Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapetan

Neuništiv: U 10 godina sve se promijenilo osim Duvnjaka

Domagoj Duvnjak
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
26.01.2017.
u 07:21

Domagojevo prvo natjecanje bila je Njemačka 2007. godine, tada je izbornik naše reprezentacije bio Lino Červar.

Domagoj Duvnjak već deset godina igra na svjetskim rukometnim prvenstvima. Debitirao je sa samo 18 godina na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2007. godine. Odigrao je doduše samo jednu utakmicu, onu za plasman za peto mjesto kada smo pobijedili Rusiju sa 34:25.

Duvnjak je postigao jedan pogodak iz dva pokušaja, odigravši ukupno 16 minuta. Iz momčadi Hrvatske koje je tada igrala danas nije nitko na SP-u u Francuskoj. Barem ne kao igrač. Ovdje su Venio Losert, Ivano Balić i Pero Metličić, trojica igrača iz tadašnje prve postave.

Venio je danas u reprezentaciji trener vratara, Pero je trener, a Ivano koordinator za muški rukomet.

Domagoj je igrao s tri generacije hrvatskih rukometaša. Te, 2007. godine igrao je s dečkima koji su osvojili svjetsko i olimpijsko zlato (Losert, Balić, Metličić, Lacković, Vori, Kaleb, Sulić, Zrnić, Dominiković, Džomba, Vuković, Špoljarić, T. Valčić). Onda je od 2009. do 2011. igrao sa svojom generacijom (Gojun, Čupić, Kopljar, Štrlek, Musa) da bi od 2013. do danas igrao s mlađima (Marić, Stepančić, F. Ivić, Mandalinić, Mihić, Šebetić, Kontrec, Cindrić, Jotić....)

– Deset godina? Uh, tko bi rekao da vrijeme tako brzo curi. Kao da je bilo jučer kada sam debitirao. Iza mene je pet svjetskih prvenstava, ovo je šesto. Osvojio sam jedno srebro i jednu broncu na svjetskim prvenstvima. Dakle, fali samo zlato – rekao je Duvnjak.

U deset godina od golobradog dječaka došao je do kapetana hrvatske reprezentacije. Do vođe nove Hrvatske. S 29 godina on je naš najiskusniji igrač, prva zvijezda reprezentacije. Vidjelo se dobro na utakmici protiv Mađarske i Bjelorusije koliko nam znači.

Bez njega bi vjerojatno te utakmice izgubili. Ako je na svom prvom SP-u odigrao samo jednu utakmicu sve dalje igrao je sve više i bolje. Već na SP-u u Hrvatskoj odigrao je svih deset utakmica, postigao 38 pogodaka, imao 11 asistencija.

Na parketu je proveo ukupno 5,19 sati. Više od njega igrali su samo Hrvatin, Vori, Metličić, T. Valčić, Alilović i Čupić. Na SP-u u Švedskoj 2011. godine na osam utakmica postigao je 13 pogodaka, imao devet asistencija i na parketu je proveo 2,30 sati. Najbolju statistiku imao je na SP-u 2013. godine. U Španjolskoj je na devet utakmica postigao 40 pogodaka, imao je 27 asistencija i bio je šest sati na parketu. Više su igrali samo Kopljar i Alilović.

Prije dvije godine u Kataru na devet utakmica postigao je 32 pogotka, imao 27 asistencija i na parketu je proveo 6,05 sati. Ovoga puta više su igrali Kopljar i Štrlek. Zanimljivo je da je na tri od pet SP-a bio drugi strijelac naše reprezentacije. Sva tri puta najbolji strijelac bio je Ivan Čupić.

U Njemačkoj 2007. godine igrali su Islanđani Sigurðsson, Atlason i Hallgrímsson, Danac Nøddesbo, Nijemac Glandorf, Mađari Császár, Fazekas i Nagy, Norvežanin Myrhol, Rusi Čipurin i Dibirov, Španjolac Tomas, te Francuzi Narcisse, N. Karabatić, Omeyer, Abalo i Guigou. Svi oni danas igraju ovdje na turniru u Francuskoj i uglavnom su nositelji igre u svojim reprezentacijama. Duvnjak je s 28 godina daleko najmlađi od njih. Najbliži po godinama mu je Tomas (30), a preko 40 godina danas imaju Fazekas i Omeyer.

Komentara 3

KE
kentie
10:32 26.01.2017.

Da ali danas je Domagoj izrauban i potrošen i ako ga želimo imati u punoj snazi na euru 2018. mora pod hitno otići na operaciju koljena i zanemariti ostatak ove sezone....

CA
Cafa
18:19 26.01.2017.

Uništeni izraubani talent. Mogao je biti novi Balić da ga nisu istrenirali u obrambenog igrača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije