Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok u svijetu atletike

Ekskluzivno: Sandra Perković dopingirana!

'Sandra Perkovic of Croatia reacts as she competes in the women\'s discus event at the Golden Gala IAAF Diamond League at the Olympic stadium in Rome May 26, 2011. REUTERS/Alessandro Bianchi  (ITALY -
'ALESSANDRO BIANCHI'
26.06.2011.
u 07:54

Sandra Perković, europska prvakinja u bacanju diska, bila je pozitivna na dopinškoj kontroli nakon mitinga Dijamantne lige u Šangaju i Rimu. Zvuči kao loša šala?

- Nažalost, nije šala. Sandra je doista bila pozitivna, no olakotna okolnost je to što nije znala da uzima nedopušteno sredstvo, što je i priznala na saslušanju. Naime, na etiketi lijeka koji je uzimala za poboljšanje mišićne mase ta supstancija nije bila navedena. To je već provjereno na mjestu gdje je kupljen, a laboratorijski nalaz to bi trebao i potvrditi - rekao je Boris Stepinac, dopredsjednik Sandrina kluba Dinamo Zrinjevac.

Riječi koje šokiraju. Zašto se to dogodilo baš našoj, uz Blanku Vlašić, najboljoj atletičarki.

– Sandra i njezin trener Ivančić doista nisu imali pojma da se ta zabranjena supstancija nalazi u tom lijeku. Zbog priznanja Sandra neće tražiti B-uzorak – istaknuo je Stepinac.

Ono što sada sve zanima jest to koja kazna očekuje Sandru. Svjetski atletski savez može prihvatiti kaznu koju odredi Hrvatski atletski savez, ali i ne mora.

– Kazna može biti opomena, suspenzija na šest mjeseci, ali i na dvije godine, ako tako odredi IAAF – istaknuo je Stepinac.

Za Sandrinu bi karijeru stanka od dvije godine bila pogubna. Jer, ove sezone pokazala se nepobjedivom, bila je glavna kandidatkinja za zlatne medalje na svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, a slične su prognoze i za Olimpijske igre u Londonu.

Tajna dobro čuvana

Sandra je pozitivna na psihostimulans metilheksanamin. Na listi zabranjenih sredstava je od 2010. i relativno je noviji, no možda je baš to spasi od strože kazne. Sigurno je da će i diplomacija morati odigrati veliku ulogu prema Svjetskom atletskom savezu kako kazna ne bi bila drastična.

Zanimljivo je da se ozljeda leđa nekako poklopila s dobivanjem pozitivnog A-uzorka. Zasigurno je Sandri rečeno da nigdje ne nastupa dok se cijeli slučaj ne riješi, pa je upitan i nastup na mitingu Dijamantne lige u Lausanni 30. lipnja.

Izvuče li se Sandra samo s opomenom, što se svi nadamo, moći će se nastaviti natjecati, no ako kazna bude 6-mjesečna suspenzija, ostat će bez pobjeda u Dijamantnoj ligi, bez medalje na europskom prvenstvu za mlađe seniore te bez prava da se natječe za medalju na svjetskom prvenstvu u Daeguu. Kazna od šest mjeseci istekla bi do početka zimske sezone 2012. godine.

Sandra se ovih dana nije javljala na pozive, a Ivan Ivančić, njezin trener, još u četvrtak navečer govorio je:

– Kakav doping. Ma mirno spavaj, nema ništa od toga. Jamčim to. Pa valjda bih ja znao da se takvo što dogodilo. No, možda u nacionalnom savezu znaju nešto što ja ne znam – rekao je Ivančić, koji je kao i svi dobro čuvao tajnu. No, još jednom pokazalo se da se i najstrože čuvane tajne na kraju otkriju...

 
>>> Više pročitajte u zagrebačkom izdanju Večernjeg lista od nedjelje.

Na juniorskom svjetskom prvenstvu u Pekingu hicem od 44,14 metara osvaja deseto mjesto u kvalifikacijama.

Blistava karijera počinje europskim juniorskim zlatom u Novom Sadu 2009. godine. Iste godine odlazi na svjetsko seniorsko prvenstvo u Berlinu, gdje je u kvalifikacijama izborila finale. Kao najmlađa finalistica osvaja 12. mjesto, što je za mnoge bilo sportsko čudo.

U 2007. godini osvaja dvije srebrne medalje – na SP-u za mlađe juniore hicem od 51,25 metara te na europskom juniorskom prvenstvu u Hengelu hicem od 55,42 metra. Nova medalja stiže 2008. godine, kada na juniorskom SP-u u Bydgoszczu osvaja broncu hicem od 54,24 metra.

Osvaja seniorsko europsko zlato u Barceloni, hicem u posljednjoj, šestoj seriji. Prošle godine izabrana je i za najbolju mladu atletičarku Europe. Od 2006. do 2011. godine svoj rezultat u bacanju diska popravila je za 19,88 metara. Za pet godina to je zaista sjajan rezultat.

U posljednje vrijeme, od kada je odustala od odlaska u New York, ne javlja se često novinarima.

Ključne riječi

Komentara 43

SP
spancro
17:21 26.06.2011.

dok se ne dokaze niko nije kriv ali ja se ipak bojim

KU
kumpare
07:58 26.06.2011.

Vidi se po ustima da je nešto pušila....

OB
-obrisani-
09:37 26.06.2011.

Perković nije znala da uzima Doping. Sanader nije znao,da uzima novac eh,ebiga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije