nakon više od deset godina.

– Kao čovjek uvijek sam optimističan, tako je bilo u svakoj utakmici u kojoj sam igrao. Dobro pamtim tešku situaciju u kojoj smo se kao reprezentacija našli u to doba. Nismo bili sigurni u svoje snage, prije toga poraženi smo u Gruziji, put na Euro bio je pod znakom pitanja. Oko Poljuda vladala je skepsa i bila je napeta atmosfera. Mučili smo se, rano dobili gol, Gruzija se zatvorila i dugo nismo mogli probiti bunker – prisjetio se svojedobno Dujmović.

Da, oko Poljuda je vladalo negativno ozračje kao oko "ukletog" stadiona. Hrvatska na njemu nije igrala čak 14 godina.

– Zagrijavao sam se iza klupe s Ivanom Klasnićem. Prije nego što sam dobio šansu, bio sam smiren i vjerovao da možemo preokrenuti rezultat. Ništa nije utjecalo na moju izvedbu, od atmosfere, napetosti, tijeka susreta... U času kad sam ulazio, Davor Gavran, tadašnji glasnogovornik, govorio mi je: "Moramo dobiti". Gledam ga, vidim da je izvan sebe, da se znoji, da ga nervoza trese, jako je to primao k srcu, pogotovo što je on čovjek iz Splita. Znao je koliku težinu nosi ta utakmica. "Molim te, molim te, moramo, moramo…", dodatno me "ložio" Gavran. Rekao sam mu: "Što se treseš, Davore, pa to ćemo sad riješiti?"

I zaista, pet minuta kasnije cijela priča se okrenula u našu korist. Bila je to jedina pobjeda naše nogometne reprezentacije na Poljudu do dolaska Zlatka Dalića na izborničku funkciju.

– Dogodila se ta situacija. Jednostavno sam imao taj osjećaj u glavi da moram nešto pokrenuti. Išao sam u dribling po liniji, možda netipično za zadnjeg veznog, Mandžukić je zabio, sve se vrhunski posložilo. Time se okrenula utakmica, otvorila se. Atmosfera se digla, a igrači dobili na samopouzdanju – kazao je Dujmović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije