Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Termička obrada

Spalionica u Resniku, a smeće će paliti na ekoroštilju

31.05.2014.
u 12:00

Problem zbrinjavanja otpada mora biti riješen do 2018. godine, no prije termičke obrade mora se osigurati odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada

Spalionica otpada ili, točnije rečeno, energana, ipak će biti građena po uzoru na spalionicu u Beču i bit će sagrađena u Resniku. Ondje će biti smješten centar gospodarenja otpadom. Iz Grada su nam odgovorili kakvi će biti njezini standardi, a parametri odgovaraju bečkoj spalionici. Zagreb će biti jedini grad u Hrvatskoj koji će termički obrađivati otpad.

Prihvatljivo za okoliš

Tako je dogovoreno, neslužbeno doznajemo, između gradonačelnika Milana Bandića i ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, a razlog je što je Zagreb najveći grad i ima izgrađenu infrastrukturu. Ministarstvo je izdalo rješenje da je zahvat postrojenja za termičku obradu otpada prihvatljiv za okoliš.

– Za učinkovitost spalionice nužna je blizina naselja, tj. priključka na mrežu kako bi se dobivena energija i toplina dalje koristile. Upravo zbog toga spalionice se i nalaze u velikim gradovima poput Beča ili Londona ili u sklopu industrijskih zona koje su veliki potrošači energije – poručuju iz Ministarstva.

Problem zbrinjavanja otpada mora biti riješen do 2018. godine, a prije termičke obrade otpada gradska uprava mora osigurati odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada.

Treba omogućiti izdvajanje otpada i uvesti naplatu po količini

U igri za termičku obradu bila su tri rješenja, a prihvaćen je takozvani ekoroštilj.

Nije ekonomski isplativo

– Odabrano je rješenje koje ima dvije linije za termičku obradu otpada kapaciteta 30 t/h s vrtložnim slojem i s pripadnim postrojenjem za čišćenje dimnih plinova. Smanjenje emisije štetnih tvari i čišćenje dimnih plinova provodit će se SNCR postupkom (selektivnom nekatalitičkom redukcijom ili postupkom smanjenja emisije dušikovih oksida) u ložištu spaljivača, elektrostatskim filtrom, polusuhim postupkom vapnenom kašom, aktivnim ugljenom te završno vrećastim filtrom – objašnjavaju u Gradu. Bernard Ivčić iz Zelene akcije tvrdi da termička obrada nije potrebna niti je ekonomski isplativa. 

. Ostatak treba ići na mehaničko-biološku obradu, bez RDF-a (vrsta goriva). Ostatak inertne mase od oko 15 posto je količina koja se može zbrinuti na odlagalištu – kaže Ivčić.

>>Milan Bandić i suradnici obilaze bečke spalionice i javnu garažu

Komentara 5

Avatar Resničan
Resničan
15:07 31.05.2014.

Resnik ove godine slavi 800 godina postojanja i zar bi mu ovo trebao biti poklon od gradonačelnika, istog onog koji je prije izbora obećavao građanima da ako on bude bude gradonačelnik, spalionice NEĆE BITI. Građani Resnika se ne slažu saa gradnjom spalionice u svom dvorištu jer je ista nepotrebna, zdravstveno štetna i ekonomski neisplativa. Novinara koji je pisao tekst može biti sram kako podilazi projektu i tepa o tako štetnom projektu. Gradonačelniče hvala na poklonu al ne prihvaćamo vaš "poklon". NE SPALIONICI DA ZDRAVLJU

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
16:13 31.05.2014.

Hm, ne znam kada su to Bandić i Zmajlović kupili Resnik i Zagreb, da bi mogli raditi što hoče, mimo bilo kakvih standarda. Ovaj čudan čovjek, da ne kažem prevarant, koji se nalazi na čelu grada i jedno priča na terenu, a drugo radi iza leđa, nikad, uz svojih nekoliko odlazaka u Beč, nije rekao istinu o udaljenosti spalionice od centra Beča. Poanta je da on ništa ne odlučuje, nego mu se serviraju i nameču bedaste ideje, a njega nije briga, jer želi politički profitirati, pa makar i na leševima. Ova nebuloza da energana mora biti što bliže naseljima, da bi se energija koja se dobije paležom koristila za grijanje stanova i industije, stvarno nema pameti ni milimetra. Koja industrija postoji u Resniku osim plantaža salata i kelja? Osim toga nitko u tom dijelu grada nije spojen na sustav gradske toplane. Valjda gradonačelnik misli grijati 350 000 tona mokrog i smrdljivog mulja koji se tamo gomila od još jedne njegove genijalne ideje sa nedovršenim pročistačem otpadnih voda, za koji svi plačamo 60 % skuplju vodu nego prije, a isti još nije završen, bez obzira što grad već vrača kredite.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
09:20 01.06.2014.

Nije sve tako crno,Resničani-vjerovatno ćete dobiti naknadu za umanjenu vrijednost nekretnina. Pozdrav iz Jakuševca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije