Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u Brazilu je završen

Ovo prvenstvo je pokazalo – Hrvatska zaostaje za modernim nogometom!

Croatia's players celebrate an own goal by Brazil's Marcelo during their 2014 World Cup opening match at the Corinthians arena in Sao Paulo June 12, 2014.
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.07.2014.
u 00:47

– Ova momčad ima potencijala, uvjeren sam da može osvojiti naslov prvaka. Evo, dat ću ostavku ako ne dovedem ovu momčad do finala SP-a, rekao je Igor Štimac na početku ovih kvalifikacija

Iza nas je još jedno Svjetsko prvenstvo, 20. po redu. Njemačka je osvojila naslov prvaka, a doista je pokazala najviše. Reprezentaciji koja Portugalu zabije četiri komada, domaćinu Brazilu sedam, a u finalu pobijedi Messija i društvo treba se pokloniti.

Ovo prvenstvo bilo je atraktivno, puno odličnih utakmica, rekordno po broju pogodaka, po broju produžetaka, a bilo je i ugodnih iznenađenja.

Kostarika, Kolumbija, SAD i Alžir osvojili su simpatije navijači diljem svijeta, a James Rodriguez, zlatna kopačka, sve je oduševio. A Hrvatska? Već smo pomalo i zaboravili da smo bili na ovom prvenstvu, ispali smo još krajem lipnja... U svakom slučaju, velika je čast da smo uopće bili na Mundijalu, biti među 32 najbolje momčadi na svijetu i sudjelovati na ovom globalnom natjecanju zbilja je privilegij, ali ipak ostaje gorak okus.

Ako na stranu stavimo činjenicu da je uspjeh plasirati se, ako gledamo samo nastup na turniru onda smo podbacili. Prije početka natjecanja sami smo sebi tepali da smo "dark horse", pritajeni favorit, da imamo najbolji vezni red na svijetu, a da naši igrači igraju bitne uloge u velikim klubovima poput Reala, Bayerna, Seville (Barcelone), Intera...

Ova momčad ima potencijala, uvjeren sam da može osvojiti naslov prvaka. Evo, dat ću ostavku ako ne dovedem ovu momčad do finala SP-a, rekao je Igor Štimac na početku ovih kvalifikacija, ali on nije ni dočekao njihov kraj na kormilu reprezentacije. Niko Kovač nije bio tako razmetljiv u najavama, ali zato jesu njegovi igrači. Rakitić, Olić, Schildenfeld, Ćorluka, Mandžukić, Rakitić... najavljivali su prolazak u drugi krug, a Modrić je čak kontrirao Mourinhu.

Jose misli da ćemo ispasti u skupini? Dobro, to je njegovo mišljenje, ne mogu ja tu ništa. Ali mislim da ćemo ga razuvjeriti, da ćemo vidjeti koliko je bio u krivu rekao je Modrić.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nažalost, naši nisu uspjeli ni skupinu proći, ali nećemo se sada vraćati na te utakmice i sve secirati, izbornik Kovač i sam je priznao da je griješio. No, ono što smo vidjeli u nokaut fazi ovog prvenstva za nas je bolnije od poraza protiv Meksika. A što smo vidjeli? Nogomet kojem mi trenutačno ne možemo parirati, koliko god to bolno bilo priznati. Iako smo prije samo godinu i tri mjeseca bili četvrti na Fifinoj ljestvici (!), možda je i sreća da nismo prošli dalje. Jer, mi ne možemo parirati tom tempu, igramo sporo i ne krećemo se bez lopte. A bez toga nema prolaza u modernom nogometu. Najbolji primjer je Alžir, cijela reprezentacija na Transfermarktu vrijedi malo više nego sam Modrić, ali Vahid Halilhodžić od njih je napravio lavove koji su u šahu držali čak i prvaka Njemačku! I ne, nije ovo što pišem samo moje mišljenje, to je rekao i sam izbornik Kovač kad je preuzeo reprezentaciju!

Kada sam se opraštao od reprezentacije, rekao sam da mi i dalje igramo kao da je '98. Ostali su krenuli drugim putem i razvijali se, a mi smo zaostali. Na primjer, Njemačka nam je nekada bila mušterija. A danas... rekao je Kovač u listopadu 2013.

A danas? Dobro je to pitanje. Danas je Njemačka svjetski prvak, a mi smo ispali u skupini. Kovaču je osam mjeseci bilo premalo da riješi problem koji je i sam detektirao. Nadamo se da će više sreće biti u predstojećim kvalifikacijama...

>>Halilhodžić: Hrvatska je bez problema trebala proći u drugi krug

>>Götze zabio u 113. minuti i donio Njemačkoj četvrti naslov svjetskog prvaka!

>>Messi najbolji igrač, Rodriguezu Zlatna kopačka, a Neuer najbolji vratar

Komentara 80

VL
????
07:52 14.07.2014.

Dobro jutro! Samo da dodam da smo i 1998. igrali prespori nogomet i samo smo imali sreće. Upravo zbog toga jer smo spori i igramo više obrambeno i na kontre jer ako se upustimo u jurnjavu s bilo kim, ne gine nam 4-5 golova u mreži. Samo se sjetite ona dva poraza protiv Engleske koja su se dogodila baš zato jer smo se upustili u jurnjavu s njima, Kad smo igrali sporo onda smo ih dobili. A što se tiče ubrzavanja igre tu niti jedan izbornik ne može ništa jer problem ne nastaje iznenada u A reprezentaciji, problem nastaje kod kadeta, na U16 razini. Tamo treba početi s traženjem odgovornosti u igri i učenjem nekih tehničkih osnova, kao recimo štopanja lopte. Ako to ne znaš sa 16 godina, nećeš nikad ni naučiti. Pa koji je naš igrač sposoban dati gol kao Götze jučer ili James u 1/4 finalu čini mi se Brazilu? Onako primiti loptu na prsa i opaliti loptu, čisto sumnjam da itko zna to (ajde, možda Niko Kranjčar). ako netko i zna opaliti, ne zna štopati i obrnuto. A brzom protoku lopte možemo samo sanjati Mislim da je savez zeznuo s Kovačem što su ga maknuli s U21, upravo zato jer tamo može nešto promijeniti, kod mladih igrača Na utakmicama U21 koje sam tada pogledao dok ih je Kovač vodio sam prvi puta vidio jednu stvar kod naših, naime svaki igrač je točno znao što treba raditi i gdje treba biti. Trebalo ga je staviti za šefa svih mladih selekcija i povjeriti mu da pokrene neki program rada s mladima jer mislim da je pravi čovjek za to. Možda nekima ne odgovara to pa je savez-močvara jedva dočekao da ga promaknu i unište i potroše. Što mislite kako je Njemačka došla do ovoga što je danas? Naime 1998. kad su izgubili od nas došlo im je do mozga da moraju više raditi s mladima i krenuli su u ozbiljan projekt s ciljem da sastave mladu momčad za prvenstvo kod njih 2006. I ta mlada momčad je danas svjetski prvak, a prije toga je 2x bila treća. Ali to je planski rad koji kod nas možemo samo sanjati... Dakle, preostaje mi samo da kažem - laku noć! ako se ništa ne promijeni.

Avatar balen
balen
07:30 14.07.2014.

Od naše igre gori su nam samo "stručni" komentatori. najgori je Igor Štimac. On, blago rečeno, nema pojma o nogometu! U finalu zaključi da je Argentina bila bolja (?) jer su imali 3 šanse. To što su Nijemci imali bar 6-7 šansi, puno više udaraca na gol itd. njemu nije važno. Užas! Dokle će nas HTV maltretirati s tim likom?

Avatar white socks
white socks
08:06 14.07.2014.

Prije svega trebamo zaboraviti na nerealni fifin rejking tipa "Iako smo prije samo godinu i tri mjeseca bili četvrti na Fifinoj ljestvici (!)". Prvo, takav način bodovanja nema prave veze sa stvarnom kvalitetom ekipe i drugo, naši izbornici (prije svega Bilić pa i Štimac) su održavali taj privid igrajući prijateljske utakmice s ekipama Ž kategorije (Vales, Litva, i neznamtinijakoja reprezentacija) i na taj način gradeći dojam sebe kao uspješnih izbornika. Štimac, njegova priča i obećanja nemaju veze s stvarnim stanjem, igra se raspala, ekipa nije postojala, atmosfera je bila nemoguća i da je on ostao ne bi prošli ni Island. Duboko vjerujem da je Kovač istinski svjestan mana naše repke i svojih pogrešaka i da će unaprijediti igru i donijeti rezultat. Pomak nabolje je već bio uočljiv (transformacija obrana-napad, ubrzanje igre i slično), mada za sada ne i dovoljan .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije