Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atletski ep u Barceloni

Hrvatska u povijest s čak tri diskaša

'11.07.2010. Rijeka, Otvoreno atletsko pojedinacno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke na stadionu Kantrida. Bacac diska Roland Varga (Dinamo Zagreb). Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
29.07.2010.
u 09:08

Po broju predstavnika u disciplini bacanja diska, u Barceloni smo među velesilama. Za procvat bacačkih disciplina kod nas zaslužan je Ivan Ivančić, iz čije su "tvornice" izišli Brkljačić, Elkasović i Srša.

Prvi put u povijesti europskih atletskih prvenstava Hrvatska će imati tri predstavnika u bacanju diska - Rolanda Vargu, Marina Marića i Marina Premerua. Jasno, to u povijesti europskih atletskih prvenstava, koja se održavaju od 1934. godine, nije bio jedini slučaj da jedna zemlja ima tri predstavnika.

No, lijepo zvuči da smo u elitnom društvu od osam zemalja koje su na jednom EP-u imale tri diskaša u kvalifikacijama. Prije nas po tri predstavnika imali su Zapadna Njemačka, Istočna Njemačka, Sovjetski Savez, Mađarska, Finska, Švedska i Estonija. Prvi put je jedna zemlja imala tri diskaša u kvalifikacijama na Europskom prvenstvu 1962. godine u Beogradu (Zap. Njemačka). Dvaput se, pak, dogodilo da su sva tri diskaša iz jedne zemlje bila na postolju, godine 1966. Thorith, Losch i Milde iz Istočne Njemačke, te 1986. godine Ubartas, Kolnočenko i Kidjakas iz Sovjetskog Saveza.

Zanimljivo je da su sva tri naša diskaša među prvih 30 na europskoj rang-listi ove sezone. Roland Varga je šesti, Marin Marić 16., a Marin Premeru 21. Među prvih 30 još samo Poljaci i Nijemci imaju po tri predstavnika. Kada našim diskašima dodamo i dvije diskašice - Sandru Perković i Veru Begić - možemo reći da smo po broju diskaša na prvenstvu među velesilama.

Naravno, rezultati će reći drukčije. Diskaši kreću u kvalifikacije 31. srpnja. Roland Varga ima najveće izglede doći do finala. Neposredno prije puta u Barcelonu bacio je disk 67,20 metara i ponovi li približno takav rezultat, finale mu neće izmaći. Vargi je to treće europsko prvenstvo. Na prethodna dva nastupao je za Mađarsku, a sada će prvi put nastupiti za Hrvatsku. Do finala bi mogao i splitski student u SAD-u Marin Marić.

Marin Premeru dolazi kao europski juniorski prvak i jedan je od najmlađih sudionika u bacanju diska.

Za procvat bacačkih disciplina u Hrvatskoj zaslužan je Ivan Ivančić koji s velikim uspjehom trenira bacače kugle, diska i kladiva. U bližoj povijesti zaslužan je za uspjehe Ivane Brkljačić, Edisa Elkasovića i Valentine Srše, a danas je njegova štićenica sjajna dvadesetogodišnja diskašica Sandra Perković.

Od šest mogućih, Rusija osvojila četiri medalje

Od šest mogućih, Rusija je osvojila četiri medalje u hodanju na 20 km. Kod atletičara pobijedio je Jemeljanov, a kod atletičarki prva tri mjesta osvojile su Kaniskina, Kirdjapkina i Sokolova. Španjolci su prve medalje očekivali u utrci na 10.000 metara, ali su Lamdassen i Castillejo bili tek četvrti i peti. Prvak je postao Britanac Mo Farah.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije