Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED U DRUGI KRUG

Evo zašto hrvatski rukometaši protiv Njemačke ne smiju kalkulirati!

Luka Cindrić - Hrvatska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.01.2017.
u 16:29

U situaciji kad naša reprezentacija i ne poznaje svoje limite, a od vrhunskih momčadi Njemačka će joj biti prvi ispit, upitno je bi li kalkuliranje imalo smisla. Naši rukometaši dosad tome nisu bili skloni.

Siguran hod naših rukometaša u prvim utakmicama SP-a u Francuskoj donio je Hrvatskoj uoči posljednja dva kola najmanje drugo mjesto u skupini, pa će se u utakmici s Njemačkom odlučivati o pozicijama s kojih će se kretati u ono najvažnije – eliminacijske utakmice. U takvim situacijama obično se baci pogled na križanja i moguće suparnike u drugom krugu te potencijalno preteške prepreke. A Francuska bi kao domaćin SP-a i reprezentacija silne snage i ugleda, a ovaj put i motiva da nakon sušne 2016. opet osvoji veliko natjecanje, svakako to bila. Raspored je takav da će pobjednik naše skupine u polufinalu ići na Dinartovu mašineriju. Poraženi se s njima ne može susresti prije finala, budući da su Francuzi osigurali prvo mjesto.

Ipak, kalkuliranje sa suparnikom u polufinalu na dugom je štapu kad su do njega dvije stube, ne baš bezazlene. Na to upozorava i Zdravko Zovko, koji je vodio hrvatsku reprezentaciju na njezinu prvom natjecanju i doveo do bronce na EP-u u Portugalu 1994.

– U utakmicama kao što je ova s Njemačkom jako je teško kalkulirati i predvidjeti neke stvari. Istina je da smo u prošlosti imali za to prilike, kao recimo na SP-u 2007. u Njemačkoj, ali sada govorimo o izbjegavanju utakmice do koje moramo proći teške prepreke. Naravno da se može kalkulirati, nije da ja nisam radio takve stvari, ali sad bismo se trebali fokusirati prvo na suparnika u osmini finala, a to će biti netko iz kruga Švedska – Katar – Egipat. Drugo, u ovom je sustavu natjecanja za nas ipak najvažnija četvrtfinalna utakmica, jer pobjeda u tom susretu već donosi uspjeh i zadovoljstvo. Također, treba upozoriti i na to da je četvrtfinalna utakmica u ovom sustavu već sedma na turniru, a tada obično dolazi do umora, što može biti presudno – smatra Zovko.

Egipat idealan prvi suparnik

Situacija u skupinama s kojima se križamo je sada takva da su mogući suparnici u osmini finala i četvrtfinalu gotovo identični bez obzira na to budemo li prvi ili drugi u skupini: Katar, Egipat ili Švedska u osmini finala te u četvrtfinalu netko iz četverokuta Španjolska – Slovenija – Rusija – Brazil. Razlika je tek u eventualnom polufinalu. Iako je pitanje i koliko bi Njemačka kao europski prvak i reprezentacija koja se diže prema kraju natjecanja bila uopće bolji izbor u polufinalu od Francuza.

– Po tome što sam do sada vidio, Egipat bi nam možda najviše odgovarao od svih mogućih suparnika u osmini finala. S Katarom imamo neugodno iskustvo iz prve utakmice u Riju, a Šveđane sam gledao protiv Danske i mogu reći da su s novim vodstvom na klupi jako neugodan suparnik, slični kao Norveška. Bilo bi ih najbolje izbjeći, budemo li se uopće našli u takvoj situaciji. Što se Nijemaca tiče, oni su zasad pokazali stabilnost koju su dobili dužim zajedničkim igranjem i s izbornikom Sigurdssonom. No, čini mi se da su slabije reprezentacije, poput Arabije i Čilea, kalkulirale igrajući protiv njih i čuvale se za utakmice u kojima imaju šanse – kaže Zovko.

U situaciji kad naša reprezentacija i ne poznaje svoje limite, a od vrhunskih momčadi Njemačka će joj biti prvi ispit, upitno je bi li kalkuliranje imalo smisla. Naši rukometaši dosad tome nisu bili skloni. Uostalom, dečkima od 22-24 godine, s važnim ulogama u sastavu, teško bi bilo i objasniti kako igrati suzdržanije, pogotovo protiv tako izazovnog suparnika. Zapravo bi Njemačka kao europski prvak mogla razmišljati o kalkulacijama i izbjegavanju u polufinalu suparnika koji ju je na Igrama u Riju zaustavio na korak do finala (29:28).

Jači ritam od početka

Vratimo se izabranicima Željka Babića. Koliko smo u prvim kolima vidjeli pozitivnih stvari na kojima bismo temeljili optimizam da mogu do polufinala?

– Reprezentacija je na dobrom putu. Možda sve to rezultatski nije pretjerano uvjerljivo, ali naši su igrajući protiv Mađarske i Bjelorusije stvarali rezultatsku prednost u završnicama utakmica, što govori da su vrlo dobro pripremljeni, da imaju samopouzdanja i lucidnosti. Važna je stvar i da su naši vratari bili raspoloženi. Nadam se da ćemo se u nastavku natjecanja još igrački dizati, zapravo to i očekujem kako nam budu dolazili jači suparnici. Duvnjak jako dobro vodi momčad, pravi je vođa i razigravač s odličnim osjećajem kad treba dodati, a kad pucati. Budemo li ga i dalje za to koristili, imat ćemo razloga vjerovati da možemo puno napraviti. Nisam zadovoljan obranom, a u igri protiv jačih momčadi trebat ćemo od početka i jači ritam – ističe Zovko.

Od kalkuliranja smo odustali već na dva SP-a: 2007. i 2013. 

Hrvatski rukometaši nisu skloni “tankiranju” u skupini, pa su tako 2007. svladali Španjolsku na SP-u iako bi im poraz u koji su klizili donio lakši put. Pobjeda ih je odvela na Francusku i – bajka je završena. Na SP-u u Španjolskoj 2013. Hrvatska je u posljednjem kolu pobijedila domaćina u izravnom dvoboju za prvo mjesto u skupini. Goluža je nadvisio Riveru, koji se potom prošetao do finala lakšim putem (Srbija, Njemačka, Slovenija), a Hrvatska je izbacila Bjelorusiju, potom u velikom derbiju i Francusku, da bi emotivno ispražnjena i poljuljana Duvnjakovim stanjem posustala u polufinalu s Danskom.

Komentara 7

Avatar sv.ilija
sv.ilija
16:54 19.01.2017.

Kakav novinarski znalac to kad neznaš šta pisat pa pišeš gluposti bolje idi čisti snjeg bit ćeš pametniji

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
16:57 19.01.2017.

mnogi su već uznemireni zbog sigurnog hoda naših rukometaša

DU
Deleted user
08:15 20.01.2017.

Treba odmarati ključne igrače jer smo sigurno dalje. A ako pri tome izgubimo od Njemačke i teoretski idemo na Francuze tek u finalu, onda je to samo pozitivan usputni efekt. I kao što sam već rekao: svi taktiraju, zakaj ne bi to i mi radili. Usput: očekujem da će i Nijemci taktirati jer nisu ni oni baš ludi na idu na Francuze. Tako očekujem da će tekma sa Nijemcima biti obostrano igrana sa pola snage...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije