Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport i informatika

Avatari pomažu sportašima da postižu vrhunske rezultate

Bojan Bogdanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
06.10.2016.
u 20:32

– Od 70 tisuća startup kompanija u svijetu sporta, mi smo izabrani u top 50. Nastojimo s pomoću neurofeedbacka poboljšati sportašima mentalne sposobnosti

U vremenu u kojem su sportaši u tjelesnom smislu došli vrlo blizu krajnjih granica, tražena je svaka nova ideja vezana uz poboljšanje njihovih mogućnosti. A najnoviju nudi hrvatska tvrtka Core Interface koju kao operativni menadžer vodi Marin Mindoljević.

Marin je bio kapetan kadetske reprezentacije Hrvatske i junior Cibone, potom je studirao u SAD-u i igrao za seniore Done, Karlovca i Zagreba. Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom radu s klincima pa je tri godine proveo u Akademiji Ace Petrovića te sedam godina u Cedeviti, u kojoj je radio sve trenerske poslove osim glavnog trenera prve momčadi.

Uzlet streličara Budena

Nakon svih tih godina među obručima, Marin je odlučio baviti se nečim posve drugačijim pa je pristupio startup tvrtki koju su osnovali dr. Raphael Bene (predavač neuroznanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu) i dr. Natko Beck (radiolog po struci).

Uz njih su tu još i inženjer računarstva Ivan Fabek te proizvodni menadžer Ivan Jonjić i to je cijela firma koja pokušava promijeniti svijet sporta. Kako? Objašnjava operativni menadžer:

– Od 70 tisuća startup kompanija u svijetu sporta, mi smo izabrani u top 50. Nastojimo s pomoću neurofeedbacka poboljšati sportašima mentalne sposobnosti.

Zar to nije prostor u kojem djeluju sportski psiholozi?

– Mi smo tu da i njima pomognemo jer se bavimo znanstveno utemeljenim mjerenjima. Mi snimamo moždane valove sportaša dok obavljaju svoj tipični pokret u sportovima preciznosti s fiksnom metom. Činimo to jednosenzornim EEG uređajem koji sportaš drži na glavi i koji čita dinamiku moždanih valova iz čeonog dijela mozga – objašnjava neuroznanstvenik dr. Bene.

Kako to funkcionira u praksi, vidjeli smo na videosnimkama Marija Hezonje, a Marin i ekipa snimali su još niz vrhunskih košarkaša (Bojan Bogdanović, Damjan Rudež, Marin Rozić....), ali i druge vodeće hrvatske sportaše poput strijelaca Snježane Pejčić i Giovanija Cernogoraza, karatašice Maše Vidić (Martinović), MMA borca Igora Pokrajca...

Pod njihovom paskom su i dva najbolja mlada Hrvata u streličarstvu, Domagoj Buden i Mario Vavro.

– Otkako se koristi našom aplikacijom, Buden je na svjetskoj rang-listi napredovao za 30 mjesta i sada je sedmi, a Vavro je postao seniorski prvak Hrvatske. Razvili smo program “Brainalyser” kojim vidimo moždane valove sportaša u trenutku pripreme i izvođenja slobodnog bacanja ili pucanja u metu. Snimali smo elitne sportaše, ali i početnike i amatere kako bismo definirali obrasce koji su specifični za elitne. U mozgu je ista stvar da li vi pucate slobodno bacanje ili zamišljate da ga pucate. Nakon toga izradili smo algoritme po kojima “nagrađujemo” to mentalno stanje koje je poželjno tijekom izvedbe pogotkom u sridu. Uza sve to mi stvaramo i bazu uzoraka moždanih valova, takozvani “Brain Bank”, podatke iz mozgova sportaša – kazuje Mindoljević, koji nam je na primjeru streličarstva objasnio kako se sve to može trenirati i na laptopu.

– Vi najprije na svom ekranu vidite avatara koji nateže luk i strijelu i ta vizualizacija se odrazi i u vašim moždanim valovima. Kada se pak na ekranu pokaže meta, onda je cilj disanjem podići alfa val, zadužen za mirnoću i relaksaciju. Jer u svim sportovima preciznosti preduvjet dobre izvedbe jest da si opušten i da ti je alfa val visok. Prije samog hica važno je očistiti misli, ne razmišljati o ničemu drugom, a naša vas aplikacija uči kako se opustiti, kako vizualizacijom da aktivirate dobre moždane valove i kako da očistite misli, da ne bude onih distrakcijskih.

Frka na kraju utakmice

A velika distrakcija je, recimo, kada košarkaš u posljednjoj sekundi gostujuće utakmice ima dva slobodna bacanja za pobjedu, a domaća publika ga urlanjem i vrijeđanjem pokušava omesti.

– Najbitnije razdoblje pripreme za bacanje je dok igrač lupa loptu o pod. Mi smo napravili svojevrsni semafor “spojen” na moždane valove i, ako je na njemu zeleno što dulje, to je veća vjerojatnost da će biti koš. Ako se pak pokaže crveno, onda će igrač vjerojatno promašiti. Košarkaš će gledati avatara kako puca i zamišljati sebe da puca u potrazi za obrascima ponašanja koji mu donose preciznost. Imat ćemo i “game mode”, svojevrsnu frku na kraju utakmice, kada moraš pogoditi za pobjedu, a onaj koji zabije ide na sljedeću razinu koja zahtjeva još bolje mentalno stanje – objašnjava Marin Mindoljević.

Komentara 1

Avatar ciciban
ciciban
07:24 07.10.2016.

Neznam ali protiv Srbije im nista ne pomaze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije